13 juli 2021, door Maartje

Kids to go: een lijst met altijd goed adressen door heel Nederland voor de (zomer)vakantie (of het weekend)

13 juli 2021, door Maartje

Kids to go: een lijst met altijd goed adressen door heel Nederland voor de (zomer)vakantie (of het weekend)

We hebben een lijstje en niet zomaar eentje: eentje voor op je luie zondag en al helemaal met de zomervakantie in spé (jaaa, bijna) is het er één om er wekelijks bij te pakken. Er gebeurt namelijk een heleboel leuks in 't land en dat 'leuks' verzamelen we hier om ieder weekend iets tussenuit te kunnen pikken. Things to do met het kroost. Dát is immers de reden waarom we Kids To Go in het leven geroepen hebben.

 

Tip is natuurlijk om een gaatje vrij te houden voor leuks popping up in dit lijstje. Make it a summer holiday to remember enzo. Tip nummero twee: wat je ook doet, wees voorbereid. Noodmiddelen tegen de plotselinge trek, die altijd (waarom?) op de meest onhandige momenten uit de lucht komt vallen. Be prepared met de NaturNes Bio producten. En dan vooral lekker weekend/vakantie vieren. Hoe?

POEDELBADJES, PIERENBADJES, WATERPARTIJEN in Amsterdam

POEDELBADJES, PIERENBADJES, WATERPARTIJEN in Amsterdam

Heb je ons Amsterdamse Hitteplan er al bij gepakt? Zou je vooral moeten doen wanneer summer in the city los is. Hier lees je waar en hoe je je zwempak en -broek het best gebruikt midden in, en aan de rand van Amsterdam.

Bij de meeste adressen kun je prima terecht met de kleintjes, maar nog leuker is het wanneer die adressen ingericht zijn op het kleine spul. U roept, wij draaien: poedelbadjes, pierenbadjes, waterpartijen… Hier mogen de koters los als het warm is in de stad. Kortom: waterpret in Amsterdam!

Netl, de wildste tuin (Kraggenburg, Flevoland)

Netl, de wildste tuin (Kraggenburg, Flevoland)

Het zou zomaar kunnen dat je bij het lezen van bovenstaande titel even je wenkbrauwen fronst. Netl? De wildste tuin? Kraggenburg? Moeten we naar Flevoland? Snap. Maar ja, dit is dus echt een hele puike tip want Netl, de wildste tuin is een gigantisch natuurspeeltuin met camping van wel 100 voetbalvelden groot. Er zijn strandjes, je kunt er zwemmen, er staan her en der lukraak geplaatste vliegtuigen en andere ufo’s waar kids op kunnen (en mogen) klauteren én er is een heel relaxed strandpaviljoen. Dat is mooi want los van alle vaste zaken (zoals hiervoor opgesomd), is er tijdens de vakanties en weekenden zoveel vertier (waar we zelf ook om moeten grinniken) voor het kleine spul dat jullie er nog maar eentje nemen. En nog een. Muziek? Is er ook en krijgt 10 punten.

En die camping? Yup, dat is Camping Kallumaan 

De Familie Kip

De Familie Kip

Ha de Achterhoek! Je zou dit stukje Nederland, dat Duitsland aanraakt, zo over het hoofd zien. Zonde, toch? Ooit gehoord van De Familie Kip? Je wil het. Een hoeve voor zes tot tien personen is het, midden in het groen van de Achterhoek. De hoeve ligt op een groot stuk grond omringd met grote bomen en twee vijvers. Enne: je viervoeter mag gewoon mee.

POP-UP CAMPING HEMELS IN VOLKEL

POP-UP CAMPING HEMELS IN VOLKEL

Kijk, dat klinkt nu nog eens ‘hemels’ nietwaar? Camping Hemels in het kleine plaatsje Volkel. Waar? Vonkel. Noord Brabant, naast Uden wat dan weer niet ver is van Den Bosch en Eindhoven. De slimme snuiters van BillyBird Park Hemelrijk (wat dan weer een oprecht hele leuke speeltuin-plus is, het hele jaar door) vatten het plan op om van hun speeltuin mét enorme waterplas (mét speelparadijs in het water) een tijdelijke camping te maken – zeker nu we en masse nog snel een plekkie in eigen land zoeken voor deze zomer. Dat werd dus pop-up camping Hemels. De camping is er van 9 juli 2021 tot en met 5 september 2021. En Beach Bar Hemels, waar je ook zonder tent een meer dan leuke dag aan het water beleeft!

