29 september 2022, door Romy Weevers

7 favoriete Libanese restaurants in Amsterdam

29 september 2022, door Romy Weevers

7 favoriete Libanese restaurants in Amsterdam

Hummus, falafel, mezze-tafels en sharing is caring. Waar hebben we het over? De Libanese keuken, natuurlijk! We zijn er dol op en er is zeker geen gebrek aan een goed Libanees maaltje in ons Mokum. Maar tja, we zien soms door de bomen het bos niet meer met al die eettentjes en nieuwe hotspots in de stad. Niet getreurd, we helpen je een handje. Dit zijn dé 7 Libanese restaurants die je wil proberen (en waar je wil terugkomen).

 

Alle Libanese tentjes geprobeerd? Zie hier een lijstje met nieuwe restaurants in Amsterdam.

d&a hummus bistro

d&a hummus bistro

Dit fijne tentje heeft niet één, niet twee, maar drie locaties in Amsterdam! En ze liggen ook nog eens lekker uit elkaar, zodat niemand in de stad tekort komt. In de Jordaan, Amsterdam-Oost en in Zuid geniet je hier van de Libanese keuken. En jawel, de naam, d&a hummus bistro, verklapt het misschien al: hummus in overvloed. Hummus is voor velen niet onbekend (die lekkere dip van kikkererwten, yum) en hier eet je ze in allerlei smaken met een verse pita. Geen zin in vega? Komt dat even mooi uit, ze serveren hier namelijk hun vlees (hoe kan het ook anders) op Libanese wijze, zoals lam en meatballs. 

d&a hummus bistro

The Lebanese Sajeria

The Lebanese Sajeria

Bij The Lebanese Sajeria is de Manouche de grote ster. Manouche is een soort Libanees platbrood (heeft iets weg van een Turkse pizza). Traditioneel wordt Manouche gebakken op een saj. Huh, saai? Nee, een saj is een soort omgekeerde wok boven het vuur. En laat dit nou net zijn wat ze bij de Lebanese Sajeria (zie je ‘m al?) ook doen. Je eet hier naast de klassieke Manouche ook hummus, rode linzensoep of een Labneh plate. Dit laatste is een soort yoghurt dip, insanely good!

The Lebanese Sajeria

Restaurant Cedars

Restaurant Cedars

Restaurant Cedars is een wel heel bijzonder adres in dit rijtje. Hoewel je bij alle adressen in deze reeks heel lekker eet, zit je bij Cedars ook nog eens belachelijk goed. Aan de Westergracht (aan het water dus) met een heel fijn terras. Cedars verwijst naar het symbool van Libanon: de cederboom. Deze boom staat voor kracht, kwaliteit, schoonheid en waardigheid. En dat is precies wat ze proberen te vertalen naar hun gerechten. Sounds good? Je eet hier niet alleen zalig, maar ze hebben hier ook een cocktailbar en lounge gedeelte voor als je er geen genoeg van kunt krijgen. Dit is dan ook niet de meest voordelige uit het rijtje, maar wel onwijs genieten.

Restaurant Cedars

Maz Mes

Maz Mes

Aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West vind je dit Mezze-paradijs. Bij Maz Mez strijk je neer voor een tafel vol geurige en kleurige gerechtjes om te delen. Wederom falafel en hummus in overvloed, maar kun je daar ooit moe van worden? Maz Mez heeft heel veel vega en vegan opties en je eet hier ook traditioneel Libanese desserts zoals Katayef (Lees: knapperig deeg met room en nog meer delicacies).

Maz Mez

MITTS

MITTS

MITTS is de Libanese trots van Amsterdam-Oost en wij snappen wel waarom. Bij MITTS speelt duurzaamheid een bijzondere rol. Alle ingrediënten die hier worden gebruikt zijn knettervers en zoveel mogelijk biologisch. Naast een Libanese hap ben je hier ook aan het juiste adres voor een lekker bio-wijntje of (ben je ze al zat?) cocktails. Om de traditionele keuken eer aan te doen wordt hier van je verwacht dat je alles deelt. Geen eigen bord voor je neus maar kleine hapjes op tafel waar iedereen lekker van meepikt.

MIITS

ARTIST

ARTIST

ARTIST is gelegen in de Pijp, aan het Sarphatipark. Je eet hier al een menu (vlees of vega) voor 16,50 euro. En ook voor een Mezze-combi betaal je niet meer dan 25 euro per persoon. ARTIST is een familierestaurant wat al heel erg lang in the game is. Ze zitten al sinds 1977 op hun vaste plekkie (dat is dus al bijna vijftig jaar). Als je goed rondkijkt spot je de zwart-wit foto’s van de eigenaar van zijn tijd als jazzmuzikant. Wil je gaan voor de full experience? Bestel dan een glas Libanese wijn bij je Mezze.

ARTIST

Restaurant Beyrouth

Restaurant Beyrouth

Bij Restaurant Beyrouth hoef je geen groots aangepakt interieur te verwachten. Het draait hier, al meer dan 30 jaar, allemaal om het eten. Beyrouth is piepklein, maar het eten hier is authentiek en écht Libanees. En laten we eerlijk zijn, het heeft toch ook wel wat knus. De eigenaar is heel lief en helpt je graag de goede keuze te maken van het menu. Door het eten hier vergeet je bijna dat je je in de Nederlandse hoofdstad begeeft. Heel veel zin in Libanees, maar geen zin om de deur uit te gaan? Je kunt ook bestellen bij Beyrouth, dan laat je Libanon maar lekker naar jou komen.

Restaurant Beyrouth