Nederland, Amsterdam17 februari 2022, door Maartje

Geheime tuinen van Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 17 februari 2022, door Maartje

Geheime tuinen van Amsterdam

Zo'n mooi weer deze weken... en van die dagen waarin je van de ene koffiedate naar de andere rolt, buiten-date als het even kan. En zo beland je bij toeval van de ene verborgen tuin in de andere. Die geheime tuinen van Amsterdam delen we natuurlijk graag met je.

 

Hoftuin

Hoftuin

Zoekt en gij zult vinden: de Hoftuin. Achter het hek in de Weesperstraat vind je een mooie tuin voor iedereen. Het werd gebouwd als boomgaard voor de bewoners van de verzorgingshuizen en daarna werd het een siertuin. Dit is zo’n plek: heerlijk voor de zondag, maar eigenlijk elke dag de moeite waard. Met moestuinen, bankjes, groen en de statige gebouwen eromheen is het een diverse tuin. De Hoftuin grens aan het museum de Hermitage. Wat eten en drinken bestellen kan in de tuin ook bij het gezellige Dignita.

Begijnhof

Begijnhof

Een geheime deur op de Spui, heb jij deze ooit gespot? Deze deur is de toegang tot een binnenhofje; het Begijnhof.  Het hofje is gebouwd ergens in de 14de eeuw. Het kan goed zijn dat je tijdens een wandeling de bewoners tegenkomt, deze wonen in  de huizen die hier staan. Het hofje werd ooit gebouwd voor begijntjes. Dit zijn katholieke vrouwen die niet gehuwd zijn of weduwen zijn geworden.

 

Open Tuinen Dagen

Open Tuinen Dagen

Na twee jaar covid-afwezigheid zijn de Open Tuinen Dagen terug op 17, 18 en 19 juni, met als thema ‘Op bezoek in de particuliere grachtentuin.’ Nu is dat wel een beetje voor zestigplussers, maar hé, het is weer eens iets anders dan een middagje terras. En als je van groen houdt… Is ‘t het zeker waard om eens een kijkje te nemen. Waar we dan vooral in geïnteresseerd zijn is het vinden van geheime pareltjes waar we ook zonder de Open Tuinen Dagen terecht kunnen. Wat denk je er van om daar eens lekker weg te duiken in de schaduw als het straks echt zomers warm is. Op avontuur dus deze zomer, door de verborgen tuinen van de Amsterdamse grachtenpanden. Open Tuinen Dagen, 17-19 juni 2022, Amsterdam

Lieve feestjes en luilekker hangen bij de Tolhuistuin

Lieve feestjes en luilekker hangen bij de Tolhuistuin

Je vergeet hem vaak, zo verstopt zit ‘ie, de Tolhuistuin, maar het is misschien wel het mooiste park van de stad met het gezelligste houten barhuisje en bovendien met de liefste minifestivals. Van voorstellingen tot hip hoplessen en moestuin-workshops. Het allerknapste van de Tolhuistuin organisatie, naast dat het zo’n heerlijke ongedwongen plek is? Dat ze het voor elkaar kregen dat de tuin écht een plek voor iedereen is. Van hipsters tot oma’s met hun kleinkids.

Het mooie, idyllische Van Brienenhofje

Het mooie, idyllische Van Brienenhofje

Een verborgen Amsterdamse parel aan de Prinsengracht is het Van Brienenhofje. Het hofje is vernoemd naar Arnout Jan van Brienen, een rijke koopman en de vader van de latere burgemeester van Amsterdam. Midden tussen al het lawaai en de drukte van Amsterdam is dit een heerlijk rustgevende en groene plek met aan drie zijden woningen en in het midden van alles een waterpomp en fraaie lantaarn. Hoe dat eruit ziet? Een keertje bezoeken dus.