Nederland9 juni 2024, door Imara Milatz

De allerfijnste terrassen van heel Nederland? We doen een gooi!

Nederland, 9 juni 2024, door Imara Milatz

De allerfijnste terrassen van heel Nederland? We doen een gooi!

Yes, weer lekker ongegeneerd mensen kijken. Rokjesdag. Bier en bitterballen after work. Hollandse cultuur op z'n opper best, we tekenen ervoor. Dit zijn (slechts een paar van) onze ab-so-lu-te favorieten van 't land (de keuze is immers reuze en laten we wel wezen: soms is een plekje scoren al genoeg). Maar toch: er zijn er vast en zeker many more to come: want het terrassenseizoen is aan en we vragen wel eens rond... De allerfijnste terrassen van heel Nederland? We doen een gooi! See you there. 

Rotterdam

Rotterdam

 • Harbour club:pourquoi? The Harbour Club wordt vastgeplakt aan het water en dat betekent een groot buitenterras erbij inclusief een nog beter uitzicht over mooi Roffa.
 • Restaurant Parkhotel: het wordt de verborgen parel van de stad genoemd. Of dat zo is, mag je zelf invullen. Wel mag er best gesteld worden dat de joekel van een stadstuin (voor stadse begrippen) een heerlijk ontsnappingsplekje is. Bijkomstig dat alles er knap aangekleed werd en dat ze er heerlijks op de kaart hebben. Dan kan het niet meer misgaan.
 • Marseille Rotterdam: Een parel van een bruisende, mediterrane stad in de Franse Côte-d’Azur. Cultuur, historie en vis. Heel veel vis. Geen tijd of zin om daarvoor naar Zuid-Frankrijk af te reizen? Hoeft ook niet! Bij Café Marseille in Rotterdam kun je ook aanschuiven. Enne, zéker ook wat betreft het terras!
 • Biergarten Rotterdam: de ideale plek voor alle bierliefhebbers onder ons! Je vindt de Biergarten op de Schiestraat in Rotterdam.

Rotterdam is leuk. Rotterdamse terrassen zijn ook heel leuk, maar terrassen in de vorm van Rotterdamse binnentuinen zijn nog leuker. LUX bijvoorbeeld, een beste tuin waar ook de hele buurt graag gebruik van lijkt te maken en ongelofelijk heerlijk eten geserveerd wordt. For starters: heerlijk vers brood vanuit de eigen bakkerij. Of Restaurant De Tuin van de Vier Windstreken (die naam zegt al genoeg). Of met een vers getapt en ijskoud (speciaal)biertje vertoeven op het grootste terras aan de Rotterdamse Merwehaven? Daarvoor kunnen we sinds kort terecht op het nieuwe terras van Stadshaven Brouwerij.

 • Garden of Bird: er werd een nieuwe tuin aangelegd welke -broodnodig- getest moet worden. Een heerlijke urban jungle met hangstoelen, picknicktafels met precies die juiste vibe dat je even alles de boel laat. Die emails komen morgen wel weer.
 • Alfredo’s Taqueria:een tropische tuin in Nederland, da ken nie! Mis! Alfredo’s Taqueria heeft er een kakafonie van kleur en gezelligheid. Wel geheim. Tot nu….
 • Dudok in het Park: de naam verraadt het al; je vindt Dudok in Het Park en wat is nou een betere combinatie voor een goed terras dan een park en een topper van een zaak? Nou niet dachten wij. Al helemaal als de zon schijnt is dit de ideale plek om te vertoeven.
 • Bar Pepito:hartje Rotterdam, aan de Meent, waan je je in Mediterrane sferen, met sangria en Portugese en Spaanse hapjes. De drukte van de stad daar voel je bij deze zaak niks van.
 • Parqiet Rotterdam:in New York gebeurt het, in Amsterdam gebeurt het en in Rotterdam gebeurt het. Jaja, de vergelijking… Maar het idee is dat het overal gebeurt. Wat? Dat het net buiten het centrum van een stad creatiever, origineler, rustiger en als conclusie van dat al vooral net wat leuker is. In een van die niet-centrum-wijken van Rotterdam is Delfshaven waar je o.a. Hotel Stroom, de Machinist en Rauwdouwer vind, opende in Het Park (zo heet het), pal onder de Euromast, in Het Witte Huis (zo heet het, een voormalig koetshuis) parkcafe Parqiet. Dat pand is waanzinnig mooi, altijd al geweest, het park ook en binnen doet Parqiet niet onder voor al dit gejubel. De kleine zaak is licht en fris en de menukaart sluit daar precies op aan: sapjes van Sajoer, een steengoede tosti, roerei met spek, het lekkerste bananenbrood en dito worteltjestaart, koffie van Man met Bril, een terecht Rotterdams begrip, het brood van Jordy met makreel wil je, net als de huisgemaakt quiches.

