Nederland, Friesland24 februari 2021, door Sanne Carbaat

5 x het leukste van Harlingen

Nederland, Friesland, 24 februari 2021, door Sanne Carbaat

5 x het leukste van Harlingen

We schreven het al eerder, Harlingen is echt niet alleen een plek om de pont naar Vlieland of Terschelling te pakken. Ben je gek, er is ontzettend veel leuks te doen (én zien én eten én logeren en, en, en.. well, we made our point). In de zomer haal je een puntzak friet en kan je zo vanaf de kade alle chaos aanschouwen - al die mensen die dus wel naar de eilanden gaan en nog úúúren moeten wachten tot hun vakantie begint (en jij zit daar dus al hard te genieten) of je gaat juist in de winter en duimt met al je mede-Friezen op veel vorst voor de Elfstedentocht. Wanneer je ook besluit te gaan, laat die veerpont dus even voor wat het is en vertoef lekker een aantal dagen in Harlingen.

Het Dakhuis

Het Dakhuis

Je hebt van die verblijven waar je nooit lang genoeg kan zijn, want man, man, man, wat zit je er toch lekker. Het Dakhuis in de historische binnenstad van Harlingen is er zo eentje, Team Bart vindt een weekend niet genoeg. Lang niet genoeg. De naam Dakhuis verraadt het al een beetje, maar je zit dus boven de rest van de stad (nou ja, ok, alleen de kerktorens komen hoger, maar dat vinden we niet zo’n punt) in de oude machinekamer van een voormalig graanpakhuis. Vanaf je eigen twee (twee!) terrassen kun je én de hele dag met je toet in de zon én je kan die Waddeneilanden zien (we zeiden toch dat je die boot niet hoefde te pakken).

Wil je wel boven Harlingen uittorenen, bakkie Nespresso in je hand (yep, hebben ze ook) en deze vissersstad verkennen? Top, dachten we al. Kijk hier voor meer.

AirBnB

AirBnB

In Harlingen, de haven naar Vlieland en Terschelling, wordt ook ge-AirBnB-ed en laten ze dat nou verdomde goed doen daar. Minstens die logeerparels spotten we. Er is een plaatje van een zwart-wit appartement in de historische, prachtige tuin aan de Noorderhaven met de onuitspreekbare naam NRDRHVN91 (juistja) want natuurlijk staat voor Noorderhaven 91 (ahja). Of logeer boven op het dak van monumentaal pakhuis ’t Kalf, in de voormalige machinekamer. Er zijn twee verdiepingen en twee dakterrassen, alles meer dan smaakvol ingericht met design en kunst te over. En ken je die gekke knalrode vuurtoren van Harlingen? Welnu, ook daarin kun je overnachten! Specialer wordt het niet.

SHORT STAY DE BANK

SHORT STAY DE BANK

‘There’s no place like home, but we’re getting very close’, is het motto dat op de website van Short Stay De Bank in Harlingen te lezen is. ‘Eerst zien, dan geloven’ is niet geheel toevallig ons motto (oké, een van de vele, maar deze rolt écht vaak onze mond uit). Wij zouden Team Bart niet zijn als we de proef niet op de som zouden nemen. Lang verhaal kort: We did. We liked. In plaats van een kleine hotelkamer krijg je hier een volledig appartement met alles erop en eraan. ‘Alles’ bestaat uit een complete keuken, wasmachine en droger en natuurlijk een bad- en slaapkamer. Kamers met namen als Deense Kroon, Japanse Yen en Euro passeren de revue. Als je dan toch in Harlingen bent, wacht dan even met het pakken van de boot naar Terschelling of Vlieland: de winkels Koks en Keukenmeiden en Binnen en Buiten – van dezelfde eigenaren – zijn zo’n beetje het Merci van de Lage Landen (en Merci is een van de mooiste winkels out there, een multi brand store in Parijs) en ook eetcafé Nooitgedagt is hartstikke leuk in de havenplaats.