(beeld links via @lizahenzen)
Lees meer over Pop-Up Camping Hemels

Barbecueën

Barbecueën

We (who’s not) zijn het zat om iedere keer weer die standaard BBQ worstjes en shaslicks uit de koeling van de supermarkt te trekken. Net zo eenvoudig, alleen dan origineler (en hopelijk ook lekkerder) wordt het als je gewoon iedere keer dit lijstje opvolgt. Want barbecueën met (een beetje) mooi weer is toch wel de aller gezelligste vakantiebezigheid out there. Onmisbaar bij die BBQ? De Stokke® Clikk™. Met deze stoel kan je, waar die barbecue ook opgestookt wordt, je kleintje moeiteloos aan tafel parkeren.

De stoel is door de afneembare poten makkelijk te vervoeren, zeker in combinatie met zijn lichte gewicht. Ook het eetblad is afneembaar en, heel fijn, geschikt voor de vaatwasser. Wat het schoonmaken van de stoel nog makkelijker maakt, is dat ‘ie geen hoekjes of gaatjes heeft en je dus niet weken na de barbecue nog verstopte stokbroodkruimels tegenkomt. Bovendien is de voetsteun verstelbaar, waardoor de stoel geschikt is voor kids vanaf 6 maanden en meegroeit tot 3 jaar.

De IJzeren Man, Vught (Eindhoven)

De IJzeren Man, Vught (Eindhoven)

Ah, de IJzeren Man, dat is voor ondergetekende dus keihard jeugdsentiment. Die natuurplas is name­lijk allerminst iets nieuws. Nee joh, een mensenleven geleden skinnydipten we daar al. Des te groter was de verrassing toen we er een kleine dertig jaar later weer eens aanwipten en de IJzeren Man van onze jeugd in geen velden of wegen te bekennen was. We zaten goed, toch? Mais oui, nou en of we dat zaten. De plas kreeg namelijk wat je noemt een upgrade in de vorm van een heus strandpaviljoen, het IJM Strandhuys en die, beste Brabanders die ook al jaren niet meer bij de IJzeren Man zijn geweest, is om door een ringetje te halen. Grote gezellige terrassen (ja, meervoud), meerdere barren (we zijn wel in Brabant, hè), een enorme serre voor als het weer even wat minder is (de IJze­ren Man is, in principe, 365 dagen per jaar open), een buitenzwembad en een klimcentrum. Een kin­derparadijs dus, hoor ik je denken. Dat is niet helemaal  onwaar, maar toch te kort door de bocht: een van de redenen waarom we zo gecharmeerd zijn van de plek, is omdat het echt een allemansvriend is. Van flessenopwarm­comfort tot meerdere flesjes op een avond, zeg maar. Tot snel jeugdsentiment, doe ons nog maar een rondje.

Speeltuinen Amsterdam

Speeltuinen Amsterdam

Never underestimate the power van een goede speeltuin. Daar schreven we al een lijst over: de leukste speeltuinen van Amsterdam.

De Vreemde Vogel, Vlaardingen

De Vreemde Vogel, Vlaardingen

Altijd al eens willen slapen in een echt vliegtuig, een groot vogelhuis, een reuze struisvogel of een pipowagen? Bij De Vreemde Vogel in Vlaardingen doen ze dus precies dat. En ja, dat is – uiteraard – vooral leuk voor kleine koters. Maar dan ook meteen wel écht heel leuk.

Het kinderparadijs dat De Vreemde Vogel heet, is echter ook heus voor de 21+’ers een fijne plek om te vertoeven. Ouders relaxen in een hangmat (genoeg boeken en tijdschriften te leen) of op het zonnige terras aan het water. Een plaatje uitzoeken voor op de platenspeler in je buitenkamer kan bij de LP-uitleen en in het winkeltje shop je bijzondere spulletjes voor thuis. En ja, je kunt er ook zonder overnachting terecht: De Vreemde Vogel is in het zomerseizoen ook ’s avonds open voor bijvoorbeeld een daghap of BBQ. In de zomervakantie zijn ze zeven dagen per week geopend en op een aantal vaste dagen in de week is de pizza-oven ready voor gebruik. Of wat dacht je van een BBQ met kruiden uit eigen moestuin?

Uitwaaiplekken

Uitwaaiplekken

Dit blijft een heerlijke lijst: fijne uitwaaiplekken met kids door het hele land

Ruigoord

Ruigoord

Altijd heel leuk: Ruigoord! ‘De wonderlijke wereld van Ruigoord’ zeggen de eigenaren zelf en zo is het ook. Er worden regelmatig allerhande grote en kleine evenementen georganiseerd zoals bijvoorbeeld de Kinder Kunstexpeditie dus kijk regelmatig even op de site wat er deze zomer nog meer aan de hand is. Maar eerlijk is eerlijk: het minidorp in het groen is eigenlijk altijd een hele beleving en zodoende altijd een heerlijk uitje.

