Hanzestad Elburg: de hotspots voor eten, drinken en to do’s
Een ode aan Hanzestad Elburg, waar het voelt alsof je in een ansichtkaart bent gestapt. Vliegensvlugge vakantie in eigen land? Misschien niet de eerste stad waar je aan denkt, maar doe het nou wel: een bezoek aan de (bijna) vierkante vissersstad Elburg. Een stad waar de tijd heeft stilgestaan kan negatief of positief uitvallen. In het geval van Elburg is dat het laatste. De horeca is met de tijd meegegaan, maar de middeleeuwse details zijn blijven staan.
En dus 10 punten voor het Hanzejaar waardoor we nog een reden hebben om Elburg te bezoeken. 100 punten voor het wandelen via de middeleeuwse stadspoort en alle details uit de voormalige vissersstad. En 1000 punten voor het gemak, wat bijdraagt aan het vakantiegevoel: verdwalen is haast onmogelijk door het rechttoe-rechtaan stratenplan (thank god voor zij die net zo'n richtingsgevoel hebben als wij soms). Hieronder vind je de hotspots voor eten, drinken en to do’s in Hanzestad Elburg.
Van 22 t/m 30 december is het evenement 'Kleur de Hanze' aan! En dat is nogal een teamwork project, want iedereen kan meedoen! Je download een kleurplaats, kleurt hem in (of laat de kids het doen) en dan load je hem weer up.
Als je tekening is geselecteerd om geprojecteerd te worden op het Hanzepand, dan krijg je daar bericht over via de mail die je hebt opgegeven bij het uploaden (ergens half december krijg je die mail) en dan weet je meteen wanneer en waar je kunstwerk geprojecteerd gaat worden!Bijvoorbeeld op de Vischpoort in Harderwijk of het Stadshuis in Doesburg. Dagelijks wordt er in elk van de negen deelnemende Hanzesteden tussen 17:00 en 23:00 een gebouw uitgelicht met projecties.
Eerlijk is eerlijk, we vallen als een blok op vissersstadjes in zowel Nederland als buitenland. Toch lekker als je het land niet hoeft te verlaten voor een stukje visserij. In Elburg moet je dan wezen bij Bottermuseumwerf De Hellege. Het museum en de houten botters in de haven ernaast houden de herinnering aan het Elburgs visserijverleden levend.
Visserijverleden dus. Door de ligging aan de Zuiderzee werd Elburg net als de andere negen Hanzesteden in Oost-Nederland schatrijk door deze handel.
Lekker lunchen kun je in Elburg bij De Bakkersmolen of bij Aan de Gracht. Beide bijzondere locaties met goed eten. Bij De Bakkersmolen vind je – allemaal onder één dak in industrieel pand – een brasserie, bakkerij, maalderij, ijsfabriek en chocolaterie. Dus bestel kneitervers en ambachtelijk vers brood en de lekkerste specialiteiten uit de streek. Binnen zit je huiselijk knus, dus het zou zomaar kunnen dat je lunch spontaan overloopt in een drankje met natuurlijk bijbehorende borrelplank.
Of schuif aan bij Aan de Gracht. Prachtig historisch pand aan het water met een klassiek menu: een broodje bal, patatje stoofvlees of grote kom soep. Niets geks, wel goed. Aan de Gracht heeft ook een aantal vegan gerechten, dus je kunt hier met de hele bups terecht. Het restaurant biedt dagbesteding aan mensen met een beperking in de keuken en op de vloer. Na de lunch? Dan loop je natuurlijk nog even de bijbehorende brouwerij in!
Zo zag een winkel er vroeger uit, denken we. Bij EEF & Co shop je typisch oud-Hollandse producten (en vooruit, een paar nieuwerwetse, maar met de feels van vroeger). Denk aan je duimdrop en kaneelkussentjes, maar ook ambachtelijke zeep uit de zeepmakerij, linnengoed in de stijl van grootmoeders tijd, handgemaakt Bunzlau Castle servies en meer van die leuke dingetjes voor in huis. Goede plek voor cadeau-inspiratie ook!
Bij Foeke in de conceptstore is het kijken, kijken en waarschijnlijk ook wat kopen geblazen. Gevestigd in een rijksmonument vind je hier dat contrast van moderne producten in een historisch lijstje en allerhande unieke producten; allemaal met een eigen verhaal én ze komen direct bij de onafhankelijke makers vandaan. Sokken, olijfolie, houten auto’s voor de kids, tassen, zeep, servies: zoekt, en bij Foeke zult ge vinden.
Foeke vind je in de Ellestraat, de oudste straat van Elburg
Naast de enige overeind gebleven poorttoren in Elburg vind je Restaurant Achter de Poorte. De keuken is Frans-Mediterraan met af en toe een Aziatisch tintje en dan krijg je dus dingen als tongschar met bulgur en hollandaise of open ravioli met knolselderij en shiso. De mensen bij Achter de Poorte wisselen regelmatig de kaart én maken iedere maand opnieuw een vast maandmenu: voor een vaste prijs krijg je dan een glas bubbels, amuses, wijnmenu en vijf gerechtjes. Je kunt dus gerust iedere maand terugkomen en constant toch weer verrast worden.
Overnachten in Elburg? Aankloppen bij Boutique Hotel Elburg it is. Een knap hotel in een monumentaal pand in hartje Elburg, met lichte kamers in alle tinten wit/creme/beige die er zijn. Hiernaast vind je de “huiskamer van het hotel”, Stadscafé de Tapperij. Hele goede plek om wat (lokale) bieren te proeven of juist aan te schuiven voor een High Wine. Alles natuurlijk in Hanzesferen, want de inrichting van de Tapperij is zoals die van een handelsschip uit de Hanzetijd.
Op tien autominuten rijden van het centrum van Elburg vind je het nieuwste telg van de Cocoonhuisjes: Randmaere. Je hebt een zonnige voor- en achtertuin met diverse terrassen en alles voor dat buitengevoel: een buitenhaard slash bbq. Veel privacy, heerlijke loungesets en plek voor een groep van zes. En de inrichting? Die is knap (precies zoals je gewend bent van Cocoonhuisjes)! In het groen, het Veluwemeer op loopafstand en vlakbij het gezellige Elburg.