Eindhoven! Dit zijn de hotspots die je gezien moet hebben

3 maart 2020, door Manon (Hey Frits)
Eindhoven! Dit zijn de hotspots die je gezien moet hebben

Joe, Eindhoven al gehad? Deze Brabantse stad onder de rivieren zou je toch echt snel eens moeten overwegen, want het is er hip en kei leuk – en dan tellen we carnaval nog niet eens mee. Ontdek de leuke binnenstad en vooral het stoere Strijp-S. Dit zijn de hotspots van Eindhoven.

Eindhoven moet op je lijstje. Deze industriële stad had vroeger weinig charme, maar tegenwoordig wil je er zijn. Coole conceptstores, leuke koffietentjes, goede restaurants en Strijp-S. Nog steeds rauw en industrieel, maar nu toegankelijk en hip … en vól met leuke plekken. De lijst is lang geworden, maar liever compleet dan net niet volledig. Dit zijn de hotspots van Eindhoven!

Het rauwe en industriële Strijp-S

Strijp-S Eindhoven

Hedendaagse kunst en de huiskamer van Strijp-S

Een eindje voorbij het Philips stadion – in het zuiden van de stad – ligt het industriële Strijp-S. Vroeger ook wel de verboden stad genoemd, een plek waar de fabrieken van Philips lampen, radio’s en tv’s produceerden. Inmiddels allang geen industrie meer op het terrein van Strijp-S, maar hippe restaurants, koffietentjes en winkels in de oude fabrieksgebouwen.

+ MU artspace is een museum met hedendaagse kunst en heeft een focus op de visuele cultuur van nu en later. Een plek voor kunstliefhebbers met interesse in kunst, design, popcultuur en nieuwe media.

+ Tegenover MU zit Soul Kitchen. ‘De huiskamer van Strijp-S’, waar je voor in het retro interieur lekker en niet te duur kunt eten.

Soul Kitchen Strijp-S
>> Foto’s via Soul Kitchen

Meer dan een ijssalon en creatieve ondernemers onder één dak

Iets verderop zit Intelligentia. Een creatief food concept met op deze locatie een heuse taste room. Kort gezegd eigenlijk een ijssalon, maar dan met meer. Koffie, thee, (ijs)cocktails, thee, bonbons, ijstaarten en meer van dit soort heerlijke producten staan hier centraal. Doel: mensen verrassen en stimuleren om anders naar eten en drinken te kijken. Daar word je toch best nieuwsgierig van?

Als je daarna zin hebt om te shoppen dan is Urban Shopper een goed idee. Zo’n winkel met van alles, lekker groot opgezet en zo’n plek waar je even lekker kan struinen. Steeds wisselende creatieve ondernemers die tussen de ruwe betonnen pilaren hun producten verkopen.

Urban Shopper Strijp-S Eindhoven
>> Foto’s via Urban Shopper

Urban Shopper Strijp-S EindhovenUrban Shopper Strijp-S Eindhoven

Bagels eten en Scandinavisch shoppen

Eéééén weer door. Want er is nog veel meer leuks hier verderop. Allemaal in hetzelfde pand, want de fabrieksgebouwen zijn gigantisch.

+ Bagel & Juice spreekt redelijk voor zich: hier eet je bagels en drink je lekkere sapjes.

+ De kledingwinkel Studio Ruig is er eentje om door een ringetje te halen. Scandinavisch en minimalistisch design, en uiteraard prachtige kleding.

Studio Ruig Strijp-S in Eindhoven
>> Foto’s via Studio Ruig

Biologisch lunchen en overdekte versmarkt

Daarna door naar CoffeeLab, een fijne hotspot om een kop koffie te drinken of om uitgebreid (biologisch) te lunchen. Heerlijk interieur mét heuse supermarcado waar je kookboeken, keukenspullen en producten met een goed verhaal koopt. Ook leuk verderop is Vershal Het Veem. Dit is een overdekte versmarkt waar je je dagelijkse boodschappen kunt doen, gewoon kunt rondkijken of wat kunt eten of drinken. Leuk dus om even binnen te wandelen!

Onder de Leidingstraat Strijp-S EindhovenOnder de Leidingstraat Strijp-S Eindhoven

Restaurants in oude fabriekspanden

We zijn bijna door de lijst leuke-plekken-op-Strijp-S heen hoor, maar nog niet helemaal. Want aan de andere kant – kruising Machinekamer en Klokgebouw – zitten namelijk nog drie spots die de moeite waard zijn. Allereerst aandacht voor Radio Royaal, een Frans-Duits restaurant in een oude machinekamer van dertienhonderd vierkante meter. Fantastisch als je fan bent van rauw en industrieel en eigenlijk op z’n mooist overdag. Het Ketelhuis dan, is ook al zo’n sfeervol ingerichte plek, waar je kunt eten of kunt borrelen.

