Nederland, Amsterdam3 april 2024, door Romy Weevers

De favoriete Libanese restaurants in Amsterdam

Nederland, Amsterdam, 3 april 2024, door Romy Weevers

De favoriete Libanese restaurants in Amsterdam

Hummus, falafel, mezze-tafels en sharing is caring. Waar hebben we het over? De Libanese keuken, natuurlijk! We zijn er dol op en er is zeker geen gebrek aan een goed Libanees maaltje in ons Mokum. Maar tja, we zien soms door de bomen het bos niet meer met al die eettentjes en nieuwe hotspots in de stad. Niet getreurd, we helpen je een handje. Dit zijn dé Libanese restaurants die je wil proberen (en waar je wil terugkomen).

 

Alle Libanese tentjes geprobeerd? Zie hier een lijstje met nieuwe restaurants in Amsterdam.

NENI

NENI

We kennen Restaurant NENI in Amsterdam Zuid van de lekkere Oost-Mediterrane keuken en de gezellige plek. NENI is te danken aan de Molcho familie. Haya Molcho, haar man en vier zonen Nuriel, Elior, Nadiv en Ilan. Vandaar de naam NENI (de initialen van de vier jongens). Makes sense. Een ondernemende, hardwerkende en vooral heel leuke familie. Het menu is gebaseerd op de Israëlische, Roemeense en Spaanse familie roots. Lekker dus en vooral heel uitgebreid en origineel. Omdat de familie wil dat iedereen alles kan proberen is het vooral de bedoeling dat je de gerechten deelt. Nog leuker is de grote open keuken die midden in het restaurant staat waardoor (bijna) iedereen de keuken in kan kijken. Love! NENI is niet alleen een restaurant, maar ze hebben er ook een mooie bar genaamd The Lemonman.

Lees meer over NENI

The Lebanese Sajeria

The Lebanese Sajeria

Bij The Lebanese Sajeria is de Manouche de grote ster. Manouche is een soort Libanees platbrood (heeft iets weg van een Turkse pizza). Traditioneel wordt Manouche gebakken op een saj. Huh, saai? Nee, een saj is een soort omgekeerde wok boven het vuur. En laat dit nou net zijn wat ze bij de Lebanese Sajeria (zie je ‘m al?) ook doen. Je eet hier naast de klassieke Manouche ook hummus, rode linzensoep of een Labneh plate. Dit laatste is een soort yoghurt dip, insanely good! En het goede nieuws van allemaal: met vier locaties in Amsterdam zit er vast eentje bij je in de buurt.

The Lebanese Sajeria

d&a hummus bistro

d&a hummus bistro

Dit fijne tentje heeft niet één, niet twee, maar drie locaties in Amsterdam! En ze liggen ook nog eens lekker uit elkaar, zodat niemand in de stad tekort komt. In de Jordaan, Amsterdam-Oost en in Zuid geniet je hier van de Libanese keuken. En jawel, de naam, d&a hummus bistro, verklapt het misschien al: hummus in overvloed. Hummus is voor velen niet onbekend (die lekkere dip van kikkererwten, yum) en hier eet je ze in allerlei smaken met een verse pita. Geen zin in vega? Komt dat even mooi uit, ze serveren hier namelijk hun vlees (hoe kan het ook anders) op Libanese wijze, zoals lam en meatballs. 

d&a hummus bistro

Dabka

Dabka

De sfeer hier is knus, gemoedelijk en typisch Libanees. Dabka is de naam van een traditionele Libanese dans. De Libanese cultuur die deze dans met zich meedraagt wordt teruggebracht in het restaurant. De liefde voor Libanon is zeker te voelen. Een avond waarbij de tafels vol staan met verse groenten, grote borden hummus, flatbread, en een flinke dosis (ambachtelijke) olijfolie, citroen en knoflook. Dat zijn typische avonden bij Dabka. Een gezellig Libanees restaurant op de Zeedijk waar je met je inner (of outer) circle terecht kunt voor een middag/avond uitgebreid tafelen.

Dabka

Restaurant Cedars

Restaurant Cedars

Restaurant Cedars is een wel heel bijzonder adres in dit rijtje. Hoewel je bij alle adressen in deze reeks heel lekker eet, zit je bij Cedars ook nog eens belachelijk goed. Aan de Westergracht (aan het water dus) met een heel fijn terras. Cedars verwijst naar het symbool van Libanon: de cederboom. Deze boom staat voor kracht, kwaliteit, schoonheid en waardigheid. En dat is precies wat ze proberen te vertalen naar hun gerechten. Sounds good? Je eet hier niet alleen zalig, maar ze hebben hier ook een cocktailbar en lounge gedeelte voor als je er geen genoeg van kunt krijgen. Dit is dan ook niet de meest voordelige uit het rijtje, maar wel onwijs genieten.

Restaurant Cedars

Maz Mes

Maz Mes

Aan de Jan Evertsenstraat in Amsterdam-West vind je dit Mezze-paradijs. Bij Maz Mez strijk je neer voor een tafel vol geurige en kleurige gerechtjes om te delen. Wederom falafel en hummus in overvloed, maar kun je daar ooit moe van worden? Maz Mez heeft heel veel vega en vegan opties en je eet hier ook traditioneel Libanese desserts zoals Katayef (Lees: knapperig deeg met room en nog meer delicacies).

Maz Mez

MITTS

MITTS

MITTS is de Libanese trots van Amsterdam-Oost en wij snappen wel waarom. Bij MITTS speelt duurzaamheid een bijzondere rol. Alle ingrediënten die hier worden gebruikt zijn knettervers en zoveel mogelijk biologisch. Naast een Libanese hap ben je hier ook aan het juiste adres voor een lekker bio-wijntje of (ben je ze al zat?) cocktails. Om de traditionele keuken eer aan te doen wordt hier van je verwacht dat je alles deelt. Geen eigen bord voor je neus maar kleine hapjes op tafel waar iedereen lekker van meepikt.

MIITS

Restaurant Beyrouth

Restaurant Beyrouth

Bij Restaurant Beyrouth hoef je geen groots aangepakt interieur te verwachten. Het draait hier, al meer dan 30 jaar, allemaal om het eten. Beyrouth is piepklein, maar het eten hier is authentiek en écht Libanees. En laten we eerlijk zijn, het heeft toch ook wel wat knus. De eigenaar is heel lief en helpt je graag de goede keuze te maken van het menu. Door het eten hier vergeet je bijna dat je je in de Nederlandse hoofdstad begeeft. Heel veel zin in Libanees, maar geen zin om de deur uit te gaan? Je kunt ook bestellen bij Beyrouth, dan laat je Libanon maar lekker naar jou komen.

Restaurant Beyrouth