Waddeneilanden2 september 2019, door Nina van Hilst

Het meest bijzondere festival van Nederland: Into The Great Wide Open op Vlieland

Waddeneilanden, 2 september 2019, door Nina van Hilst

Het meest bijzondere festival van Nederland: Into The Great Wide Open op Vlieland

Knusse eilandvibes, een paar duizend man, dansende kindjes, oesters van het wad, kunstinstallaties, speciaalbiertjes en goede wijn, kampeertaferelen, de zee en muziek voor alle smaken. Dat is Into The Great Wide Open festival op Vlieland. Wat het festival - naast het voorgenoemde - toch wel tot het meest bijzondere festival van Nederland maakt, zijn de magisch mooie settings van de podia verspreid over het eiland heen. Natuur, muziek, heerlijk eten en een fijne sfeer.

Into The Great Wide Open

Into The Great Wide Open

We waren er – jaren geleden – toen onze haren nog wild waren. En beleefden ITGWO als een groot avontuur. Met je festival crew wandelend door de bossen – ‘s avonds feeëriek verlicht – van optreden naar optreden. ’s Nachts – met een beetje geluk met een van de eerder optredende bands – zingend bij het kampvuur op het strand. En hebben we weleens wat fanmail onder de tentdeur van onze idool doorgeschoven. Those were the days.
Deze keer beleefden we het festival van een andere kant. Minstens zo avontuurlijk en magisch. Met onze dochtertjes – van 3 en 5 – op onze rug van optreden naar optreden. Door diezelfde bossen. Alleen deze keer piekten we vroeg op de dag. En ontdekten dat de programmering heerlijk divers is.

Sowieso mogen we De Eilanden maar wat graag bezoeken. En Vlieland is favoriet. Zie hier ons oude maar nog altijd actuele lijstje met favorieten: 10 x Waddentips (en een beetje)

Van klassieke strijkorkesten tot – niet zo ons ding ontdekten we – ruwe garagebox stoepdisco. En werkelijk alles daartussenin. Zoals afrobeat Kokoroko uit London én Kokoko! uit Congo, het dansbare Hot Chip, folkrock van Strand of Oaks, de Arabische componist Faraj Suleiman, Eefje – heeft geen toelichting nodig – de Visser, neosoul van Jungle en Brusselse rap van Zwangere Guy.
’s Ochtends zittend op het mos in de schaduw van de bomen wakker worden bij een pianoconcert met uitzicht op de schattige vuurtoren en de zee. En ’s nachts afsluiten in de campingdisco. Het kan allemaal. Tussen de avonturen en de muziek, kun je heel veel. Kunst kijken; levensgrote sculpturen voor mieren (bijna onzichtbaar voor mensen), holografische lichtvelden, een ruimtelijk muziekinstrument. Kinderen creatief los laten gaan in het kinderatelier, mislukte taarten laten bakken of laten veranderen in wilde wezens. Luisteren naar een talk, waardeloze souvenirs kopen (of gewoon bekijken en om lachen), surfen met Surfana, ontdekken wat ITGWO allemaal aan duurzaamheid doet. Van kleine baby’s tot gezellige opa’s en oma’s, iedereen is welkom en voor ieder is er genoeg te doen.

Onze eigen beleving is dat of je nu jong, oud, wild of rustig bent. Van klassiek, rock of house houdt. Blij wordt van oesters, mediterraanse schotels, eten van wit tafellinnen, vegan streetfood of een doodordinaire pizza. Graag een speciaal gebrouwen cider, kombucha, oranje wijn of een heel gewoon tapbiertje naar binnen giet. Van doorgaan tot je niet meer kunt of rustig genieten en op tijd gaan slapen. Van in een simpel tentje slapen of toch van wat meer comfort en een bed houdt. En vooral niet vies bent van mooie natuur, een gemoedelijke sfeer, hartelijke mensen van alle leeftijd en een mooi avontuur houdt. Dat Into The Great Wide Open festival een must is om een keer te beleven. Miniem issue is dat de kaarten binnen een tel zijn uitverkocht. Klaarzitten wanneer de kaartverkoop start en het lot laten beslissen of je erbij kunt zijn, kan natuurlijk altijd. Wij zitten begin 2020 weer klaar om een gokje naar Into The Great Wide Open te wagen. Inclusief onze wildharige, kleine rockstars natuurlijk.