 

Groningen: stad + provincie

Groningen: stad + provincie

Of je in Groningen goed terrassen kunt? Nogal! We schreven er zelfs een aparte lijst over: terrashoppen in Groningen doe je zo.

Onze favorieten op een rijtje:

 

Den Haag

Den Haag

En ook Den Haag kreeg een eigen terraslijst hoor, wel zo gemakkelijk: de fijnste terrassen van Den Haag.

Sowieso schuiven we graag aan in de hofstad: check ook even 30+ x het allerlekkerste van Den Haag, van bakkers en koffie tot in de kleine uurtjes.

En als je er dan toch bent, en de zon schijnt, dan is het strand van Scheveningen natuurlijk nooit ver weg. Just saying.

Noord-Holland in het groen

Noord-Holland in het groen

 • Rust Wat, Blaricum: poeh poeh, nou nou. Dat is zwaar vertoeven hiero. Aan de oevers van een grote vijver, te midden van ‘t Gooi, staan tafels en stoelen te wachten om gereserveerd te worden. Er zullen fijne wijnen geschonken worden, aangevuld met heerlijke gerechten. Heerlijks als truffelpasta, risotto of vissigs als coquilles en gebakken tonijn… Lunchen op dit terras is een pre.
 • ‘t Ruiterhuys, Castricum: loslopende varkens, schapen en kippen, uitzichten op de naburige weilanden en een kaart met voor ieder wat wils – lokaal bier, een fijne wijnlijst en hapjes en gerechten waar we blij van worden..
 • Blooming Brasserie, Bergen: Voor een mooie zomerse dag zit je helemaal goed bij Blooming in Bergen. Het terras bevindt zich onder de Platanen en is de ideale plek om te eten.
 • Aan de Poel, Amstelveen:klopt, aan een poel. Naam snappen we. Nu de rest nog. Piekfijne gerechten (kan niet anders met twee Michelin sterren) en een lekker terras aan die zojuist genoemde poel. Dat klopt ook.
 • t’ Schippersrijk, Uitgeest: eten aan het water is leuk, eten aan een haventje is stiekem nóg leuker. Lekker bootjes gluren hier. Of zelf aan komen meren met je eigen schipje. Decadent én gezellig zitten.
 • Buitenplaats Plantage + Plantage Rococo: Ja duh, willen we bijna zeggen. De terrassen van deze twee locaties (van dezelfde eigenaren) zijn groen, groener, groenst, verstopt en afgelegen (maar toch nooit ver weg) waardoor het er voor het kroost ook heerlijk is (let wel: het is geen kidsfestijn, gelukkig maar) en het eten is er verrukkelijk. Lees meer Plantage Rococo.
 • De Bokkedoorns, Overveen: In het leuke Overveen huisvest zich een heerlijk verstopt terras. Het is er Frans (dus het is er haute cuisine). De tafels zijn rond, de stoelen zijn van riet en het eten is er sterwaardig (is echt zo). O en wie goed spiekt ziet een glimp van water, dan heb je het gezellige meertje in het decor gespot. Culinaire topsport onder de terraszitters.
 • Stadsstranden in Hoofddorp: Papa’s Beach House& Long Island, HoofddorpEigenlijk is ‘stadsstrand’ natuurlijk gewoon de term voor een groot en zonnig terras, als het even kan aan het water. En laat ze er daar in Hoofddorp nou twee van hebben!

