20 januari 2020, door Jorien Thijs

De allerfijnste festivals met kinderen (0+)

20 januari 2020, door Jorien Thijs

De allerfijnste festivals met kinderen (0+)

De zomer is niet compleet zonder een fijn festival, toch? Dat was altijd zo en hoeft met kids niet anders te zijn. Sterker nog: het kroost lekker mee op sleeptouw is net zo leuk of nog leuker. Het hele spul mee en swingen (en snoepen) maar. Dit zijn de leukste kindvriendelijke festivals van 2020. Om als een gek tickets voor te bemachtigen:

Here Comes The Summer – Vlieland – 1 t/m 3 mei

Here Comes The Summer – Vlieland – 1 t/m 3 mei

De zomer begint begint in mei met ‘het zusje van’. In de de meivakantie neemt Here Comes The Summer namelijk ons liefste Vlieland over, net zoals het populaire Into The Great Wide Open jaarlijks in september doet. Wie slim is heeft maanden eerder de boot al gereserveerd en accommodatie geregeld. De optimisten onder ons gaan voor een tentje, maar wij kennen die-hards die nachtenlang lagen te klappertanden in hun slaapzakjes. Hoe dan ook: dit kleinschalige festival kent twee podia en er is rondom het muzikale programma genoeg tijd om over dit heerlijke Waddeneiland te cruisen (zie Vlieland-galore op Bart). De meest sfeervolle festivalsetting it is.

 

Hemeltjelief – NDSM Werf Amsterdam – 21 mei (Hemelvaart)

Hemeltjelief – NDSM Werf Amsterdam – 21 mei (Hemelvaart)

Op de een of andere manier is hel áltijd tropisch met Hemelvaart en staan we met factor 50 op de bleke neuzen op Hemeltjelief. Dit event op hét festivalterrein van Amsterdam tikt dit jaar alweer de 12e editie aan. Sowieso zijn er allerlei grappige theateracts, kunnen de allerkleinsten aan de gang met reuzenbellenblaas en is er iets in de categorie ‘waterpret’. Pak je een hele kleine mini-you in, dan is er Babytje-lief, waar je kunt luisteren naar klanken out of space. En mocht je ineens toch een babysitter hebben gecharterd óf alleen een avondkaart gekocht hebben, dan kun je tot een uur of 3:00 door tijdens de after in het Noorderlicht. Wij zijn er bij.

Hemeltjelief

Foto’s: Hemeltjelief

 

 

Happy Camper Festival – Harderwijk – 29 en 30 mei

Happy Camper Festival – Harderwijk – 29 en 30 mei

Dé opvolger van het populaire LaLaLand-festival. Locatie nog onbekend. Namen nog onbekend. Maar dat het gratis is en weer fantastisch gaat worden staat als een paal boven water.

Happy Camper Festival

Foto’s: Happy Camper Festival

Mañana Mañana – Vorden – 18 t/m 21 juni

Mañana Mañana – Vorden – 18 t/m 21 juni

Vier dagen fissa op een beauty van een locatie: landgoed en kasteel Vorden. Voorgaande jaren mocht Mañana Mañana op ruim 28.000 bezoekers rekenen en met ruim 120 acts op de verschillende podia, is dit er eentje die niet mag ontbreken in het lijstje. Het festival staat bekend om de ruimte en de relaxte sfeer. Zo zijn er geen dranghekken, maar touwtjes om de grenzen van het terrein aan te geven. Voor je kleine party animal is er Het Speelbos, met een limofabriek, zweefmolen en plek waar je marshmallows kunt roosteren. Gezinnen bemachtigen een plekje op de gezellige familiecamping waar het feestje vaak nog even doorgaat.

Mañana Mañana

Foto’s: Mañana Mañana

Kids ’n Billies Festival – Nijmegen – 20 juni

Kids ’n Billies Festival – Nijmegen – 20 juni

Al 16 jaar op rij de absolute must-go voor rock ’n roll fanaten met en zonder kinderen. In Openluchttheater de Goffert in Nijmegen kun je een dag lang los op bluegrass, rockabilly, rhythm ’n blues en garagepunk. En je uk laat zich ondertussen – natuurlijk – een vetkuif aanmeten. Zoals ze zeggen: een outdoor festival met ballen, maar vriendelijk genoeg om je eventuele kind(eren) mee naar toe te nemen.

