11 februari 2020, door Maartje

12 x Heerlijk in Malaga, Spanje

11 februari 2020, door Maartje

12 x Heerlijk in Malaga, Spanje

Wist je dat Málaga de op één na grootste stad van Andalusië is, en de op vijf na grootste stad van Spanje? Is dus zo! Echt wel dat daar wat te beleven valt. En dan ligt de stad ook nog eens aan de zee. Kortom: één grote vakantie-win-win-win. Het leukste? Dit, zo vonden wij uit.

HALCYON DAYS

HALCYON DAYS

Gaan we stedentrippen, zelfs al is het aan de Zuid- Spaanse kust, dan willen we centraal overnachten. Mooi meegenomen als een en ander er dan ook nog aantrekkelijk uitziet, zoals in het geval van het frisse Halcyon Days – zo’n plek waarvoor we onze voorliefde voor hotels even (heel even) aan de kant schuiven. Halcyon Days is namelijk een complex met een vijftal appartementen in de stijl van een boetiekhotel. Stiekem is het een samenwerking met de Spaanse ontwerpster Ana González van het label Ana Locking. Een bekende uit Madrid. Haar handschrift? Kleur. Oldskool Spaans vertaald naar nu. Een beetje ‘lokale jus’ noemen de eigenaren het zelf. De meeste appartementen hebben twee slaapkamers.

Het pand zelf staat om de hoek van het Picassomuseum (Picasso is geboren in Málaga) en de Calle Larios-kathedraal (kun je niet omheen when in Málaga) is maar driehonderd meter ver weg. Je wordt allerhartelijkst ontvangen door Monica, een host die je meteen de beste eetadresjes in de buurt toefluistert.

PICNIC DREAMS BOUTIQUE HOSTEL

PICNIC DREAMS BOUTIQUE HOSTEL

Geen vrienden of familie mee op reis? Dan leg je gemak- kelijk contacten bij het Picnic Dreams Boutique Hostel. Hier slaap je voor een paar knaken met negen volstrekt vreemden op een slaapzaal – mocht dat je ding zijn. Comfortabele kamers voor twee, van A tot Z ingericht met gerecyclede materialen, kan ook. Al is het echte hoogtepunt het vegetarische restaurant op de begane grond. Hier een goed en voordelig, gezond ontbijt en taco’s voor later op de dag. Nicpic is daar de naam.

JULIA BAKERY

JULIA BAKERY

De bakkerij van Julia (inderdaad, daar zit geen woord Spaans bij) is anders dan je misschien zou verwachten in Zuid-Spanje. Julia pakte het bij de inrichting van haar nieuwe locatie (voorheen was er Julia Cupcakes op een andere plek in de stad) lekker onSpaans aan door een strakke, overheersend witte zaak te openen. Houten stoelen, eenvoudige industriële lampen en ranke tafels. Kleur komt van slechts één kant: vanuit de toonbank waar de donuts, cupcakes, taarten en broden staan opgestapeld – knappe jongen die de kleurrijke boel hier weet te weerstaan en zijn bord niet volstapelt met de zoete en hartig goodies. Of een van de bruine zak- ken to go vol laat scheppen. Daar, vanuit de counter en vanuit de bakkerij aan de achterzijde van de kleine zaak, komt de geur van vers brood (er wordt ook zuur- desem- en speltbrood vers gebakken) en kleurrijke donuts (hallo zoet glazuur) je tegemoet.

Op het menu onder andere cupcakes, scones, kaneelbroodjes, cheesecake, lemon bars en hartige producten zoals bagels met zalm, kip of ei. Koffie natuurlijk, any kind, maar aangezien de Spanjaarden niet per se bekend staan om hun koffie en Julia geen uitzondering is, mag ik in dit geval ook graag opteren voor de huisgemaakte ice tea en/of de milkshakes.

BRUNCHIT

BRUNCHIT

Bij het jonge BrunchIT (aan elkaar geschreven inderdaad) geen traditionele Spaanse cuisine, maar dat had je ook niet verwacht toen je het zwart-witte logo boven de voordeur zag pronken. Een lekker en vooral ook gevarieerd menu vind je er wel, alles organic – ook die informatie plakten de eigenaren meteen maar boven de deur toen ze in 2016 voor het eerst opengingen. 2016, maar de zaak is ook in 2019 (en in 2020) ontzettend van nu: er zijn gigantische open ramen waarin mensen zitten te eten (de leukste plekjes) en binnen werd niet te zuinig omgegaan met de witte verf. Op de bar met daarachter de grote open keuken ligt het gros van het lekkers van BrunchIT waarvoor je vooral tijdens de brunchuren aan wil schuiven. Mocht je Spaans in orde zijn, dan kun je op de krijtborden lezen wat de pot die dag schaft, maar lekker toeristisch aanwijzen wat je hebben wil werkt overal, ook hier.

