16 juli 2020, door Maartje

Het fijnste van de Spaanse Costa Blanca – omgeving Javea en Moraira

16 juli 2020, door Maartje

Het fijnste van de Spaanse Costa Blanca – omgeving Javea en Moraira

Wat betreft toerisme is de Spaanse Costa Blanca toch ietwat het ondergeschoven kindje van Spanje vakantieland. Niet dat er geen toerisme is hoor! Ben jij gek. Alleen weet het gros van de Nederlanders de hoek toch niet zo te vinden, en dat is wel zo lekker. Dus zetten we het fijnste van de Spaanse Costa Blanca - omgeving Javea en Moraira - op een rijtje. Graag gedaan.

Bovendien is het een van de steden uitgebreid beschreven in het nieuwste boek van Barts Boekje: Los Little Escapos. Ruim 208 adressen voor elk weekend van het jaar in Spanje. Vamos! Hier alvast een voorproefje, de rest lees je in het boek (en die bestel je hier)

OCEANA + XIRINGUITO OLALA, MORAIRA

OCEANA + XIRINGUITO OLALA, MORAIRA

De kust van de Costa Blanca is doorspekt met strandtentjes, je moet ze alleen even weten te vinden. Deze drie (en dan sla ik er nog een paar over – keuzes, keuzes) zijn favoriet bij de locals, hoewel ‘locals’ hier ook Nederlanders zijn. De meest zuidelijke is de Oceana Beach Club, voor fancy borrelen met zicht op de rots Ifach, het symbool van Calpe (en die stad herken je aan het enige hoge flatgebouw in de hele omgeving). Wil je een authentieke barbecue, livemuziek en uitgelaten Spanjaarden na (of tijdens) een dag op het Baladrar kiezelstrand, dan is de Xiringuito Olala een goede optie. Plastic stoelen, dat wel, maar ook geweldige paella en in de zomermaanden een en al gezelligheid.

BAR LA CABANA + THE FOOD BAR, MORAIRA

BAR LA CABANA + THE FOOD BAR, MORAIRA

Enkele baaitjes verder bij Cala L’Andrago – een winderig strandje op een rots – vind je de meest fancy locatie van dit rijtje; Bar La Cabana. Te herkennen aan het enorme boeddhabeeld. Jammer, inderdaad, want die beelden kunnen we alleen uitstaan als we in Nepal of Tibet zijn. Afgezien daarvan is de strandbar die gerund wordt door Belgische eigenaren een welkome, eigentijdse (lees: hippe) afwisseling. De zaak kreeg onlangs nog een frisse opknapbeurt en zou tegenwoordig niet misstaan op Ibiza. Je gaat er heen vanaf het middaguur voor cocktails en de betere bites. In de avond vinden we de terraskant het leukst, waar je gerechten van de fusion keuken kunt eten. Naast La Cabana opende The Food Bar waar je terecht kunt voor de “hippe keuken”. King crab, sushi, poke bowl maar ook forever hippe klassiekers als een carpaccio, curries of een goed stuk vlees. In hetzelfde rijtje vind je ook nog een Teppanyaki restaurant (met sushi voor de liefhebber) en daarnaast een dansbar met (jaja) karaoke.

Cala Clemence

Cala Clemence

Een idyllisch landschap in een charmante baai, omringd door wilde vegetatie en transparant turquoise water. Dat is Cala Clemence, een spectaculaire plek, perfect voor een huwelijk, en zo begon het ook. Al mag je tegenwoordig tijdens het hoogseizoen ook ‘gewoon’ aanschuiven bij de beachclub. Dat wordt slecht gecommuniceerd op de website en de facebookpagina van het restaurant. Zonde, maar het helpt wel: slechts een handjevol mensen schuift aan. Het eten is heerlijk: typisch Spaans en heerlijk ongecompliceerd. Let wel: veganisten kunnen beter een ander plekje zoeken – daar snapt het personeel geen snars van.

"

Of we Spanje een beetje kennen? Heeft Lee Towers een bril? Het meeste bewaarden we voor het boek maar hier, Barts Boekje x Spanje, lees je ook een heleboel

"

CHIRINGUITO VELETA JÁVEA + AMARRE 152 + CHABADA + BAMBULA

CHIRINGUITO VELETA JÁVEA + AMARRE 152 + CHABADA + BAMBULA

Eerlijk? Ik vond het ook altijd lastig om dit hoekje restaurants uit elkaar te houden. Het is een heerlijke stek aan het (kiezel)strand en het ene restaurant is echt het andere niet, maar vanwege de relaxte sfeer vergat ik keer op keer wie-wat-hoe-en-waar. Maar ik geloof dat ik er uit ben! Deze vier, dat zijn de leukste adressen van de door horeca drukbevolkte stek. In het midden van de baai, bij het drukke winkelcentrum, kun je je auto parkeren. Loop dan eerst naar links in de richting van La Siesta waar Chiringuito Veleta Jávea een nog lang niet door commercie verpeste chiringuito is. Na je eer- ste drankjes wandel je terug en, verrassing, nu eens van het strand áf. Je komt dan bij het frisse blauw-witte restaurant Amarre 152, je beste keus voor een overheerlijke vismaaltijd. Loop je weer richting het strand, steek dan het steegje door dat er het gezelligst uitziet. Lampjes en groen als plafond? Dan zit je goed. In deze passage zit restaurant en champagnebar Chabada, een van de zaken van de Javea-groep die onder andere ook restaurant La Boheme en Aqua runnen, stuk voor stuk moderne zaken.

