26 augustus 2018, door Barts Boekje

Het perfecte Griekse verblijf: Vima Villa Santorini

26 augustus 2018, door Barts Boekje

Het perfecte Griekse verblijf: Vima Villa Santorini

Wat bleek, Santorini Sebastian + Noord-Hollandse Martine, dat klikte wel. Dus kwam er een date. En nog één. En nog één (you get the point). Liet Sebastian zich overplaatsen naar Amsterdam (maar HOEZO vroeg zijn chef?! Tsja... Dacht Sebastian) en vervolgens trokken de twee er regelmatig op uit (Hotel Vesper in Noordwijk was favoriet - u ziet, de twee hebben smaak). Een appartement aan de Amsterdamse gracht volgde maar niet voor lang (we houden het kort mensen, we houden het kort). Want waarom voor een baas werken, lange dagen maken, de Hollandse regen trotseren en meer van zulks als er ook de Zuid-Europese slag op een Grieks eiland geleefd kan worden? Juist ja. Zo geschiede. Hoewel rustig aan hoor, vima vima. Stap voor stap.

[book href="http://acceptatie.bartsboekje.com/boek-vima-villa/"]Boek Vima Villa hier![/book]

Vima Villa

Vima Villa

Even terug, om het plaatje rond te maken: de Griekse Sebastian werd geboren, en tot zijn 4e jaar getogen, op Santorini (lucky basterd). Zijn vader woont nog altijd op de plek waar Sebastian met zijn tol speelde en iedere zomer zocht hij zijn familie en vrienden op het eiland op. Niet in het toeristische (en prachtige hoor!) Oia (dat spreek je uit als ie-ja) maar in Emporio, een dorp in het midden van het eiland (more or less) en het dorp waar, 1) het toerisme zijn weg (nog) niet gevonden heeft en waar, 2) het grootste deel van de Santorini-locals woont. Het echte eiland dus, dat is het dorp van Sebastian. En tegenwoordig ook het dorp van Martine.

Eigenlijk kennen ze het hele dorp. Zoals dat alleen op een eiland nog kan. Een bevriende familie had er een leegstaand huis en de zoon des huizes was nog te jong om er echt wat mee te kunnen. Die moet eerst zijn wilde haren nog kwijt. Dus kwam de vraag of het misschien iets voor Sebastian en Martine zou zijn? Kijk, toen was het verhaal rond. De korte versie dan, voor de lange versie mag je aankloppen bij het duo (moet je doen!)

De twee gingen kijken en besloten de gok te wagen. Why not. Martine fotografeert en als je ergens knappe kiekjes kunt schieten, dan is het wel op het blauwe-witte eiland. Hoewel dat natuurlijk een reden on the side was: de twee wilden, en willen, vooral genieten van het leven. Van de zon, de zee, het klimaat, een tempootje minder en van elkaar. Al leerden wij ze toch ook kennen als een onstopbaar duo; je bent ondernemend of je bent het niet. Zo was het (oorspronkelijk) de bedoeling om in het ene huis te gaan wonen en het andere op te knappen voor de verhuur. Vima vima, wat in het Grieks stap voor stap betekent. Zo geschiede. Een beetje gespaard had het koppel heus maar toch zouden ze alles zelf gaan doen want hé, het leven is duur en wie weet hoe de verhuur zou gaan, en hoe lang de verbouwing zou gaan duren. Schetsen werden gemaakt, de boel gestript, kleuren gekozen, alles weer digitaal weer weg gegumd, opnieuw schetsen, met aannemers en bouwvakkers bakkeleien (hallo Grieks kwartiertje), schuren, verven, bouwen – álles deden (doen) ze zelf.

"

Want waarom voor een baas werken, lange dagen maken, de Hollandse regen trotseren en meer van zulks als er ook op een Grieks eiland geleefd kan worden? Juist ja. Zo geschiede. Hoewel rustig aan hoor, vima vima. Stap voor stap.

"

De twee besloten dat wat in de villa kwam, uit de buurt moest komen. Zo is er een vriend die werkelijk alles van marmer kan maken: in de kleine badkamer kwam een wasbak van prachtig mat wit marmer (zo mooi) en ook de wandplanken in huis komen van deze creatieve vriend. Die wandplanken hangen overigens weer aan leren houders die de toenmalige buurvrouw maakte. Enzovoort en zo verder.