Is je Spaans inderdaad oké, dan zijn de levenslessen die regelmatig ‘ververst’ worden, en met krijt op de borden staan geschreven, tussen de gerechten door, ook de moeite waard. Die gerechten zijn overigens, en dat is opvallend, overheersend Italiaans. Dan begrijp je ook meteen die IT van BrunchIT. Organic pasta, pizza, focaccia… De prijs wordt bepaald door het gewicht van wat je kiest. Wat zelden tegenvalt. Het wifiwachtwoord hier is Felicidad (geluk).

BODEGA EL PATIO

BODEGA EL PATIO

Eigenlijk kun je overal in Spanje wel ontzettend goed eten. Seafood op elke straathoek, net als sappig vers fruit en smakelijke groenten en natuurlijk cava en wijn voorhanden vanaf het middaguur. Het enige ‘minpunt’ is dat de Spanjaarden niet altijd even veel geven om de looks van hun lokalen. Vandaar een handjevol enigszins onooglijke restaurants waar je wél vreselijk lekker eten kunt. De eerste, El Patio, is je man voor paella. Dat klassieke Spaanse gerecht komt weliswaar uit Valencia, maar hier kunnen ze er ook wat van. Bestel de seafood paella en krijg écht waar voor je geld (geen lege krab- bepootjes). Neem de Russische salade en patatas alioli én een glas tinto de verano en ik ben jaloers.

Wendy Gamba

Wendy Gamba

Oké dan, nog een klein rijtje tapasaanraders: La Barra, Raff en Las Merchanas. Allemaal heel betaalbaar en heerlijk authentiek. Bij het familierestaurant Mesón Mariano vlak bij Plaza de Uncibay eet je alle andere traditionele Spaanse gerechten. Gefrituurde groene tomaten, al dan niet met gei- tenkaas, artisjokken, ‘pil pil’ garnalen (in knoflookolie), jambon… Heerlijk. Waar de looks wel kloppen met het niveau van de tapas (lekker!), is het commerciëlere Wendy Gamba in een van de donkere achterafstraatjes van de stad, meteen een groot pluspunt: de meeste toeristen weten het niet te vinden.

HOTEL BOUTIQUE TEATRO ROMANO

HOTEL BOUTIQUE TEATRO ROMANO

We zochten ons suf naar een authentiek Spaans logeer- adres in Málaga dat onze optische smaakpapillen kon bekoren maar kwamen met lege handen thuis. Niet authentiek, echter wel fraai is Hotel Boutique Teatro Romano. De Scandi-look is goed doorgevoerd, tot aan de grote rotanlampen overal. De locatie is supercen- traal, het ontbijt waanzinnig en het moderne design glimt je, op een goede, niet aanstellerige manier, tege- moet. Een moderne schuilplaats in de historische kern van de stad, recht tegenover het Moorse Alcazaba en het Romeinse theater.

Finca El Cerrillo

Finca El Cerrillo

Stukken authentieker, hoewel gerund door een Brits echtpaar, vonden we het een stuk het binnenland in bij Finca El Cerrillo. De tweehonderd jaar oude Andalusische finca wordt omringd door de palmen en dennen van de prachtige, bergach- tige omgeving terwijl binnen gekleurde luiken, schilderijen en stapels boeken domineren. Ondanks die drukte is het woord dat in ons opkomt ‘sereen’. Hier hoeft niks. De finca ligt ruim een half uur rijden ten noordoosten van Málaga. Het is een korte rit naar Canillas de Albaida, het dichtstbijzijnde dorp, naar het populaire spierwitte bergdorp Cómpeta (ook een dikke tip) of naar het oostelijke deel van de Costa del Sol, inclusief de kust van Nerja. Alles is zowel charmant als rustiek – een knappe mix van mediterraan, Andalusisch en Noord-Afrikaans. Een pad leidt naar het perfecte turquoise zwembad dat uitkijkt over de vallei, geflankeerd door rood-wit gestreepte ligbedden en terracotta tegels. Die kleurrijke tuin is een droom en ’s nachts komt-ie tot leven dankzij de Marokkaanse lampjes.