Fijnste niet-verder-vertellen-plek onder (of eigenlijk: boven) de rook van Amsterdam: Strandvier Monnickendam

Fijnste niet-verder-vertellen-plek onder (of eigenlijk: boven) de rook van Amsterdam: Strandvier Monnickendam

Eigenlijk hadden we Strandvier ‘bewaard’ als een van de top in the know adresjes in ons laatste boek: Little Escapes in Nederland. Daar staat-ie uiteraard ook nog steeds in maar toch… Nu het weer steeds lekkerder wordt, móeten we deze  geweldige niet-verder-vertellen-plek onder (of eigenlijk: boven) de rook van Amsterdam ook hier delen: Strandvier Monnickendam. Een niet te missen parel. En nu dus niet verder vertellen he ;-).

Lees meer over StrandVier

Het beste terras van Amsterdam...

Het beste terras van Amsterdam...

Het beste terras van Amsterdam, dat wordt een lastige om te benoemen, but we got your attention right? Want wat nou echt het beste terras is, dat ligt natuurlijk helemaal aan je wensen, je terrastafelgenoten, het moment van de dag, of het eigenlijk net iets te hard waait en je beschut wil zitten, of dat je juist pal in de zon een plekje zoekt…

Bier en bitterballen hebben ze natuurlijk overal, maar als we dan toch moeten kiezen: dan ploffen we in elk geval een aantal keer neer bij deze adressen (in willekeurige volgorde that is).

Hier vind je onze terrasvoorkeuren in Amsterdam

Zuid-Holland

Zuid-Holland

 • Galerie café Leidse Lente, Leiden: het is altijd lente in Leiden. Wel aan dit adres tenminste. Heerlijkste sfeertje, informeel op zijn kloffie’s met het juiste randje hip. We like.
 • Het prentenkabinet, Leiden:ook wel het pretkabinet als je het aan ons vraagt. Vooral in de lente en de zomer, als het terras geopend is. Ze noemen het zelf een park-terras en daar doet het recht aan. De zon lijkt er altijd te schijnen en het plekje is altijd een goeddoenertje.
 • Central Park Voorburg: een restaurant én boutiquehotel mét een waanzinnige tuin die perfect is voor een wijntje in de zon. De ambiance van het monumentale gebouw waar het restaurant in gevestigd is, maakt het plaatje helemaal compleet.
 • Kita, Hendrik Ido Ambacht: een parel aan het water. De naam van het restaurant is zelfs gebaseerd op de rivier, die langs het terras stroomt. Het is namelijk de Japanse vertaling van Noord. En zo ook dus op het menu gerechten geïnspireerd op de Japanse keuken. Vorig jaar beloond met een Entree Award in de categorie ‘Best New Dine & Drink Concept’. Een plek waar je ooit wilt zijn geweest.
 • Hotel Flora Batava, Nieuwersluis: altijd in april opent Flora weer de terrassen op de buitenplaats aan het water. Maar dit jaar is er een nieuw zonnige lounge terras, aan de zijkant van de monumentale villa. Met wijn en bites, kun je hier heerlijk zitten met mooi uitzicht.
 • Le Barrage, Alblasserdam: gelegen aan de dam met uitzicht over rivier de Albas, ligt dit statige pand. Maar, het restaurant is trendy, met uitzicht op voorbij varende bootjes, net zoals op de afbeelding. Trendy zaak, trendy menu-kaart: sushi en sashimi zul je er vinden.
 • Restaurant Woods, Leiden: ooh la la Leiden, wat doet U nu? Romantiek daar onder die molen. Met de benen bijna in het water. Daar tussen die twee prachtigheden (snapje ene kant molen en andere kant het water) zit je te zitten. En te eten. En te drinken, want lord wat weten ze hier van een goed wijntje.
 • Burgerzaken, Leiden: Leuke naam, dat is één. Leuk ‘vergane glorie gone pittig goed’ terras, dat is twee (kijk maar eens op rechts) en lunchen, borrelen, dineren met vreselijk goed gelukte gerechten. Dat is drie.
 • WSHS, Relais & Châteaux Weeshuis, Gouda: ongetwijfeld het allermooiste terras van Gouda. Op de binnenplaats van dit hotel kun je terecht op het terras van restaurant LIZZ, waar de zon de hele dag schijnt en de lekkerste terrasstoelen staan. Middenin het centrum, maar uit de toeristische drukte.