Kids ‘n Billies

Foto: Stef Bulten

 

 

 

KinderMuziekfestival - Landgoed Huize Glory in Bergen – 27 & 28 juni en Tolhuistuin - Amsterdam - 12 & 13 september

KinderMuziekfestival - Landgoed Huize Glory in Bergen – 27 & 28 juni en Tolhuistuin - Amsterdam - 12 & 13 september

Na een grandioos debuut in 2016, komt KinderMuziekfestival nu voor het vierde jaar op rij terug en wel op twee wel hele sfeervolle locaties. Het Landgoed van Huize Glory in Bergen wordt tijdens het laatste weekend voor de zomervakantie omgetoverd tot festivalterrein en in Mokum moet je dit keer niet naar Ruigoord, maar richting Tolhuistuin in Noord. Omdat de voorgaande edities binnen no-time uitverkocht waren, tippen wij je om de voorverkoop nauwlettend in de gaten te houden. Het wordt in ieder geval een muzikale mengelmoes van jazz, klassiek, rock en pop en een strijkorkest speciaal voor baby’s. Voor wie zin heeft in een dag vol vrolijkste bands en picknicken in het groen.

Kindermuziekfestival

Cactusfestival – Brugge, België – 10 t/m 12 juli

Cactusfestival – Brugge, België – 10 t/m 12 juli

Ieder jaar weten zo’n 25.000 bezoekers in het tweede of derde weekend van juli de Belgische stad Brugge te vinden. In het mooie Minnewaterpark traden vorige jaar Triggerfinger, Nils Frahm en Mogwai op. Wij verwachten dat er een stel klinkende namen aan de line-up van dit jaar worden toegevoegd. In het kids gedeelte, Cactus Oasis, zijn allerlei activiteiten voor de kleine festival troopers. Biertje, hangmat en het leven is goed.

Cactusfestival

Foto’s: WOWEE ZOWEE

Zwarte Cross – Lichtenvoorde – 16 t/m 19 juli

Zwarte Cross – Lichtenvoorde – 16 t/m 19 juli

Wie dit evenement alleen associeert met ‘brommers kieken’ heeft het mis. Op Zwarte Cross vind je namelijk óók 32 podia gevuld met stevige (rock)bands en theater. Feitje: binnen een half uur na het in de verkoop gaan was het festival al compleet uitverkocht. Is je spruit nog onder de 1.40 meter? Dan mag ‘ie gratis naar binnen bij dit grootste festival van de Achterhoek. Helemaal als hij gek is op motorcrossen en spectaculaire stunts, hoort deze gewoon op het lijstje.

Zwarte Cross

Foto’s: Zwarte Cross

Welcome to the Village – Leeuwarden – 17 t/m 19 juli

Welcome to the Village – Leeuwarden – 17 t/m 19 juli

Op nog zo’n sprookjesachtig terrein, recreatiegebied De Groene Ster bij Leeuwarden, strijkt jaarlijks een sfeervol festivaldorp neer. Welcome to the Village is hartstikke duurzaam, extra ruim opgezet en een plek waar iedereen zich thuisvoelt. Uiteraard is er een lekker muziekprogramma en zijn er verrassende theateracts, maar er is ook veel aandacht voor goed eten van lokale leveranciers.

Welcome to the Village

Latitude Festival - Southwold, UK - 16 t/m 19 juli

Latitude Festival - Southwold, UK - 16 t/m 19 juli

Als er dan toch maar eentje op de wishlist voor deze zomer gaat, dan is het wel Latitude Festival in de UK. Je moet er even voor overseas, maar dan heb je wel een mini-vakantie met de hele bunch in een prachtige uithoek van Engeland. Niet voor niks won dit event de award voor Best Family Festival tijdens de UK Festival Awards 2018. Het hele terrein is ontworpen met het oog op jonge gezinnen en je muppet kan het weekend vullen met pizza’s maken, knutselen en klimmen en klauteren. Oh en natuurlijk op jouw nek mee naar de fijnste concerten. Headliners van Latitude zijn dit jaar Keane, Michael Kiwanuka en Liam Gallagher en verder knalt het programma uit elkaar van theater, film en workshops. Ook een aanrader met kids in de categorie ‘puber’.

