19 oktober 2021, door Dewy Brandjes

How to: de eerste hapjes

19 oktober 2021, door Dewy Brandjes

How to: de eerste hapjes

Vanaf vier maanden mogen baby's beginnen met de eerste hapjes, naast de borst- of flesvoeding. Leuk! Waar vroeger vooral werd gedacht dat beginnen met fruithapjes het beste is, wordt nu aangeraden om juist te starten met groenten. Hoe je dat doet, welke groenten je het beste kunt kiezen, of je beter zelf een hapje kunt maken of dit beter uit een potje kunt halen, je leest het hieronder!

Lees ook (voor iets oudere baby's): echt lekkere kidsproof recepten met maaltijdpotjes.

Wanneer beginnen?

Wanneer beginnen?

Baby’s hebben een aangeboren voorkeur voor de smaak zoet. Omdat borst- en flesvoeding al zoet van smaak zijn, is het beter om in plaats van te starten met fruithapjes, te starten met groentenhapjes. Hierdoor wordt de kans dat je kindje later meer groenten gaat eten groter. Dat klinkt nu al goed, toch?

Hoe eerder, hoe beter gaat in dit geval niet helemaal op. Zoals genoemd, wordt afgeraden om eerder dan vier maanden te starten met het geven van hapjes, omdat de darmen dan nog niet klaar zijn voor vaste voeding. Of je baby al toe is aan het eerste hapje hangt niet alleen af van hoe oud de baby is, het is ook belangrijk dat je kindje met hulp rechtop kan zitten. En dan is de laatste vraag nog of je mini er zelf wel zin in heeft. Nieuwe smaken kunnen onwennig zijn en hierbij geldt: geduld!

Go veggies!

Go veggies!

Begin met gepureerde, gekookte groenten, zoals broccoli, doperwten, sperziebonen, bloemkool en wortel en pompoen. Geef niet meer dan een paar theelepels per keer. Het gaat er namelijk om dat je baby went aan de nieuwe smaken en structuren, niet zozeer om de voedingsstoffen omdat deze nog binnenkomen via de borst- of flesvoeding. Het beste is om te beginnen met één soort groente per keer, zodat je kleintje de smaken van de verschillende groenten leert herkennen. Geadviseerd wordt om in de eerste twee weken drie verschillende soorten groenten met elkaar af te wisselen. Begin bijvoorbeeld met broccoli, de dag erna bloemkool en de dag daarna wortel en herhaal dit. Na die twee weken kun je over op nieuwe groentesoorten en deze kun je eventueel ook met elkaar combineren tot één hapje. Ook kun je vanaf die tijd fruitsoorten introduceren.

Zelf maken of uit een potje?

Zelf maken of uit een potje?

De groenten- en fruithapjes zelf maken is het verst en goedkoopst. Je kunt een deel van de groenten van je eigen maaltijd apart houden en deze (zonder zout of andere toevoegingen) koken in wat water en vervolgens pureren. Of kook in één keer een flinke hoeveelheid groente- en fruithapjes en vries dit in als ijsblokjes. Je hoeft het dan alleen nog te ontdooien en klaar is kees!

Voor de moeders en vaders met minder tijd, geduld of kooktalent zijn de bekende kant-en-klare potjes in het leven geroepen. Hoewel je mag verwachten dat deze potjes allemaal even gezond en puur zijn, is dit nog niet altijd het geval. Zo wordt bijvoorbeeld soms vruchtensap aan groentenhapjes toegevoegd, om de smaak zoeter te maken. MAAR! Weet wél dat er aan babyvoeding ontzettend strenge eisen worden gesteld. Zo mag groente en fruit niet in de buurt van een snel- of autoweg verbouwd worden en hebben de meeste merken geen enkele toevoegingen: pure groente of fruit is is. Hoe het dan zo lang houdbaar blijft? Dat is een eeuwenoude truc: wecken! De potjes worden gesloten op basis van het weckprincipe en hebben daardoor geen welbekende bewaar-nummers nodig.

Kijk daarom altijd op het etiket van een potje babyvoeding om te checken wat erin zit. Toegevoegd vruchtensap en zout zijn een no go. De potjes van NaturNes Bio bevatten biologische ingrediënten, die aan de strengste eisen van biologisch én babyvoeding voldoen. Zo kunnen baby’s op een natuurlijke manier verschillde smaken proeven. De ingrediënten worden zo kort mogelijk gestoomd en gekookt, om zoveel mogelijk vitamines en andere voedingsstoffen te behouden. Er wordt geen zout of andere smaak- of hulpstoffen toegevoegd, alleen water. Ook voor latere leeftijden heeft NaturNes Bio verschillende soorten en smaken maaltijdpotjes, allemaal biologisch. Check het hier.