Spanje, Ibiza5 april 2024, door Maartje

Nieuw op Ibiza, de 2024 editie

Spanje, Ibiza, 5 april 2024, door Maartje

Nieuw op Ibiza, de 2024 editie

Never a dull moment op ons favoriete Spaanse eiland! Het is april 2024 op het moment van schrijven, en de eerste van onze favoriete horecazaken op Ibiza hebben de stoelen weer afgestoft en de deuren opengegooid. Weten wat onze favorieten zaken, plekken, stranden en shops zijn op Ibiza? Schaf dan even ons Ibiza eboek aan: daar staat álles in!

Wat er nieuw in op het eiland, tipje van de sluiter? Sure! Nieuw op Ibiza, de 2024 editie

hostal Mar y Sal

hostal Mar y Sal

Bij gelukkig toeval schoven we eind van de zomer ’23 per toeval aan aan bij hostal Mar y Sal, aan het eind van het strand dat Ses Salines heet (of aan het begin, maar net hoe je het bekijkt), aan de andere kant van de duinen (dus niet op het strand zelf), verstopt achter een grote parkeerplaats (tegenover een kleine supermarkt), en we waren op zijn zachtst gezegd verrukt van deze ‘ontdekking’. Het hotel bestaat namelijk al tijden, maar kreeg een te lekkere upgrade en werd zodoende een fantastisch leuk en bovendien betaalbaar boutique hotel: Hostal Mar y Sal. Adults only wel, wat jammer is voor mensen met koters, want het is lastig genoeg om een kek hotel te vinden op Ibiza waar de bank niet van breekt. Niet getreurd: ook met kids is het een dijk van een aanrader voor de lunch (of alleen een ijsje). Bovendien loop je hier, als je de duinen oversteekt, op een net wat rustiger stuk van Ses Salines.

Maison Savannah Ibiza

Maison Savannah Ibiza

Een knappe, spinternieuwe plek op Ibiza voor een kop koffie, een uitgebreid ontbijt, een boodschap, wat buiten de deur werken én een potje yoga. Maison Savannah Ibiza is de naam, en aan de rand van Ibiza stad vind je de het meer dan relaxte en bovendien woest aantrekkelijke adres (eenvoudig én vernuftig – we like) adres.

 

@maisonsavannah

Roca House

Roca House

De spannendste opening van 2024 op Ibiza? Dat moet het veelbelovende Roca House zijn. Toegegeven, op het moment van schrijven zijn we er zelf nog niet geweest, maar de belofte van een restaurant met zwembad (meestal voorbehouden aan hotelgasten maar hier zijn die er dus niet, hotelgasten, want het is geen hotel). Een ‘community’ pogen de lui achter de opening te zijn – wat ze daarmee bedoelen, blijven we altijd een lastige vinden, want hé, we zijn op vakantie en zijn op zoek naar lekker eten, drinken en vertier. Nu lijkt het erop dat dit ook gewoon snor zit. Bovendien zagen we zelden een smaakvollere (niet zoveel zeggende), meer intrigerende instagram.

@rocahouseibiza

Casa Linda + Hotel Jardines de Palerm

Casa Linda + Hotel Jardines de Palerm

Niet ver van Racó Verd (zie ons eboek: een goede – aloude – budgettip) , ook in Sant Josep, en bovendien erg goed verstop, zit het fantastische Hotel Jardines de Palerm en restaurant Casa Linda. Casa Linda had us at hello, alleen al vanwege haar titel: wist je dat het een oude Spaanse gewoonte is om een mooi meisje chicka Linda te noemen? Een romantische plek, weelderige zij het hotel en restaurant dan ook, waar je onder de paarse bloemen en ook als niet-hotelgast kunt aanschuiven. Chef Thomas Abellan roert er in de pannen en serveert Mediterraanse gerechten in een sprookjesachtige setting van kleine tafels onder lokale beplanting, verlicht door gezellige lampions.