Latitude Festival

Landjuweel – Ruigoord – 6 t/m 9 augustus

Landjuweel – Ruigoord – 6 t/m 9 augustus

Over Landjuweel is nog mysterieus weinig bekend, maar gezien de voorgaande edities moet deze op De Lijst. En vanwege de locatie, want Ruigoord staat hoe dan ook gelijk aan een gezellige chaos. Wat back in the eighties begon als een kampeerfeestje, is inmiddels uitgegroeid tot een meerdaags laid-back festival. Het absolute hoogtepunt zal ook dit jaar weer de beeldenroute op zaterdagavond zijn, een bonte parade over het festivalterrein. Overdag kan je kleintje zich uitleven op het Kinderveld met silent disco en poppentheater en op zondag is er de legendarische kinderparade. Slapen met de kleintjes doe je in een eigen camper of op de familiecamping. Of in je eigen bed, like us. 😉

Landjuweel

Festival The Brave – Fruittuin van West, Amsterdam – 15 augustus

Festival The Brave – Fruittuin van West, Amsterdam – 15 augustus

Al jaren één van onze favoriete festivals en nog nooit zijn we teleurgesteld: The Brave. De locatie is ook dit jaar weer de Fruittuin van West, de perfecte setting voor een relaxte dag vol singer-songwriters, indie en folk. Kersenbomen, kampvuursessies, nieuwe bandjes. En overal dartelende kinders, want die vermaken zich hier minstens zo prima als hun laidback ouders. Vorig jaar strak uitverkocht, dus wacht niet tot het laatste moment met het aanschaffen van je entree. En mocht je een kaartje bemachtigd hebben, of eigenlijk ook als dat niet is gelukt: check de playlist op Spotify om in de stemming te geraken. Kinderen tot 6 jaar mogen gratis naar binnen.

The Brave

Foto: The Brave

Lollapalooza – Berlijn, Duitsland – 5 & 9 september

Lollapalooza – Berlijn, Duitsland – 5 & 9 september

Je roept festival en je zegt Berlijn en dan weet je al dat het urban wordt en dat je er heen wilt. Om toch nog iets meer achtergrond mee te geven: Lollapalooza is een muziekfestival dat ooit begon in Chicago en dit jaar voor de vierde keer neerstrijkt in de Duitse hoofdstad. Grote namen passeerden al de revue (o.a. Hardwell, George Ezra, Billie Eilish) en dit jaar zullen er ongetwijfeld weer helden op het podium verschijnen. De kleine stuiterballen gaan gewoon mee, want er is een heus Kidzapalooza terrein waar de leukste live acts voorbij komen, de kinderdisco lekker gaat en dj’s de rest aan elkaar draaien. Wij voorzien een zonnige nazomer in Olympiapark Berlin.

Lollapalooza

Shambala – Northamptonshire, UK – 27 t/m 30 augustus

Shambala – Northamptonshire, UK – 27 t/m 30 augustus

Wow, wat is dít een event dat we hoe dan ook een keer mee willen maken. Naar eigen zeggen is Shambala pionier op het gebied van de creatieve en intieme festivals, maar wij zien vooral de te gekke after movies en kleurige kiekjes. Verwacht hier meer dan 200 acts waaronder drag queen bingo, opzwepende balkan beats en de vetste dj’s. Op het familieveld van de camping is werkelijk alles te vinden dat je nodig hebt voor je koters. Er is ook de kids area Playtopia waar de kleinste festivalgangers kunnen dansen, kostuums knutselen en raven tijdens de Family Rave. En zoals op de site te lezen valt, is het hele festival kindvriendelijk, with a wild side.

Shambala