Nederland, Amsterdam24 januari 2023, door Demi Passier

Maak je huis en jezelf zen met hét instrument voor iedereen – de handpan

Nederland, Amsterdam, 24 januari 2023, door Demi Passier

Maak je huis en jezelf zen met hét instrument voor iedereen – de handpan

Misschien had je er nog nooit van gehoord. De Handpan. En nee, dit is geen pan om mee te koken. Wat je er wel mee kunt? Een geluid maken van hallelujah! Yes, dit is hét percussie instrument waar we niet meer omheen kunnen. Voornaamste reden? Iedereen kan het. Voor de lui die al zo lang een instrument willen leren spelen (ook voor de niet-virtuosen) en die geen zin/tijd hebben om noten te leren lezen of les te nemen. Het is een instrument voor zij die o zo lang een instrument wilde leren bespelen, en geen zin (en/of tijd) heeft om noten te leren lezen of les te nemen. Want eerlijk is eerlijk, het leven is al druk genoeg. Maar het is ook voor de mensen die even wat ‘zen’ in huis willen halen. Dubbel winnen!

 

De handpan

De handpan

First things first. Wat is het nou precies? Een handpan is een groot, rond instrument die bestaat uit twee op elkaar geplaatste stalen schalen met aan de onderkant een groot gat. Eigenlijk is het een soort grote klankkast die je zo op je schoot legt. En nee, je hoeft hier niet voor de sportschool in te duiken, want hij weegt maar vijf kilo. Super fijn want zo neem je ‘m easy peasy mee op een weekendje weg voor bij het kampvuur, of als het weer even mee zit naar het strand (je krijgt er ook een speciale rugzak bij, dus dat maakt het nog makkelijker). Het geluid wordt bepaald door de kleine kuiltjes bovenop de pan, die de frequentie van de noot bepalen. Deze zijn allemaal op elkaar afgestemd, en staan in een bepaalde toonladder. Is één van de kuiltjes niet goed afgestemd? Balen, want dan moet het hele instrument opnieuw gestemd worden. Je begrijpt dat er heel wat tijd gaat zitten in het maken van een handpan (en dus ook een wat hoger prijskaartje).

Hoe het werkt

Hoe het werkt

Oké nu we weten wat het is, is het tijd om te vertellen hoe je er dan ook een lekker geluid uit krijgt. Je kunt eigenlijk niet de mist in gaan hoor. De truc is om het instrument te zien als een voorwerp die zó warm is, dat je het maar heel kort aan kunt raken. Zo dansen je vingers over het instrument. Je start bovenop en maakt daarna je weg rondom de ‘pan’. Als je het goed doet, komt er een ritmisch, bijna meditatief geluid uit. Je kunt in je eentje handpannen, maar ook samen met je handpangenoot of in een groep (dat is eigenlijk het leukst, vooral omdat je hier niks voor hoeft in te studeren). De handpan gaat echt om gevoel, je haakt op elkaar in en hebt zo al snel een beat.

 

De Handpan Studio Amsterdam

De Handpan Studio Amsterdam

Ook jouw nieuwe hobby? Doe jezelf een lol en neem een dagworkshop bij de Handpan Studio Amsterdam. De oprichters Deniz en Joris laten je alle kneepjes van het vak zien. De mannen hebben een aanstekelijke passie voor het instrument, en daarom elke keer een feestje. Na de dagworkshop kun je kiezen om in te stromen bij de beginnerscursus of om de lessen thuis (online) door te pakken. Ook geven ze vaak workshops waar je samen kunt handpannen. Er is muziek, er is lunch, en de jam is aan. Opeens kom je erachter dat je buurvrouw de sterren van de hemel zingt, en je zelf (ook al doe je maar wat) ook een aardige beat neer kunt zetten. Hier haakt dan opeens je overbuurman op in, en klinkt het alsof jullie al jaren samen handpannen.

 

Maak je huis zen

Maak je huis zen

Ook nog leuk: de handpan klinkt niet alleen goed, hij staat thuis ook leuk. Maak daarom een knus handpan hoekje in je huis. Gooi er wat gezellige kussens, geur kaarsen, je favoriete plant en wellicht een kleed tegenaan et voilà – dit is jouw plek in huis waar je écht even helemaal tot rust komt. Deze keer even geen tv, telefoon of ander  apparaat, maar pak echt dat moment voor jezelf. Goede voornemens 2023 coming in – een nieuwe hobby die voor iedereen weggelegd is. Beloofd.

De Handpan Studio Amsterdam