HET KASLOKAAL + HOF POPPENDAMME, Zeeland

HET KASLOKAAL + HOF POPPENDAMME, Zeeland

Een knap duo dit: beide plekken zijn behoorlijk familieproof (voor de héle familie, niet alleen voor de kids) en gewoon Heel Erg Leuk. En allebei in Zeeland. De naam van Het Kaslokaal vertelt je eigenlijk meteen wat je mag verwachten: in en rond een kas werd een horeca­ locatie gecreëerd. Kippen scharrelen er rond de fruitbomen in de tuin en mocht het regenen, dan kletteren de druppels op de ramen van de kas – oergezellig en het is mooi meegenomen dat je bin­nen eigenlijk net zo leuk zit als in de tuin. Voor het kleine spul werd een hoek van de tuin ingericht als (smaakvolle) speeltuin, er zijn allerlei lees­ en doe­ boekjes met het thema tuinieren en achterin de houten aanbouw werd een speelkeuken ingericht. Knappe kleine jongen die zich niet vermaakt. Alles wordt met veel liefde bereid en dat proef je; alles wat in de kas en theetuin geserveerd wordt, komt uit de kas, de tuin of de omgeving. Ook te midden van het Zeeuwse landschap, net buiten het kleine dorp Grijpskerke (bij Goes) vind je een grote natuur­ en speelboerderij: Hof Poppendamme. Er zijn springkussens, een zandbak en trampolines. Er huppelen konijntjes door en rond de ‘beleeftuin’ en er zijn aantrekkelijke zithoekjes voor groot en klein. Er staat zelfs een oude caravan om in en door te klauteren.

Met minder weer is de schuur een cadeau: aan de ene kant een gezellig restaurant met plek zat (understatement), aan de andere kant een smaak­volle binnenspeeltuin vol met vintage hobbelpaar­den, spelcomputers (let wel: de vintage varianten), klimattributen en oldskool spelletjes.

Sowieso is Zeeland onze go to tijdens de (zomer)vakantie: lees ook 23 x het leukste van Zeeland met kids.

(tekst gaat verder onder de afbeelding)

DE TUIN VAN DE SMID, Leiden

DE TUIN VAN DE SMID, Leiden

In het weekend hebben we zin in het weekend en buiten het weekend om hebben we nóg meer zin in het weekend. En laat De Tuin van de Smid in (net buiten) Leiden nu laidback lazy sunday schrééuwen, ook op een doordeweekse (zomer)dag. Laten we zo’n dag even voor je schetsen: parkeer je auto net voor het bruggetje. Waar een fietspad start en de autoweg ophoudt, kom je na een korte wandeling van een halve kilometer op de plaats van bestemming: De Tuin van de Smid. Een heerlijk landgoed met beestjes overal: paarden, pony’s, mekkerende schapen, heel veel tokkende kippen en door de modder rollende varkens tegenover het hok met fazanten en ander gevogelte. Nu al leuk. Maar er is meer: De Tuin van de Smidkas waar je koffie drinkt, taart eet en uitgebreid luncht. Een familiepicknick maken ‘de smidjes’ ook graag voor je klaar, maar het állerleukst is om een reservering te bemachtigen (ja, dat is echt wel een kwestie van bemachtigen: de plekken zijn zowel schaars als geliefd) voor een van de pop-up diners. Dat is namelijk alles wat een goed gelukte zomerbruiloft zou moeten zijn, maar dan zonder bruid en bruidegom. Maar verder alles piekfijn in orde: een lange tafel vol met leuke mensen en lekker eten, heerlijke wijnen in overvloed, gerecyclede wollen dekens voor als het koud wordt (die zijn in een aangrenzende winkel ook te koop) en lampjes overal.

