kids to go halloween - Barts Boekje
Nederland29 oktober 2021, door Esmée Rebel

Spooky season is hier: Halloween met kids

Nederland, 29 oktober 2021, door Esmée Rebel

Spooky season is hier: Halloween met kids

Uitgeholde pompoenen, spannende kostuums, trick-or-treat. Dat kan maar één ding betekenen: 't is spooky season. 31 oktober is around the block en dat betekent dat de Amerikaanse toestand weer overzees koerst. Halloween. Niemand die er nog omheen kan en o how we like it. Zin in spanning met de hele familie? Deze Halloween-activiteiten zijn kidsproof en griezelig leuk.

Liever iets minder spannend uitje doen? Hebben we ook een lijstje van, en die vind je hier!

 

Halloween activiteiten

Halloween activiteiten

Halloween Spooktocht bij Landgoed Buitenpost (Gelderland), 29/10 & 30/10
Een Oldskool spooktocht die, als je wil, ook op blote voeten mag! Vanaf 8 jaar is de tocht het leukst (jonger mag ook maar de Buitenposters beloven niet dat er dan geen nachtmerries zullen zijn). Het idee? Vanaf 19u start de tocht. Elk kwartier gaat er een groep het (blotevoeten)pad op, welke is omgetoverd in Halloweensferen. Je krijgt een hoofdlampje mee voor onderweg, of je neem zelf een lampion of lichtje mee en verkleed komen mag. Lees meer over Landgoed Buitenpost

Halloween Familieconcert in Koninklijk Concertgebouw, 31/10
Met de hele familie griezelen en genieten tijdens een spookachtig Halloweenconcert? Dat kan bij voorstelling De spoken van Jammerzucht in het Koninklijk Concertgebouw in Amsterdam. Tijdens het spookverhaal – met muziek van de Nordwestdeutsche Philharmoni – hoor je alles over het spannende avontuur van spokenjager Bardok. Meer informatie vind je hier.

Naast deze twee voorstellingen kun je met de koter ook gemakkelijk zelf Halloween vieren. Hoe?

  • Pak die verkleedkist maar van zolder. Het is tijd om een zo griezelig mogelijke outfit aan te trekken. Toch een beetje te eng? Dit DIY vogelkostuum is schattig, gemakkelijk te maken én Halloweenproof. En om het helemaal af te maken: schminken geblazen.
  • Lees een griezelverhaal voor. Oké, niet te griezelig, want we willen geen nachtmerries (en slapeloze nachten) veroorzaken. Denk aan boeken met spoken, zoals Het spook op zolder of Spookje Spartacus.
  • Koekjes bakken is – al zeggen we ‘t zelf – leuk om samen te doen. In verschillende winkels kun je Halloween-koekvormpjes en glazuur halen. Zo maak je gemakkelijk spooky koekjes, die gruwelijk lekker zijn.

Knutseltijd!

Knutseltijd!

Misschien wel de leukste (mid)dagbesteding voor jou én je koter. Wat dan? Knutselen. Van skeletten en mummies tot spinnen en spoken. Hier onze favoriete (en de makkelijkste) knutselwerkjes!

Spinnenwebben van koffiefilters
Zoals je misschien al ziet, mega makkelijk in elkaar te flansen. Je hoeft simpelweg alleen een koffiefilter (liefst wit, anders wit verven) dubbel te vouwen. Dan nog een keer. En weer eens. Knip met een schaar kleine sneetjes aan de gevouwen kant – waar het papier ‘dicht’ is. Vouw ‘m uit, plak er een spin op en you’re good to go! Extra leuk: hang de ‘spinnenwebben’ in het raam of op de muur.

 

Halloween slingers
Voor deze papieren slingers kun je de vorm van pompoenen, vleermuizen, spoken, doodshoofden of heksen gebruiken. Heb je een leuke vorm? Vouw een lang stuk papier op accordeon-wijze (je weet wel: dubbelvouwen, tegenovergestelde kant weer vouwen, etc.) en knip de vorm die je wil uit. Als je een lange-lange slinger wil, kun je ook verschillende slingers aan elkaar lijmen. Succes!

Skeletten van tape
Het maken van skeletten met stukjes schilderstape is super easy, leert je kleine alvast wat over anatomie en is een toffe Halloween-decoratie. Wat je nodig hebt? Een stuk karton, tape en stiften that’s it. Om het lichaam te tekenen, kun je een knuffeldier of pop omlijnen. Daarna is tijd om stukjes tape te scheuren, en deze in de lichaamsvorm op het karton te plakken. Oog- en neuskassen erbij en klaar is kees!

Foto’s gemaakt door Jean Van’t Hul

How to: pompoen versieren

How to: pompoen versieren

Als je aan Halloween denkt, denk je aan… Pompoenen! Lekker om een soepje of pumpkin pie van te maken en supergeschikt om te versieren tijdens Halloween. Maar waar begin je met zo’n zware oranje bol? We got you! Allereerst de pompoen. Dé ‘Halloween pompoen’ is een winterpompoen. Lekker oranje en rond. Goed om erbij te houden, zijn wat scherpe mesjes, een lepel en stiften. Aan de bovenkant begin je met snijden. Je haalt het topje eraf en kunt dan gelijk met de lepel het pompoenpulp eruit halen. Met de stiften kun je een tekening maken als mal en met het mesje (of boor) deze vorm uitsnijden. Is dit karwei te zwaar? Dan kun je ook op de pompoen tekenen of beplakken met kartonnen figuren. Voilà, je Halloween pompoen is klaar!

Pompoen te groot? Mandarijnen kun je ook omtoveren tot mini-pompoen.

 

Halloweenfeest met (of zonder) koters

Halloweenfeest met (of zonder) koters

Halloween party anyone? Halloween kan niet voorbijgaan zonder spooky feest. Versier het huis met spinnenwebben, lampionnen en slingers. Maar wat hoort er nog meer bij zo’n feest? Spelletjes en snacks!

Speurtocht en mummie-spel
Voor iedereen die het durft, kun je een nachtelijke speurtocht organiseren. Stippel een route – langs een kerkhof – uit, geef iedereen een schatkaart mét schat (verstop ‘m goed) en laat de kids op zoektocht gaan.

 

 

Te spannend? Een spooky geintje om de boel luchtig te houden: verdeel de groep in twee teams. Met wc-rollen wikkelt het team één iemand in als mummie. Als het wc-papier afscheurt, moet je opnieuw beginnen. Het snelste team wint. Extra leuk: vul deze regel aan met zelfverzonnen spelregels.

Snacks
Van al dat speuren en dansen krijg je wel zin in iets lekkers. Snappen we. Met deze happen blijf je helemaal in Halloween-thema én wordt de knorrende buik gevuld.

  • Bloederige vingers. Klinkt een beetje gekkig, is het ook, maar smaakt lekker. Wat je nodig hebt? Kruimeldeeg, amandelen en een rode schrijfstift.
  • Laat enge quotes in je (tomaten)soep drijven met lettervermicelli.
  • Deze eetbare spookjes maak (én eet) je snel.
  • Griezelig lekkere cake met mascarpone, kaneel en bloederig glazuur.