Frankrijk21 februari 2020, door Barts Boekje

We moeten je even bijpraten over de wintersport in Les Menuires

Frankrijk, 21 februari 2020, door Barts Boekje

We moeten je even bijpraten over de wintersport in Les Menuires

Lieve wintersportlui, het moment is hier. We gaan het bespreekbaar maken. We gaan het hebben over het Scheveningen onder de pistes: Les Menuires, in Les Trois Vallées in Frankrijk.

Welkom in Scheveningen

Welkom in Scheveningen

Wáárom het ‘Scheveningen onder de pistes’ horen we u denken? Welnu, Les Menuires (in Frankrijk dus, niet Den Haag) is – net als de prachtige kustlijn van Scheveningen – volgebouwd met hoge flats. Flats die je het uitzicht op de prachtige bergtoppen ontnemen. Flats die zijn gebouwd in de jaren zeventig. Dus neen, beslist niet de mooiste flats. En zeker geen chalets, zoals we graag zien in wintersport gebieden. Wat maakt Les Menuires dan de moeite waard?

De charme van Les Menuires

De charme van Les Menuires

Goede vraag. Dat vroegen wij ons ook af. Want we geven toe: toen we aankwamen in Les Menuires was het een beetje schrikken. Met de latten onder onze arm, klaar om langs de besneeuwde bomen van de berg te roetsjen, vielen vooral de witte, kale pistes op. Met onderaan de berg dus die spuuglelijke sombere hoogbouw. Geen bomen, geen bos, geen uitzicht. Alsof je door een woonwijk gaat skiën, zo doet het uitzicht aan de voet van de berg je graag geloven.

Dus nogmaals, wat is de charme van Les Menuires Frankrijk? Je zult ervoor naar boven moeten, want daar is het in een oogopslag duidelijk: het fenomenale uitzicht over de bergtoppen. Dit skigebied is namelijk omringd met bergen. Via Le Mont de la Chambre (2.850 meter) en Pointe de la Masse (2.804 meter) ga je naar boven en eenmaal boven kun je uitkijken op de zee aan bergtoppen van de Franse Alpen. Bergen, bergen, bergen, je ziet niets anders dan bergen. Dus wat is de charme van Les Menuires? Niet per se de voet van de berg, maar juist de top.

Over Les Menuires

Over Les Menuires

Máár er is meer. Want wat Les Menuires ook charmant maakt, is de prijs. Juist dankzij die flats onderaan de pistes is Les Menuires een fijne betaalbare wintersportbestemming. Sterker: het is het betaalbaarste dorpje van Les Trois Vallées. En voor de wintersporters onder ons heeft Les Menuires álles wat je maar wil: groene, blauwe, rode en zwarte pistes, après ski, tobogganning, spa’s en zwembaden.

Dat klinkt al snel massaal, maar wees gerust, zo erg als Scheveningen is het heus niet. Les Menuires telt  3.500 inwoners en heeft plek voor 65.000 toeristen (tel uit uw gezelschap tijdens de après ski!). Die 3.500 inwoners wonen verspreid over vijf wijken: Preyerand, La Croisette, Les Fontanettes, Grand Rebery en Les Bruyères.

Deze wijken liggen her en der in het dal, dus het voelt en doet als vijf verschillende mini-dorpjes (in de volksmond worden ze ook wel aangeduid als ‘ski resorts’). Maar goed, samen vormen ze Les Menuires. En heel charmant: dankzij passorels, paadjes en bruggetjes kun je heel fijn van de ene naar de andere wijk lopen. Iedere wijk heeft haar eigen restaurants en winkeltjes met lokale producten, maar van alle wijken is La Croisette toch wel het epicentrum van Les Menuires. Loop je links- of rechtsom: het kneuterige wintergevoel heb je tijdens je wandeling snel te pakken.

Waar we ook gecharmeerd van zijn: bij het skigebied van Les Menuires zijn er veel mogelijkheden om off piste te gaan. Dus eigenlijk zijn we daar helemaal niet gecharmeerd van, want we vinden de groene en blauwe piste al eng. Maar we begrijpen het idee – en vanuit de skilift ziet het er prachtig uit, zo’n durfal buiten de paaltjes om!

We ronden het even af met een conclusie, en dat is een fijne: vanuit Les Menuires kun je skiën naar Val Thorens, geliefd bij onze pubers, en naar Saint Martin de Belle Ville, geliefd bij de célébrités locales. Win-win. En Les Menuires is voor de verandering nu eens opvallend betaalbaar, voor setjes en voor het hele gezin. Afijn. Op naar Les Menuires in Frankrijk, wij zouden het doen.