BRASSERIE OM DE DOBBEN

BRASSERIE OM DE DOBBEN

Je vindt Brasserie Om de Dobben in natuurgebied Hurdegarypsterwarren – geen zorgen, wij kunnen het ook niet uitspreken en uiteindelijk is dat ook niet waar het om draait. Het belangrijkste is immers de plek en hoe we er ons voelen. Hier was het blijdschap dat de boventoon voerde en wel hierom. Ten eerste is die onuitspreekbare plek simpelweg een plaatje om naar te kijken. Het gebied is een lappendeken van akkers, graslanden, bomen en bloemen waarin allerlei dieren ronddartelen. Er zijn talloze wandel- en fietstochten te volgen en in bepaalde gebieden mag je zelfs van de gebaande paden om zelf rond te dwalen en bloemen en bramen te pluk- ken. Dat hoef je ons geen twee keer te zeggen. Tweede en minstens net zo belangrijke punt is dat de Brasserie zelf een fijne plek is om voor of na de tocht (of allebei) neer te strijken. De koffie is goed en de taartpunten zijn flink. Voor de kids is er een afgeschermde speelweide met houten speeltoestellen en er lopen geitjes rond die geaaid mogen worden. Leuke bonus: in het voorjaar zijn er lammetjesdagen, houd daarvoor de Facebookpagina van Om de dobben in de gaten.

Strandhoppen (en begin bij Strandvier)

Strandhoppen (en begin bij Strandvier)

Het strand is altijd een goed idee want het strand is ALTIJD kidsproof. Maar we zijn wat extra dol op het originele Strandvier in Monnickendam.

En verder? Verder lees je hier over onze favoriete strandtenten van deze zomer.

VILLA KANJEL + omgeving Maastricht

VILLA KANJEL + omgeving Maastricht

Een villa! Een bistro! Een buitenspeeltuin! Een bou­tiquehotel! Groen, Maastricht om de hoek en pas nét open. Wij keuren eigenlijk alles aan Villa Kan­jel goed. De speeltuin werd opgetrokken uit houten palen, staat midden in de natuur (geen auto of ander gevaar te bekennen – en ja, om het water staat een hek) en was het eerste deel dat het stempel ‘klaar’ kreeg van de mensen achter Villa Kanjel. Het terras krijgt tien punten, de speeltuin elf, het eten en de schappelijke prijzen minstens negen en een halve punt. De rest van de verbouwplannen van de monu­mentale villa gingen gestaag door met als resultaat een smaakvol boutique hotel met een handjevol kamers in het Limburgse groen. De kamers moes­ten bovenal ruim zijn zodat er plek is voor iedereen en er geen kamers hoeven te worden bijgeboekt (ontstaan vanuit ergernis van de eigenaresse, die dat zelf maar al te vaak heeft meegemaakt). En er is genoeg plaats voor de kinderen om ’s avonds uit te razen terwijl de ouders op adem komen.

Bonuspunten voor dat heerlijke Maastricht dat er om de hoek ligt. Lees meer: Barts best of Maastricht

Wat we hierboven riepen over Zeeland, mogen we ook over (Zuid)-Limburg roeptoeteren. Of we tips hebben? Mais Oui! Het beste van Limburg op een rijtje!

HARTJE GROEN, Noord­ Brabant

HARTJE GROEN, Noord­ Brabant

Hartje Groen, dat is een charme­ camping (zo noemen ze zichzelf, wij hebben ’t niet bedacht) in Noord­ Brabant. Maar het is ook een verzamelnaam van een heleboel van het fijnste van het Brabantse land. Zo kun je zelf een tentje opzet­ten bij Hartje Groen, maar dat hoeft niet want op het terrein staan twee verschillende retrocaravans, genaamd Kip en Lander. In Kip passen twee vol­wassenen en twee kinderen, in Lander twee vol­wassenen en drie kinderen. Fijn: alles staat er al als je aankomt, je hoeft er alleen maar zelf te zijn. De Boshut, de horeca die hoort bij Hartje Groen, is ook voor niet kampeerders een uitje op zich (lees: wel de voordelen, niet de nadelen van kamperen). En je vind er de beeldschone cabins die de naam ANNA kregen (ga kijken bij Cabin ANNA!) én ook Avontyr is er naast de deur: een kinderparadijs pur sang. Hutten bouwen, verstoppertje spelen en boomklimmen tot ze boe noch bah meer kunnen zeggen. Slapen doe je er in een boomhut (nu we het er toch over hebben: lees ook ‘slapen in een boomhut, dat kan gewoon in Nederland‘)

BUITEN IN DE KUIL, LAAGSE VUURSCHE

BUITEN IN DE KUIL, LAAGSE VUURSCHE

Of je ons artikel over de leukste plekken in de Hollandse natuur al eens doorgespit had? In die lijst is Buiten in de Kuil in Lage Vuursche een van de absolute uitblinkers. En terecht. Het beste van het verhaal? Dat je er áltijd terecht kunt, ook als je bijna nergens anders aan kunt haken. Want buiten. Want afhaal. Want ruimte. En dat is me een topidee joh! Op naar Buiten in de Kuil (maar niet allemaal tegelijk hoor!).

Lees meer: Buiten in de Kuil