Overijssel

Overijssel

Een dot Zwolle, een beetje Deventer, wat Terwolde (waar? daar!) en natuurlijk een duit in de Twente doek: hallo Overijssel! Dit vinden we de leukste en lekkerste terrassen van Overijssel. 

Foto: WOODS EATERY

Utrecht (stad)

Utrecht (stad)

 • Landhuis in de stad – het woord zegt het al: verrassing! Dit prachtige landhuis aan het water schreeuwt ‘buitenplaats’ en toch sta je er vanuit hartje Utrecht zo. En laat dat nu onze lievelingscombinatie aller tijden zijn.
 • Louis Hartlooper Complex: waar het normaliter altijd vol zit omdat iedereen weet dat het er met de eerste zonnestralen leuk en lekker is. Juist, dat is Louis. Na je biertje en borreltje nog even binnen een filmpje pakken (er is een bios) en de dag is alweer voorbij.
 • Klein Berlijn: beton, primaire kleuren. Kortom, je waant je in Klein Berlijn. Het allerliefst wandel je door naar de verborgen binnentuin. Psst – ook nog aan het water. Klein Berlijn, je bent fijn.
 • Soia: Dit is misschien wel het allerfijnste en leukste terras van Utrecht, en daar is echt niks aan gelogen. Je vindt Soia iets buiten Utrecht, maar je hebt het gevoel alsof je op vakantie bent. Er is een ruim terras die, als het lekker weer is bomvol zit. Je kunt er de hele dag in de zon zitten en een pluspunt is dat het aan het water zit dus hier en daar krijg je een heerlijk briesje mee.
 • Brouwerij Roodnoot, Utrecht: Zeg je zon, zeg je terras. Zeg je terras, zeg je biertje. Of is that just us? Als dat niet zo is (just us dus), moet je zéker in Utrecht wezen. Daar opende Brouwerij Roodnoot. Weinig zo leuk als een brouwerij met een goed verhaal. Bonuspunten als deze ook nog ergens middenin het land gevestigd is – want meteen een leuk dagje weg. Er lopen kippen op het erf, paarden in de wei en brouwketels in de hooischuur. Op de grens van Utrecht en Leidsche Rijn werd een oude stal omgetoverd tot een gezellig proeflokaal met een duurzaam restaurant. Voilà, RoodNoot ontstond. Lees meer over Brouwerij Roodnoot
 • Brasserie Goeie Louisa: Ontdek de idyllische officierstuin, verstopt achter de monumentale kloostermuren. Echt een unieke middag beleven? Hierheen vertrekken. En lekker alles over je heen laten komen.
 • Tuincafé Botanica:terrassen in een botanische tuin? You had me at hello. Precies dat is Botanica. Vanaf het zonnige terras tuur je zo de botanische tuinen over. Heerlijk. Picknicken op zijn knapst. En, gelukkig, met je billen op een lekkere stoel.
 • Ledig Erf:een (onovertroffen) biercafé in Utrecht met picknicktafels = TOP.
 • De Pomp: Bij de Pomp in Utrecht kun je al heerlijk eten, maar het terras die ze hebben mag zeker niet overgeslagen worden. Eentje waar je tot het laatste moment in de zon kunt zitten en dus een dikke aanrader is.

Voor nog meer leuke terrassen en fijne lunch in Utrecht mag je even hier kijken, een lijst vol heerlijke plekjes!

Utrecht (provincie)

Utrecht (provincie)

