Nederland, Amsterdam9 januari 2020, door Maartje

The Good Companion Amsterdam – veel meer dan alleen maar Fish & Chips!

Nederland, Amsterdam, 9 januari 2020, door Maartje

The Good Companion Amsterdam – veel meer dan alleen maar Fish & Chips!

Beter een goede buur dan een verre vriend, ze zeggen het, maar waarom kiezen als het allebei kan? Hier in Huize Bart dingen we as we speak naar de vriendschap van de twee jonge gasten (Niek en Enno heten de twee, studentenvrienden met een goed gevoel voor een puik (eet)feestje en een gigantische gunfactor - een meer dan prima basis voor een horeacazaak) achter The Good Companion, 's lands leukste fish & chips PLUS zaak. Die plus, daar gaat hetom, komen we zo nog even op terug.

The Good Companion Amsterdam

The Good Companion Amsterdam

De twee begonnen namelijk eerst met een helder concept (fish & chips), voerden dat steengoed uit en besloten toch dat het tijd was voor wat meer dan alleen de bekende Engelse dish. Want hoe lekker ook: je moet er wel zin in hebben natuurlijk. En de mannen plus hun vrouwelijke chef, hebben veel meer in hun mars. Dus komt er bij The Good Companion Amsterdam tegenwoordig nogal wat meer op tafel dan alleen de Engelse poor mans dinner van gefrituurde kabeljauw en friet on the site, uiteraard met de bekende (en verdomd lekkere, huisgemaakte) remouladesaus. Zoals ‘ie heurt, zonder poespas (naast de klassieke kabeljauw is er ook een wekelijks wisselende variant gemaakt van de zogenoemde ‘bijvangst’, vis die anders niet verkocht zou worden).

Hoewel we alles heerlijk vonden, spanden de voorgerechten de kroon. Sterker nog: ik eet mijn schoenen op als je ooit lekkerdere sardientjes hebt gegeten dan die van The Good Companion. Zonder dollen. Het zijn namelijk geen ‘standaard’ sardines, maar vis in blik die door de chef gekruid werden, ingelegd in citrus en geserveerd met croutons. Bordje en bakje leeg gelikt.

En dan de Zeeuwse oesters! ‘Gewone’, met vinaigrette van rode wijnazijn en citroen, ja hoor, lekker, en ook de ‘tirodito’ met pittige limoendressing was smullen maar pas echt bijzonder wordt het bij de Japanse vrienden, voorzien van soja- citrusvinaigrette die echt verrukkelijk is.

En dan zijn we er nog niet hoor, welnee. The Good Companion (die naam dankt de zaak overigens aan Winston Churchill, u weet wel, de voormalig premier van het Verenigd Koninkrijk. De man refereerde tijdens de Tweede Wereldoorlog aan fish & chips als ‘a Good Companion’, ofwel: je beste kameraad in zware tijden) is namelijk óók je beste vriend als je trek hebt in mosselen. Van het uitstekende soort (de ‘groene curry’ mosselen zijn favoriet) én iedere dinsdag is het Mossel Dinsdag en heb je een pan vol voor 14,50. Goede deal (en neem dan dus de sardines vooraf).

Of het er ook gezellig zitten is? Jazeker! De zaak is slim ingericht: voorin zit je in een gezellige serre: perfect overdag in het licht en gezellig ‘s avonds in het donker van de Westerstraat. Daarna een knusse bar met uitnodigende barkrukken en achterin, net voor de half open keuken, bruine tafels met fijne banken, voor dat gezellige nonchalante Engelse pub gevoel.

Enne: ‘veel meer dan fish and chips’ riepen we toch? Want dat stopt niet bij het eten: de mannen hebben een puike wijnkaart met goede open wijnen (een echt lekkere Grüner Veltliner open, en een verrukkelijke Pouilly Fumé per fles), klassieke cocktails en verschillende craft biertjes per fles (De Eeuwige Jeugd, Two Chefs Brewing en Brewdog bijvoorbeeld). O ja! Er zijn ook dondersgoed gelukte garnalenkroketten (en we zijn kritisch op onze kroketten).