Griekenland, Santorini17 januari 2019, door Maartje

Ultieme luxe op het Griekse eiland Santorini: Katikies Santorini

Griekenland, Santorini, 17 januari 2019, door Maartje

Ultieme luxe op het Griekse eiland Santorini: Katikies Santorini

Op die manier belanden we op het Griekse Santorini (dat blauw-witte eiland uit je dromen ja) bij het heerlijke luxe oord met de naam Katikies. Een mini-keten is het, met twee vestigingen op Santorini en een verzamelingetje logeeradressen en restaurants op Mykonos. Een droom op een droomeiland, en je geld (als je het er dus voor over hebt) driedubbel en dwars waard.

Katikies

Katikies

Al járen (maar echt: jaren) stond het eiland Santorini op mijn verlanglijst. De witte huisjes die als suikerklontjes lukraak op elkaar gestapeld lijken, alsof iemand even lekker met de pot geschud heeft alvorens hem leeg te gooien. De romantiek aan de Egeïsche Zee, overweldigende caldera-uitzichten, de ondergaande zon, hier en daar een ezel en avonden aan elkaar geregen met verse vis gerechten en frisse witte wijn. De droom. Dus toen we eindelijk gingen was het credo: it better be good! En wat doe je dan? Dan boek je tenminste een paar nachten een van die hotels die je instagramfeed en pinterestpagina bevolken. In ons geval werd het Katakies, een strakke luxe droomplek tegen een berg, gehuisvest in een verzamelwerk van die suikerklontgebouwen. En met een infinity pool. Natuurlijk met een infinity pool.

Een van de charmantste en belangrijkste pijlers (sorry, ik kon geen ander woord bedenken) van Katakies is de wat mij betreft de kleinschaligheid van het oord: er zijn slecht 34 kamers, bijna allemaal met privédompelbad, clandestiene veranda en dromerige blauwe muren, alles op een klif op een indrukwekkende hoogte boven die glinsterende Egeïsche Zee uit de vakantieboekjes. Die klif eindigt (of begint?) in Oia (spreek je uit als oi-ja), en Oia is dus die plek die vast en zeker op je netvlies gegrift staat als je ooit Santorini hebt gegoogled. De droom. De toeristische droom, dat wel: in het hoogseizoen is het koppen lopen. Dus ga voor lekker buiten het seizoen. Al merk je daar any seizoen dus niks van bij Katikies: het Griekse sprookje is het een rustige, het hele jaar rond. Dat zit ‘m in het niet-kids-proof zijn (good to know!) en de tikke hoge drempel die zich in dit geval vertaalt naar meer dan 200 treden die de kubistische huisjes verbinden. Heb je nu écht wat te spenderen, probeer dan een van de twee split-level suites (ooit de thuisbasis van een adellijke familie in de 18e eeuw) te reserveren (deze zijn wel kidsproof!). Hier woon je meer dan dat je er op vakantie bent. Heerlijk. Wat te doen? Uitstapjes maken naar de drie infinity pools natuurlijk. En gaan eten bij een van de drie restaurants: verrukkelijk!

Meer heerlijke luxe oorden in Griekenland? Deze drie openden in 2018 hun deuren en zijn alle drie te gek: 3 x nieuw in Griekenland

Wij genoten het meest bij restaurant Mikrasia, het restaurant boven het hoofdzwembad, ook te boeken als je hier niet logeert (DOEN! En neem je zwemspullen mee – mag eigenlijk niet maar brutale mensen hebben de halve wereld en knappe jongen die je uit het water trekt als je er eenmaal inligt). Neem de uitgebreide variant van het (lunch) menu: alles is zo waanzinnig lekker, je wil het niet missen. De Wagyu-hamburgers en garnalen-tempura’s zijn een must. En de tonijnsushi. Nom.

Ach, en nu je toch bezig bent… Nip ook nog even en champie in de openlucht-champagnebar en duik de boetiek van het hotel in: hier knap Grieks schoeisel, chique zwempakken en toiletspul van Ligne St. Barth (heerlijk).

In de buurt

In de buurt

Over ‘nu je er toch bent’ gesproken: vanuit Katikies wandel je zo Oia in. Lucky you want die drukte, die is niet voor niks. En wie in de buurt slaapt, kan lekker vroeg of lekker laat het leukste van de buurt mee pikken, voor de drukte begint (om de rest van de dag aan het zwembad te spenderen). Loop je deur uit, dan knal je meteen tegen de sap- en cocktailbar van de foto hiernaast aan: Passaggio. Is leuk. Wil je. Kira Thira is de oudste bar van het gebied en staat bekend om zijn gewelfde plafonds, zelfgemaakte sangria en live jazz. Op Oia Castle móet je even op vanwege die bekende molen-met-uitzicht-foto en bij Vitrin Cafe Creperie scoor je een écht goed ontbijt. En pal naast de deur zit een ander superdeluxe hotel, Canaves, waar je ook aan mag schuiven in het chique fine dining restaurant óf (leuker) bij het restaurant aan het infinity pool, met champagnebar ook.

Katikies Hotel