Nederland, Haarlem21 mei 2022, door Nina van Hilst

Hofjes, koffie, shoppen en picknick in Haarlem

Nederland, Haarlem, 21 mei 2022, door Nina van Hilst

Hofjes, koffie, shoppen en picknick in Haarlem

Nederland telt veel mooie steden en Haarlem is daar zeker een van. Mooie oude gebouwen, gezellige horeca en een fijne vibe. Ga je een dagje naar Haarlem en houd je wel van wat wandelen, dan zijn de hofjes een aanrader. Waar zitten die hofjes van Haarlem dan? En hoe maken we daar een leuke en lekkere wandeltocht van? Met deze hofjes, koffie en picknick route heb je een uniek dagje uit. Op Wikipedia vind je nog meer achtergrond over de hofjes (en als je je draagbare Sonos Roam speaker meeneemt, dan maakt een easy listening je uitje compleet...).

 

Behalve hofjes hebben ze in Haarlem ook fijne winkels. Deze tien toppers staan bovenaan het lijstje.

Hofje van Oorschot

Hofje van Oorschot

Kom je met de trein naar Haarlem dan loop je waarschijnlijk als eerste langs Hofje van Oorschot. Dit prachtig onderhouden hofje uit 1769 is gebouwd door een Amsterdamse koopman voor arme vrouwen van 50 jaar en ouder. De oorspronkelijke 20.000 gulden die hij beschikbaar had voor het hofje was niet genoeg, omdat twee rijke stadsbestuurders die aan de overkant woonden hoge eisen stelden aan de bouw. De tuin en het hofje moesten in de rococostijl gebouwd worden. Het leek erop dat het niet ging gebeuren (wat de buurmannen wilden), maar de Staten van Holland legden geld bij en er kwam een prachtig hofje. Het hofje is gesloten voor bezoekers, maar door de prachtige, net vernieuwde poort kun je naar binnen gluren.

Een lekkere koffie bij je wandeling haal je bij Ax Coffee of Coffee Habits.

Om de hoek van het Hofje van Oorschot vind je Luthers Hofje (1615), Remonstrantshofje (1773), Coomanshofje (1613) en Frans Loenenhofje (1607).

Sonos Roam

Sonos Roam

Speaker? We kwamen toch voor de rust. Mais oui. Maar die Sonos Roam speaker kan ook heel zacht he, en als je dan je luisterboek afspeelt, of nog beter: naar een van de classic zenders van Sonos Radio gaat (dikke aanrader deze; thank me later), dan is het precies deze achtergrond aan geluiden die je Haarlemse rondje compleet maakt. Plus: eenmaal thuis zal die Sonos Radio playlist je later weer aan dat romantische hofje doen denken, beloofd.

Shoptip Madame Garage

Shoptip Madame Garage

Aan het Donkere Spaarne 26 zwart, zit het atelier van Madame Garage. Doe ons een plezier: loop langs en laat je betoveren door alle prachtige stoffen, materialen en bijzondere items die Madame Garage rijk is. Een lampenwinkel? Jazeker! Maar je kunt hier ook een eigen lamp op maat ontwerpen of een oude voet weer tot een compleet nieuwe lamp pimpen, door er een nieuwe kap voor aan te meten.

Tried & tested, dus go go go…want succes gegarandeerd!

Hofje van Loo

Hofje van Loo

De meeste hofjes in Haarlem zijn gesloten voor bezoekers en enkel op Open (Monumenten) Dagen te bezoeken. Het Hofje van Loo is ook te bezichtigen van achter het hek. De kleine, schattige huisjes geven een goede indruk over het leven honderden jaren geleden. Het hofje is gesticht in 1489 maar de huisjes zijn in verschillende periodes ontstaan, de laatste drie huisjes zijn in 1885 gebouwd. Sijmon Pieterszoon van Loo en zijn vrouw Godelt Willemsdochter bouwden de dertien woningen voor arme mensen of priesters. Voor zover bekend woonden er voornamelijk vrouwen in het hofje.

Een wandelkoffietje haal je om de hoek bij Mogador op de Botermarkt of Native vlak om de hoek. Iets meer trek? De crèpes van Ti Bisou zijn om te smullen.

In de buurt vind je nog het Wijnbergshofje (1662, besloten), Bruiningshofje (1610, open) en het Brouwershofje (1588, open op bepaalde tijden).

Hofje van Heythuysen

Hofje van Heythuysen

Voor wie van wandelen houdt en niet vies is van een stukje stadsnatuur is Hofje van Heythuysen een aanrader. Haarlemmerhout a.k.a. De Hout is een stadspark en het oudste stadsbos van Nederland. Een perfecte plek voor een wandeling en picknick. Heb je kleine kids bij je dan is er ook nog een kinderboerderij. Aan De Hout ligt Hofje van Heythuysen wat vanaf 1650 gebouwd is. Lakenhandelaar Willem Heythuysen liet het hofje na zijn dood bouwen op zijn landgoed Middelhout dat net buiten de stadswallen van Haarlem lag. Anders dan andere hofjes was bewoning bestemd voor stellen en pas later woonden ook hier alleenstaande vrouwen. Nog steeds is het hofje bestemd voor sociale huur.

Heb je honger? Neem dan een picknick mee voor in het park of ga zitten bij het koffiehuisje in het park.

Elisabeth Gasthuisjes + Hof van Bakenes + Hofje van Staats

Elisabeth Gasthuisjes + Hof van Bakenes + Hofje van Staats

Weer terug naar het centrum waar de meeste hofjes zich bevinden. De Elisabeth Gasthuisjes (1608) liggen voor een groot deel aan de straatzijde en zijn dus te bezichtigen. De woningen met trapgevel werden oorspronkelijk gebouwd als oudemannenhuis voor mannen die wat geld hadden en hier oud konden worden.

Het Gravinnehof is geopend in 2001. Dit 21e eeuwse hofje is minder historisch als de overige hofjes maar wel een mooi verhaal. Ook het Johannes Enschedé Hof is een modern hofje uit 2007.

Hof van Bakenes is het oudste hofje van Nederland. Hoewel het hofje in 1395 is gesticht, stammen de huisjes uit 1658.

Het Hofje van Staats (1730, open op bepaalde tijden) en Proveniershof (1592, open) zijn beide in het centrum te vinden. Deze zijn beiden vrij groot en in een vierkant gebouwd om een grote binnentuin heen.

Trek in een bakkie? Bij Mica of Pip Deli ruikt (en smaakt) de koffie heerlijk.