Dream Sea Costa Blanca

Dream Sea Costa Blanca

Waar we – lees: haar naam begint met een M. – vroeger nog riepen “ik houd niet van kamperen” zijn we er tegenwoordig niet meer weg te slaan. Ok ok, we hebben het dan wel over glamping. Waar je tent al op staat voorzien van heerlijke bedden en het liefst van eigen sanitaire voorzieningen. Waar je voorheen bij de mediterrane kust in Spanje enkel dacht aan grote hotels, kun je ook hier lekker glamperen. Dream Sea Costa Blanca is zo’n droom van een kampeerplek.

lees meer

Van die groep is Bambula de leukste: hiervoor loop je helemaal naar het einde van de baai, dat zie je vanzelf aangezien hier, na een stukje niets, nog een groepje restaurants en bars clustert. Bij Bambula zit je buiten op het terras perfect, de bar binnen handbereik. Binnen tref je een enorm restaurant met talloze zitjes zodat het nergens te groot voelt. Rotanlampen aan het plafond, bloemenprintje tegen de muur en een winkeltje om de eventuele tijd te doden. Op de terugweg naar de auto maak je nog een pitstop bij Bar Kandhala, een zwoele Bali-stijl cocktailbar.

Chiringuito Veleta Jávea: Av. del Mediterráneo 172, Xàbia, Alicante; Amarre 152: Calle Puerto de la Fontana S/ N, Xàbia, Alicante, restauranteamarre152. com; Chabada: Paseo Amanecer, Xàbia, Alicante, chabadajavea.com; Bambula: Playa del Arenal, Xàbia, Alicante, labambula.es

Aqua + ONA-NAO + Nostra

Aqua + ONA-NAO + Nostra

Het hele clubje huist aan El Arenal a.k.a. een enorm breed, half rond, kindvriendelijke strand en een van de weinige echte zandstranden in de omgeving. Pal naast Bambulla zit Aqua – prima voor wie even wat anders wil zoals een snelle pizza. Al gaat onze voorkeur dus toch wel uit naar Bambulla.

Kids mee? Zet dan ONA-NAO op je agenda, voorheen bekend als No. 11. Die laatste was een heerlijk ontbijtzaakje waar je – op zijn Hollands – echt lekker en gezond kon ontbijten. Hoezo dat verhaal over die kids? Vrijwel voor de deur zit een speeltuin, óp het strand. Win win. En hoezo ‘kon’? No 11 is niet meer maar de zaak werd gelukkig wel overgenomen. ONA-NAO behield een hoop van de (knappe) inrichting, half binnen, half buiten, maar zet pure typisch Spaanse gerechten op de kaart.

Koffie? Nostra! idem voor de huisgemaakte taart en cake. Doe maar gewoon and thank us later. 

THE BEACH HOUSE Xàbia / Javea (= hetzelfde)

THE BEACH HOUSE Xàbia / Javea (= hetzelfde)

Jaren was Xàbia een ondergeschoven kindje aan de Costa Blanca. Het brede, lang uitgestrekte strand is er van kiezels en dat voldoet wellicht niet helemaal aan de eisen van alle badgasten. Dat zorgde er echter wel voor dat er de laatste jaren juist hier een aantal puike horeca-adressen opende. Zoals het grote The Beach House aan het eind van het strand. Kan niet missen: bij het enorme mintgroene huis dat half over het water hangt moet je zijn. Beneden is een bakkerij voor koffie, croissants en een snel broodje. Een verdieping hoger zit je op de veranda boven het water het best voor een uitgebreide lunch. Loop voor die lunch nog even een rondje: de protestantse halfronde kerk vlakbij is prach- tig en een uitzondering in het katholieke Spanje, en het kleine winkeltje (met een café in de achtertuin) La Tienda wil je ook niet missen. Interieurwinkel Hola evenmin.

LA SIESTA - tijdelijk (?) gesloten

LA SIESTA - tijdelijk (?) gesloten

Een knoeperd van een favoriet is de uit de kluiten gewassen chiringuito La Siesta. Witte weelde op het gezellige kiezelstrand van het eveneens donders-gezellige Xàbia (of Javea, dat is hetzelfde). Bruisen doet het hier, en La Siesta is het middelpunt. Een beetje alsof je op Ibiza zit: iets meer posh dan je van het gebied gewend bent, en dat is soms alleen maar leuk. Hangen kan en mag hier de hele dag, al is het er aan het eind van de dag, rond cocktailuur, het leukst. Bikini vergeten? In het winkeltje koop je de leukste.
Update juli 2020: onze favo Siesta is niet meer. We laten hem nog even staan want wellicht komen ze terug en liggen ze alleen vanwege corona even op hun gat. Waar we dan wel mee komen is de buren. Pas naast La Siesta ligt Montgo di Bongo. Iets minder posh maar je zit er tevens heerlijk buiten. Een uitgebreide menukaart met burgers, paella’s en on-Spaans goede salades maken dit een goede stek om te lunchen of dineren met uitzicht over een prachtig niet te druk kiezelstrand. Is het warm, spring je zo even de zee in. En hoef je je niet druk te maken dat je er niet meer posh bij loopt.