 • ‘t Kalkoentje, Rhenen: toch wel een uniek plekje. Met het intieme terras kunnen er niet heel veel mensen neerstrijken. Which is good, alles voor onszelf. Pal aan de rivier. Heerlijke wijnen, een niet te vergeten detail, en alles behoorlijk romantisch. Juist tijdens de lunch. Wat het is, weten we niet. Iets met kromgegroeide bomen, een knap wit huisje, ronde knisperend wit gedekte tafels en verder alleen maar het groen van de natuur. Mogen we al?
 • Willaerts, Papendrecht: bij Willaerts is het heerlijke terras het gehele jaar geopend. En het is als een van de weinige horecazaken, zelfs bereikbaar per waterbus. Hier heb je uitzicht over drie rivierpunten, waar altijd iets gebeurt. Dus vervelen zul je je er niet snel. En toch, vergeet je even alles op dit heerlijke terras.
 • Slangevegt, Breukelen: oh, Utrecht. Gaat niet goed. Veelste veel lekker terras in de provincie te vinden. Slangevegt doet leuk mee met tafelen aan het water. En een mooi terras in een mooie tuin, voor een prachtig pand. Het houdt niet op.
 • Down Under, Nieuwegein: nog meer waterpret, maar dan in Nieuwegein. Down Under is hoe het leuks heet. Het uitgestrekte terras met lekkere (witte, wat er meteen leuker uit ziet) picknicktafels, nodigt uit voor een fris biertje en borreltje voor erbij. Neem de kids mee want ook qua recreatie is er more than enough. Foto rechts Facebook Down Under
 • Kasteel Kerckebosch, Zeist: Het doet er niet toe hoe lang, maar hoe goed men geleefd heeft’, zo luidt het motto van Kasteel Kerckebosch. Honden zijn toegestaan en dat laten we ons geen twee keer zeggen, wij nemen de viervoeter maar al te graag mee om de omgeving te verkennen. Wordt je ook wel heel makkelijk gemaakt daar, gezien het kasteel vlak bij natuurgebieden de Utrechtse Heuvelrug en de Kromme Rijn staat, dat barst van de rivieren, bossen, dorpen, kastelen en meer van zulks. Foto links Facebook Kasteel Kerckebosch
 • Eemlust, Baarn: nog zo’n parel aan het water. Op een veranda, óp de Eem, vinden de heerlijkste zomerdagen plaats. Ontbijten, lunchen, borrelen, dineren, de hele mikmak. Steak tartaar? Doen! Kaasplateau? Heerlijk! Cocktailkaart? Niet vergeten!

Ook in provence d’ Utrechte: hier vinden we de heerlijkste boerderij-stijl cafe/restaurantjes mét heerlijk terras. De Veldkeuken in Amelisweerd mag bijvoorbeeld nooit overgeslagen worden. Of Loft 88 (boerderij-tuin), ook al zo een ongelofelijk práchtig verhaal.

Gelderland

Gelderland

 • Restaurant Het Lokaal, Doetinchem: In het überknappe hotel Villa Ruimzicht vind je dit heerlijke plekkie. Met de Green Star van Michelin in de zak (dus ze koken heel bewust, met lokale producten en zo groen als maar kan met veel focus op groente) zit je hier beter dan best. En lekker lang tafelen doe je op het terras in de zon met uitzicht op de tuin en de fontein.
 • Eetwinkel van Mien, Doetinchem: dit terras in de stadstuin van Villa Wanrooy is the place to be voor een middagje borrelen. Zo hebben ze een heel goede selectie wijnen uit Europa én uit de Achterhoek (leuk!), mooie bieren van lokale brouwers en een steengoede happenkaart.
 • Bistro Flores, Nijmegen: een hippe bistro met echt goed, betaalbaar eten en bovenal een gezellige sfeer. De overdekte patio met schuifdak, waar in de zomer in open lucht gegeten kan worden en in de winter onder een – van lampjes gemaakte – sterrenhemel.
 • BLOU Hotel Haarhuis, Arnhem: boven op hotel Haarhuis vind je rooftopbar BLOU. Een plek die niet-hotelgasten ook graag bezoeken. Tijdens het weekend kun je hier plaats nemen en genieten van het uitzicht over de stad Arnhem.
 • Bistro de Olliemölle, Borculo: hartsikke leuk is Olliemölle. Misschien is het de naam, misschien is het de kaart. Maar als we heel eerlijk mogen wezen zit het ‘m vooral in de locatie. Een heerlijk onontdekt pareltje in een gehucht van een dorp. Kijk, daar houden we nou van. Er wordt rijkelijk geschonken en heerlijk gekookt. Dat helpt natuurlijk ook mee.
 • Avenarius, Ruurlois het een hotel? Is het een restaurant? Beide! Best of both worlds, zullen we maar stellen. Terras? Simpeltjes, maar ruim opgezet, zodat je er lekker riant met je tafelgenoot kan blijven hangen. En blijf gerust tukken, de bedden schijnen als wolkjes te slapen…
 • De Kaaij, Nijmegen: Als je in Nijmegen bent, en het is lekker weer én je wilt het terras op waar de schoentjes uit mogen, dan is dit the place to be. Een terras op het strand, gelegen aan de Waal, alles op z’n gangetje, je komt er even helemaal tot rust. Dat maakt De Kaaij groot favoriet.
 • Atlier Bar Allday, Nijmegen: Groot favoriet in Nijmegen en dat is natuurlijk niet voor niets. Bij Atelier weten en snappen ze gewoon hoe het moet. Een uitgebreide wijnkaart, de borrelhappen waar je zin in hebt én een goed terras. Do we need to day more?

