Nederland, Amsterdam26 oktober 2022, door Teun Tielen

Glutenvrije hotspots in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 26 oktober 2022, door Teun Tielen

Glutenvrije hotspots in Amsterdam

Glutenvrij eten hoeft niet lastig te zijn, maar in de praktijk is het soms best ingewikkeld om een restaurant te vinden waar je écht lekker glutenvrij kunt eten. Hetzelfde geldt voor boodschappen: van eindeloos etiketten lezen wordt niemand blij. Bart to the rescue. Alstublieft, een lijstje met glutenvrije hotspots in Amsterdam.

Craft Coffee & Pastry

Craft Coffee & Pastry

Midden in de Pijp, om de hoek van de Albert Cuyp, vind je Craft Coffee & Pastry. Een bakkerij en patisserie waar je ook koffie kunt halen. Eigenaren Gerry en Nilüfer bezochten verschillende bakkerijen in binnen- en buitenland voor ze in 2020 hun eigen zaak in Amsterdam openden. Eind 2021 openden ze een tweede winkel in Almere. Bij Craft bakken ze onder andere amandel  en appeltaart croissants, brood, gebakjes en de boterkoek (het paradepaardje). Gegarandeerd dat je hier niet met lege handen naar buiten loopt. P.s. voor Oudjaarsavond koop je ook hier je glutenvrije oliebollen!

Croque Madame

Croque Madame

Verstopt in een klein steegje tussen de Wallen ligt Croque Madame. Inderdaad, hier serveren ze voornamelijk tosti’s. Van lékker, niet te droog, glutenvrij brood. Blijft (helaas) vaak een heikel punt. Op de kaart staan ook verschillende burgers, salades en sandwiches.

Vegabond

Vegabond

Een winkel en lunchroom waar alles vegan is, dat is Vegabond. Niet alles is glutenvrij, maar er staan wel veel gerechten én snacks (vegan snickers, yum) op de kaart die glutenarm zijn.  In de winkel worden naast etenswaren ook verzorgingsproducten en duurzame lifestyle items verkocht.

g' in West

g' in West

Net zoals Vegabond is g’ in West een mini warenhuis en lunchroom ineen. Alles hier is 100% glutenvrij, daarnaast vind je ook veel producten zonder lactose en geraffineerde suiker. Extra leuk is dat (bijna) alles in de winkel te koop is: van de stoelen waarop je zit tot de borden waarvan je eet en de planten boven je hoofd.

The Lebanese Sajeria

The Lebanese Sajeria

We zijn dol op de Libanese keuken. Extra pluspunten voor het feit dat veel Libanese gerechten van nature glutenvrij zijn. The Lebanese Sajeria heeft meerdere vestigingen in de stad. Hier serveren ze onder andere heerlijke linzensoep, glutenvrije bowls en crackers.

Spaghetteria

Spaghetteria

Van de Sajeria naar de Spaghetteria. Deze pastabar heeft maar liefst negen(!) vestigingen in Amsterdam. Hoewel de huisgemaakte pasta gluten bevat, kunnen bijna alle gerechten van de kaart in een glutenvrije variant worden geserveerd. Die kaart is overigens vrij klein en de gerechten wisselen dagelijks, maar stiekem is het ook wel fijn om een keertje geen keuzestress te ervaren.

De Italiaan

De Italiaan

Nog meer pizza en pasta? Kom maar door. Bij De Italiaan in Oud-West zit je reuzegezellig, binnen én buiten op het terras. De kaart is uitgebreid, en alle gerechten kunnen glutenvrij gemaakt worden. In de steenoven worden door de chef steengoede pizza’s gebakken en met de rest van de gerechten zit het ook helemaal goed. Buon appetito!

De Glutenvrije Winkel

De Glutenvrije Winkel

Als je dacht dat Brad Pitt lekker was, heb je Bread Pitt nog niet geproefd. Wie? Het beroemde glutenvrije brood van De Glutenvrije Winkel. Die gooien we alleen vanwege de naam al in ons mandje. Hier hebben ze een groot assortiment aan glutenvrije producten en een kenniscentrum.

Wild & The Moon

Wild & The Moon

Wild & The Moon is overgevlogen uit Parijs en heeft inmiddels al twee vestigingen in Amsterdam. In januari 2022 opende de eerste in de Pijp en in september volgde nummer twee op de Zuidas. Op het menu vind je onder andere sapjes, bowls, soepen en salades. Alles is biologisch, vegan en vrij van gluten en geraffineerde suikers. De porties zijn relatief klein en aan de prijzige kant, maar dan heb je wél een lekker vers sapje of hapje wat dagelijks vers wordt bereid in het WILDlab.