CAN SUEÑO

CAN SUEÑO

In de bergen, in het weidse niets, is restaurant en guest- house Can Sueño bij uitstek een reden om van het strand, of uit je hangmat te komen. Het restaurant is ‘een plek voor genieters’, zo zegt de website. Eerst zien, dan geloven, maar het moet gezegd: ze hebben gelijk. Het restaurant met één enkele hotelkamer (meteen de bruidssuite: als je het doet, moet je het goed doen) dat gerund wordt door een Nederlands kunstenaarsecht- paar staat nogal geïsoleerd bovenop een zeshonderd meter hoge berg in het Spaanse binnenland. Het eerste dorpje (Tàrbena), een gehucht eerder, is vijf kilometer verderop. Een onderneming om er te komen, maar dat is het waard: je tafelt er in een waanzinnige tuin en het eten dat je voorgeschoteld krijgt, doet daar niet voor onder. En dat terwijl het oorspronkelijke idee was om ‘slechts’ een B&B te gaan runnen. De vrouw des huizes mag echter graag de keuken in duiken. Van het een kwam het ander en nu staat ‘de Spaanse Droom’ vooral te boek als sfeervol restaurant. In de winter gaan ze dicht en wordt er gebroed op een nieuw, origineel menu. Iedere februari gaan de deuren weer open en wordt er gekookt met groenten en kruiden uit de omgeving. Wat daar nog meer bij komt, is ieder seizoen weer op een ander gewas gebaseerd.

"

Niet ver weg en eveneens bijzonder én in het ruige Spaanse binnenland te vinden, is Restaurante Sa Canterella, gebouwd rond een eeuwenoude molen. Een uniek terras en opvallend goed eten. Vooral een adres voor natuurliefhebbers die in de omgeving willen wandelen.

"

CNautico Moraira

CNautico Moraira

Toen we er voor het eerst neerstreken vonden we een en ander een beetje… Nouja… Al te posh ofzo? Dus als je daar niet voor te porren bent: niet gaan. Heb je daar wel trek ik, en mag je graag sushi of een andere supervers visgerecht blieven, ga dan vooral wel! Aan een kleine (jacht)haven zit CNautico Moraira en het restaurant is eigenlijk precies wat je van een witgeticnt jachthavenrestaurant mag verwachten: een puik terras uitkijkend over de schepen en de palmbomen, schippers die af en aan varen, de beste frisse witte zomerwijnen en dito biertjes en gewoon hele goede visgerechten (en van die obers volledig in het wit met een iets te krap broekje – je kent ze wel).

LA MURALLA ROJA Calpe, Costa Blanca, Spanje

LA MURALLA ROJA Calpe, Costa Blanca, Spanje

Instagram-galore to the max! Op naar La Muralla Roja ofwel De Roze Muur. Wie foto’s van dit waanzinnige project van architect Ricardo Bofill ziet, verwacht een onbereikbaar oord ergens in Californië, of in de buurt van Miami, of Mexico misschien. Niets is minder waar: dit roze-blauwe architectonische hoogstandje en meest fotogenieke adres van de wijde omgeving staat gewoon aan de rand van Calpe, Spaans oud vissersdorp, vlak bij Benidorm en een klein uur rijden vanaf Alicante. Ronddwalen langs de muren, een trap beklimmen én natuurlijk een fotosessie voor Instagram-faam is een heerlijke afwisseling op je stranddagen. Al moet je daar wel even wat capriolen voor uithalen: De Rode Muur is namelijk een privéverblijf. De buitenkant is fraai maar binnen in het labyrint is het pas echt feest: je loopt er door een kunstwerk, geïnspireerd op de mediterrane kashba met in elkaar grijpende trappen, platforms, bruggen en een zwembad op het dak met een prachtig uitzicht op de baai. Er zijn vijftig appartementen en… een Airbnb!

CABALLITO DE MAR, Allicante, Spanje

CABALLITO DE MAR, Allicante, Spanje

Het gros van de Nederlandse en Engelse pensionado’s in Spanje zit in en rond het kustplaatsje Moraira. Dat resulteert in een mooi, ietwat aangeharkt gebied waar de Spaanse natuur op zijn best is, en alles goed onderhouden wordt. Hier opende een Belgisch stel Caballito De Mar, een appartementencomplex tegen een berg met tien kamers. Dat heeft allerminst iets met pensionado’s te maken: het is er eerder hip. Een fijn zwembad is er ook en een kamer slokt niet ineens je hele vakantiebudget op.