Brabant

Brabant

 • Orangerie Mattemburgh, Hoogerheide: grenzend aan een dijk van een prachtpand, daar waar het terras de natuur kust, vind je een van Nederlands lekkerste terrassen. Alles klopt. Van gerechten tot aan het uitzicht. Van de stoelen en tafels tot aan het allerleukste personeel.
 • ‘t Jagthuijs, Ulvenhout: lief gevonden door ons. Vooral om de -jawel- lieve binnentuin. Ook leuk, ‘t Jagthuijs belooft dat allesallesalles in hun keuken te bereiden is. Dat valt best te proeven. Velouté van asperges? Is er top! En de toet? Die doet het ook goed.
 • Wolfslaar, Breda: het is er zo eentje waar je graag met je koppie naar het pand gedraaid zit, in plaats van naar de zon. Kan ook niet anders, het terras is het verlengstuk van een oud koetshuis. Op de mooiste zomeravonden is het hier lang tafelen onder het genot van een diner met ingrediënten uit eigen moestuin.
 • Theehuis Bloem, Den BoschGeef ons zon plus een lekker groen veldje, speels geplaatste -geinige- ligstoelen, lekkers in het vuistje en we komen de hele dag niet meer van ons plekkie af. Bloem is er zo een. Geinig servies (is leuker eten) en bijzonder lekkere scones maken het plaatje af.
 • Café Herman, Den Bosch: het is er leuk, het is er simpel en ze hebben er een terras. Dingdingding! Herman wint een plekje op de terrassenlijst. Bonuspunten voor het dakterras bovenop de Watertoren. En bonuspunten voor de kaart. Waar we vooral dol zijn op de pizza hapjes.
 • Umami by Han Eindhoven: mooie boetiekjes, hippe shopadresjes, goede restaurant, waar je dus even moet aanschuiven bij Umami. Een groot, gezellig terras aan de voorzijde van het restaurant. Het eten prikkelt je zintuigen, en naast een goede wijnkaart serveren ze ook ‘tea pairing’ bij de gerechten, samengesteld door thee sommeliers. Een unieke beleving, wat niet overal is.
 • VANE Skybar, Eindhoven: bij deze plek ben je op het juiste adres voor uitzicht, want dit hotel kijkt volledig uit op de sky line van Eindhoven. Het is er druk, en menig mens weet de stijlvolle sky bar te vinden, dus wees je hier van bewust. Uitgebreide borrel, smaakvolle cocktails, mooi uitzicht. It has it all. 

Limburg

Limburg

 • Kasteeltje Hattem, Roermond: we willen er spontaan (opnieuw) van in het huwelijksbootje stappen. Kasteeltje Hattem is, you guessed correctly, een lief kasteeltje (fun fact: kleinste van Nederland) in het leuke Hattem. Je kunt er slapen, trouwen if you want, je kunt er lunchen én heerlijk terrassen. Met het zonnetje erbij is het heerlijk toeven tussen de eeuwenoude bomen.
 • Restaurant Diverso, Nederweert: over een hele andere, niet kasteelachtige boeg: Diverso is ook leuk. Vooral omdat er daar achterin het terras een behoorlijke steenoven staat te shinen. Dat betekent pizza night.
 • Biercafé de Klep in Venlo: Een biercafé vernoemd naar ‘de bierpul met deksel (klep) waaruit Venlonaren in vroegere tijden hun bier dronken’. Wilde men een glas bier bestellen, dan bestelde men een ‘klep’, aldus de eigenaar. 10 Punten en dan zijn we nog niet eens binnen. Anno 2021 serveert het biercafé maar liefst honderd soorten (speciaal)bier en beschikken ze over een eigen stadsbrouwerij. Plof neer op het knusse, overdekte (je weet het immers maar nooit helemaal zeker in Nederland) terras voor een potje bier en bitterballen. Een puike combinatie.