Madunia

Madunia

Madunia, slang voor Mama Dunia wat weet Moeder Aarde betekent, opent in juni 2024 voor de eerste keer haar buitendeuren. En ja, nu al in dit boekwerk want 1) nieuw = spannend, en 2) de eerste beelden beloven veel goeds! Hier niets dan producten van het eiland: verse zeevruchten, Iberische ham, gamba roja carpaccio en meer van zulks. En ook de locatie liegt er niet om: pal, maar dan ook echt pal naast het reeds geliefde Hostal La Torre, vind je aan de achterzijde van het pand het terras, de plek waar je wezen wil bij Madunia, ligt op de heuvels van Cap Negret. Lees: een panoramisch uitzicht op de omliggende baai.

@madunia.ibiza

Hotel los Felices Ibiza (adults only)

Hotel los Felices Ibiza (adults only)

Eerlijk is eerlijk: we krijgen zelf we een tikkeltje de kriebels van een hotel zó conceptmatig als het nieuwe adults only hotel Los Felices aan de westkust van Ibiza. All pink, all Palm Springs, maar dan ‘gemaakt’. Overal liggen modebladen en -boeken, staan, liggen en hangen iconische interieurstukken en zijn de kamers vernoemend naar designers. Het zwembad – uiteraard het pronkstuk van het hotel – lijkt zo uit een jaren 60 Vogue gekopieerd te zijn (en dat zal waarschijnlijk ook zo zijn). Picture perfect? Si. Maar iets té naar onze smaak. Maar he! Correct us if we are wrong! We staan vooral om ons vooroordeel in te trekken.

@losfelicesibiza

Nūn + Mondrian Hotel, Cala Llonga

Nūn + Mondrian Hotel, Cala Llonga

Wie zegt dat er op Ibiza niks meer te ontdekken valt, moet eens naar Cala Llonga, een veel ‘vergeten’ (of genegeerd?) groot zandstrand dat ideaal is voor gezinnen (er is ook best een flinke speeltuin, en een hele gezellige chiringuito). En er opende in de zomer van 2023 Nūn Ibiza, een erg goed restaurant van dezelfde eigenaren van El Chiringuito op Es Cavalet – een prijzige maar absoluut forever favoriet, mede met dank aan de kidsclub hier, een bewezen concept. Terug naar Nūn. Want waar El Chiringuito druk en populair is, en ook volk trekt dat misschien een tikkie ‘te’ is, moet Nūn het echt (nog?) hebben van kwaliteit en service. We schoven in de zomer van 2023 al aan op het (tot nu toe) stille Cala Llonga. Een ontdekking die drukte van het eiland (zelfs hoogzomer) nog niet bereikt had. Dat kwam, eerlijk is eerlijk, ook doordat het hotel erboven, het nieuwe Mondrian Hotel nog niet (niet echt – alleen voor proefslapers) open was. Ain’t no more! Want het hotel draait in 2024 op volle toeren en ja, het is ook echt een fijne fancy nieuwe aanrader. Chic? Ontzettend. Sad beige? Dat ook. Prijzig? Ja. Maar aangezien het hotel nieuw én hartstikke groot is, moeten ze nog wel wat zieltjes winnen (lees: alleen binnen sneaken voor een borrel kan nog gewoon). En Nūn is sowieso een topper, dus je zit goed.

Nun Ibiza

Hotel Mongibello

Hotel Mongibello

Aan het stuk strand dat bij Santa Eulària des Riu hoort, en waar we voor het eerst kwamen voor Chiringuito Blue (fijne no nonsense tip), sliepen we verrassend en ontzettend leuk bij hotel Riomar, een voor Ibiza-begrippen bovendien redelijk betaalbaar (familie)hotel. Een paar deuren verder opende UM Beach House, zie volgende pagina, ook een aanrader, en wie je dénkt dat het interessante hier stopt, heeft het mis: aan de overkant opende hotel Mongibello, een La Dolce Vita stijl stek op Ibiza. Het Italië van de jaren 60 was duidelijk de inspiratie van de mensen die het hotel ontwierpen, en dat is goed gelukt in het retro-etablissement met privéstrand, top-restaurant en een geheime bar (Lola’s).

mongibelloibiza.com