CAFÉ CENTRAL

CAFÉ CENTRAL

Weer terug in Málaga is Café Central een klassieke maar nog altijd onovertroffen uitvalsbasis voor het (late) ontbijt. Het café is een van de oudste koffieadressen van Málaga en je vindt het aan het centrale Plaza de la Constitución. Kan niet missen. Het is alsof de tijd er stil is blijven staan, wat ook een klein beetje het geval is aangezien de zaak al sinds de opening in handen is van dezelfde familie. Spanjaarden staan niet bekend om hun goede koffie maar deze familie maakt er een sport van dat juk van zich, en van hun stad, af te schud- den. Hoe? Onder andere door negen verschillende koffies aan te bieden. Bestel voor het ontbijt de nube y pitufo (koffie met een broodje) of de zoete churros, een gesuikerde deegspecialiteit waar ze je in Málaga mee doodgooien. Figuurlijk gesproken uiteraard. Ach, je kent ze vast van de kermis, alleen zijn ze hier wél lek- ker.

Mía Coffee Shop

Mía Coffee Shop

Hoewel Café Central de koffiesport met verve bedrijft, wint Mía Coffee Shop het toch wat betreft het beste bakkie van de stad. Verstopt aan een klein en beeldig plein brouwt Leo Linare zijn specialistische en toch pretentieloze koffie. Let op dat je aandacht niet weggezogen wordt door de flamboyante kerk op het plein: aan de overkant moet je wezen!

DESAL CAFÉ

DESAL CAFÉ

Denk nou niet dat je in Málaga alleen terechtkunt voor gefrituurde vis en meer van zulks. Neen, niets is minder waar. Dat bewijzen we (hoop ik) al op de rest van deze pagina’s en door heel Málaga openden de afgelopen jaren volop moderne eettentjes waar je je lol op kunt met gezonde salades en bowls. En er is er nog een waar je zonder twijfel aan mag schuiven voor een gezonde hap: het girly Desal Café van de in Málaga geboren en getogen zussen Azahara en Violeta. De twee misten een gezellige plek waar de muziek goed is en waar je een on-Spaans ontbijt kon scoren. Lekker, licht en met goede koffie (daar gaan we weer). Internationaal, dat moest het worden. Handjes op elkaar voor de zussen want in deze missie zijn ze met vlag en wimpel geslaagd. Het sinaasappelsap (sowieso in Spanje altijd het lek- kerst) is versgeperst en de schalen met yoghurt, mue- sli en vers fruit zijn ruim gevuld. Aanraders zijn de brunchmenu’s, zoals de ‘formule’ met gepocheerde eieren, spek, babyaardappelen, boter, zelfgemaakte jam

en toast met sap, koffie of thee en yoghurt met muesli en fruit. Ook goed voor een gezonde maaltijd voor de hele dag, iedere dag, zijn de klein zaakjes Noviembre en Nicpic (zie voor die laatste de pagina over het Picnic Dreams Boutique Hostel).

EL CABRA

EL CABRA

Wil je op en/of aan het strand eten, dan moet je in Málaga in de wijk Pedregalejo zijn, een klein ‘vissers- dorpje’ aan de rand van de stad. Hier is El Cabra een van de bekendste adressen – of het het beste is, is maar de vraag, maar het kleine houten vissersbootje op het strand dat functioneert als barbecue is sowieso de moeite waard. Hier wordt door de oude chef aan de lopende band een half dozijn sardientjes aan een stokje gegrild – lekker! Eten doe je helaas niet op het strand zelf maar op de tegels van de boulevard, best even een domper als je je ingesteld had op tenen in het zand.

El Balneario - Baños del Carmen

El Balneario - Baños del Carmen

Met je tenen in het zand kan wel bij El Balneario – Baños del Carmen. Een mondvol, maar dan heb je ook wat. Het is met stip een van de mooiste stukken strand rond Málaga. Alternatief was het er jaren geleden: plastic stoelen, goedkope wijn en geestverruimende middelen voorhanden, mocht je willen. Een deel van de charme, eerlijk gezegd. Maar zoals het wel vaker gaat, werd de plek ‘ontdekt’ door een slimme uitbater die er met wat eenvoudige middelen een plek voor de bourgeoisie van de stad van maakte – immers, de bij- zondere plek met zijn rotsen en het weergaloze uitzicht waren er al. Tegenwoordig is er een heus restaurant waar de nog altijd op en top Spaanse bediening hele prima gerechten serveert. Niks bijzonders verder, maar dat hoeft ook niet: dat is de plek zelf al volop. En de wijn is top.