 

 • BLVD Venlo: Gevalletje: kan niet ontbreken op deze lijst. Want? Horen we je denken. Nou: de immens lekkere cocktails, lounge-vibe, en goede bites zijn om van over naar huis te schrijven. Daarnaast geldt hier bij BLVD locatielocatielocatie: Maas-zicht it is. Hier zie je de zon in de zee (ofja, Maas…) zakken en vertoef je heerlijk aan het water. Laat die lente- en zomerdagen maar komen. Ohja: op donderdagen bestel je hier een cocktailmenu. Zeg maar drie geselecteerde cocktails voor een luttel bedrag, avec een borrelhap. Ben je toe aan een Mediterraans sfeertje in eigen land? Dan is BLVD een goei keuze.
 • Keizerin Venlo: De slogan van dit café is: ‘noeits mier naor hoes’ (voor de niet-Limbo’s onder ons: nooit meer naar huis). En dat is, simpelweg, wat het is. De sfeer is hier ongedwongen. Of je nu zit (aka hangt, ahum) aan de bar of buiten vertoeft op het sfeervolle terras: je voelt je hier welkom, thuis. Een huiskamergevoel, in de goede zin van het woord. Een heerlijk ontsnappingsplekje, weg van de drukte. In de luwte gelegen en oh-zo-knus. Bestel een speciaal-biertje en geniet van het uitzicht op één van de oudste straatjes van Venlo.
 • Alt Arce, Arcen: verstopt in het pittoreske Arcen vinden we een leuk plekje, met veranda, aan het water. Alt Arce is de naam en betekent: een heerlijke dag. Dat denken we dan, want een heerlijke dag ‘bestel’ je hier met hun heerlijke Limburgse vlaaien en koffie voor dabei.
 • Het Maashotel, Broekhuizen: gewoon fantastisch eten, punt. En een terras aan het water, punt. Nouja ‘punt’, niet zomaar aan het water, maar aan de Maas. En daar wil je aan terrassen, geloof mij maar.
 • Kasteel Terworm, Heerlen: romantisch much? Mais oui oui. Natuurwatertje erbij, wijntje in de hand. Snacks, heel veel snacks, even je favoriete plekje van het terras veroveren en de dag is mooi.

Friesland

Friesland

 • ‘t Gerecht, Heerenveen: prachtig riant terras, locatielocatielocatie en het allerliefste personeel. Ze maken er een feestje van aan je tafel. Plus Heerenveen is leuk. Maar then again, eigenlijk is heel Friesland leuk. Afijn, ‘t Gerecht voorziet in alle gemakken. En lekker, want ja óók wat betreft de gerechten zit je goed.
 • Stek, Leeuwarden: gevestigd in een oud brugwachtershuisje aan de overkant van het park (de Noorderplantage- ook leuk!) daar vind je een nieuwe favoriet onder alle Ljouwerts (en ver daarbuiten) – Stek it is. Daar staat dus een huisje, simpelweg opvallend knap te staan zo aan de waterkant. Als de zon schijnt is het er extra druk, en dat snappen we best.

 

 

Drenthe

Drenthe

 • Klasbak, Zuidlaren: je kunt je ochtend niet beter beginnen dan met een lekkere kop koffie op het mega zonnige terras.

Zeeland

Zeeland

 • De Werf, Veere: naast dat je er Zeeuws tafelt op z’n heerlijkst, beschikt de Werf over een waanzinnig terras. Dat zit hem vooral in de locatie. Want De Werf, waar het terras naar de zon lijkt te stralen in plaats van andersom, grenst aan Veere’s kneuterige haventje. Heerlijk. Nooit meer weg willen we.
 • Het Badpaviljoen, Domburg: BLØF zong het al – aan de Zeeuwse kust zit je helemaal goed. Een pracht van een uitzicht dus, wijn, verse vis. Een groot terras in de zon. Wat wil een mens nog meer?