Er kwamen twee ‘slaapkamers’: eentje naast de badkamer met een deur die je meteen op het terras brengt en een boven de woonkamer, op een ruime, lichte, vide. De kleine, functionele badkamer heeft een regendouche in de inloopruimte en die mooie manier van afwerken die zo typerend is voor het land. Er is zelfs een grote inloopkast om al je vakantierotzooi uit het zicht te houden. Plus een keuken die beter uitgerust is dan die bij ons thuis. Meer dan in orde en alles met heel veel liefde en slimmigheden ontworpen en gemaakt. Je zou denken dat het daarmee wel genoeg is… Mis. ‘De oorspronkelijke plannen’ zei ik toch? Klopt: de plannen om hun eigen huis niet alleen te verbouwen, maar ook in de verhuur te gooien, staan alweer op papier en de zoektocht naar een volgend project is gestart. Vima Vima the sequel…

Weer terug naar Vima Vima The Origional, een authentieke Griekse villa met dikke muren, ronde vormen en een stralend witte afwerking. Een soort Marokkaanse tadelak maar dan anders. Zo mooi. Al is het absolute hoogtepunt van Vima Vima natuurlijk het terras met het ‘dak’ van hangende groene druiven, een hanghoek voor het betere bijkletsen in de kleine uurtjes, een ronde Jaccuzi en fabuleus uitzicht. Ongeëvenaard.

"

Al is het hoogtepunt van Vima Vima natuurlijk het terras met het ‘dak’ van hangende groene druiven, een ronde Jaccuzi en fabuleus uitzicht. Ongeëvenaard.

"

Het dorp waar Vima Vima staat, Emporio, is een van de weinige, zo niet het enige behoorlijk authentieke dorp op Santorini. Hier wónen de Grieken. Het bestaat uit een doorgaande weg met het centrale plein waarop een paar hoef je echt niet heel bar-restaurants staan. Omhoog is het echte dorp, opgebouwd rond een eeuwenoude kerk waarnaast Vima Villa staat. Smalle kronkelende steegjes, koel door de dikke muren en de witte verf. Overal blauwe deuren, witte kruizen, her en der een trapje en bloemen die nonchalante picture perfect hoeken maken. En overal dat uitzicht. Er is slechts één klein barretje maar dat is er meteen wel een uit de boekjes: piepklein van binnen en beeldschoon op de schattige wit met bloemetjes en houten tafels en stoelen-manier. Je kunt er alleen wat drinken of ’s ochtends een yoghurtje naar binnen werken. Op drie keer struikelen van Vima Villa.

"

Meer Griekse plannen maken? Lees dan ook deze: 3 x nieuw in Griekenland

"

Het is geen optie om niet een wandeling door de kerk en de gebouwen die hier aan vast zitten te maken; alsof je terug in de tijd gaat. Het wit wordt hier nog witte doordat er af en toe een dot honinggeel bij komt en op zondag rennen de kids uit de buurt, en af en toe een zwerfkatje, bijna tussen je benen door. De rest van de week is het doodstil, zelfs in het hoogseizoen.

Ik zit nu al even naar mijn scherm te staren om te bedenken wat ik nog meer kan zeggen hóe geweldig we ons verblijf bij Vima Vila vonden… Eigenlijk was het gewoon nagenoeg perfect. Vanaf de hartelijke ontvangst door Sebastian en Martine, het heerlijke welkom dat eenmaal in ‘onze’ villa verder ging met een onthaal met lokale wijn (heel erg lekker!), stokbrood, olijven, kaas, vers fruit en eieren, water, nog meer fruit in de ijskast (Vima Villa is self service en wordt ook verhuurt via AirBnb maar heeft niks te maken met het verhuren van een bed of twee: Martine en Sebastian leggen voor al hun gasten een dergelijk uitgebreid en verrukkelijk onthaal klaar; wij deden er dagen mee!

En terwijl ik dit zit te tikken, ’s ochtends vroeg, wil ik niets liever dan weer de ochtendplons maken die we hier iedere dag met zijn drieen maakten, in het bad met uitzicht dat voor even van ons was en dat hoort bij de eeuwenoude en toch o zo moderne villa van Martine en Sebastian. In het midden van het prachtige eiland Santorini waardoor je overal zo staat.

Nog even over die locatie: wil je een strand dichtbij huis, dan is het nog geen 5 minuten rijden, alleen maar rechtdoor, en je staat bij wat wij een van de gezelligste stranden vonden. Maar Sebastian en Martine kennen het eiland echt op hun duimpje en hebben bovendien smaak, waardoor ik amper voorwerk hoefde te doen: laat je gastheer en -dame vertellen waar het goed toeven is, zij weten het het best (oke, snel hier op deze site ook een lijstje). Maar weet dat het strand om de hoek heerlijk is om, voordat je de dag helemaal afsluit, nog even een duik te nemen. Dikke kans ook dat je Martine en Sebastian tegen het lijf loopt: ook zij mogen het stof en de verf van het verbouwen na een lange dag klussen hier graag even afspoelen.

Wil je gaan? Doe. Voor 2018 zitten ze dacht ik helemaal vol (maar mail vooral even) dus leg je perfecte Griekse verblijf voor 2019 maar alvast vast: Vima Villa Santori. Óf boek via Barts Boekje en ontvang een fijn cadeautje bij je boeking!

[book href=”http://acceptatie.bartsboekje.com/boek-vima-villa/”]Boek Vima Villa hier![/book]