Lees ook: De complete weekendgids voor Den Bosch

Radio Royaal Strijp-S Eindhoven
>> Foto’s via Radio Royaal

 Radio Royaal Strijp-S in Eindhoven

Taartjes eten en vintage shoppen

Voor de zoete trek ga je naar de Pastry Club. Deze patisserie zit eveneens in een prachtig oud fabriekspand en hier ga je even zitten voor de mooiste creaties taartjes, ijs en chocolade. Ze hebben ook een locatie in Vershal Het Veem, dus daar kun je ook nog je portie lekkers meenemen.

En ben je gek op vintage (kleding, meubels, alles) dan is Yatva nog een aanrader. Het ligt iets uit de richting (Edisonstraat 144), maar wel echt de moeite waard als je vintage kunt waarderen. Ook inclusief café/salon dus je kunt blijven hangen. Trouwens ook in de Edisonstraat: Jungle Café. Een fijne plek geïnspireerd op een reis door Zuidoost-Azië, dus verwacht hier veel planten en rotan spullen. Oh enne, het menu is helemaal vegan, dus laat je verrassen en ontdek hoe lekker plantaardig eten kan zijn.

Jungle Cafe Eindhoven
>> Foto via Jungle Café

Het centrum van Eindhoven

Voor je dosis kunst en koffie

Door naar het centrum, want daar is ook nog zoveel leuks te vinden. Als je vanaf Strijp-S komt (vanaf de PSV-laan, leuk zo’n straatnaam) kun je het Temporary Art Centre nog bezoeken voor een dosis kunst en cultuur. Ze hebben ook een leuke binnentuin, bar én restaurant, dus je mag langer blijven. Net ver daar vandaan zit ZwartWit Koffie, een plek die in iedere hotspotslijst staat, en terecht.

ZwartWit Koffie Eindhoven
>> Foto’s via ZwartWit Koffie & Emma Peijnenburg

De winkelstraat en leer de stad kennen

Verder richting het centrum kom je de volgende spots tegen:

+ Usine. Een grand café op een centrale plek tussen Strijp-S en het centrum. Nog een beetje in de industriële stijl van de fabrieken verderop.

+ Aan de overkant van de straat zit Sissy Boy. Blijft altijd leuk, hier met leuk cafeetje erbij.

+ In de winkelstraat zit ook Hutspot. Idem, ook altijd leuk om even binnen te lopen. Ook even doorlopen naar Home Stock en Vielgut, voor nog meer interieur en kleding.

+ Zin in een wandeling door de stad om Eindhoven een beetje beter te leren kennen? Doe dan een Free Walking Tour, startpunt vanaf de Emmasingel. Iedere zaterdag om 13.00 uur.

Lees ook: Dit zijn de hotspots van Amersfoort

Koffie rondom het station

Bij het station zitten ook nog een leuke hotspots, namelijk Coffeelab is (net zoals die in Den Bosch trouwens!) een pareltje met veel groen, lekker eten en heerlijke koffie. Fijne centrale plek om af te spreken ook. 

Coffeelab Eindhoven
>> Foto’s via CoffeeLab

Skybar en vegetarisch eten

Wandel je vanaf het station via de Vestdijk het centrum in dan zit Vane Restaurant. Een haute cuisine restaurant en skybar met fan-tas-tisch uitzicht over Eindhoven. Tikkeltje prijzig, maar het is dan ook haute cuisine hé. Sla de Nieuwstraat in voor The Happiness Café. (ze hebben trouwens ook nog een locatie op de Nieuwe Emmasingel) Een plek om vegetarisch en veganistisch te eten. Lekker fris interieur en erg fotogenieke gerechten!

The Happiness Cafe
>> Foto’s via The Happiness Cafe

The Happiness Cafe The Happiness Cafe  

Indoor foodcourt en cocktails

Op de Smalle Haven zit Down Town Gourmet Market. Een indoor foodcourt waar je bij 21 verschillende eettentjes terecht kunt. Zeker even binnenlopen! Aan de andere kant, in Stratumseind, zit Instagram-hit Thomas. Roze, tropisch, over de top en dé plek voor cocktails.

Bier drinken

Dat doe je bij Stadsbrouwerij Eindhoven of het Belgisch Biercafé.

All day breakfast, design, foodbar en meer koffie

Dan nog meer leuks weer richting de Keizersgracht en daarachter.

+ Bij Meneer De Boer Breakfast All Day kun je – verrassend – de hele dag terecht voor ontbijtgerechten. Altijd een hit in een stad, dus ook Eindhoven heeft zo’n parel.

+ Iets verderop aan de Paradijslaan zit Kazerne. Ook al zo’n topplek, wat naast een restaurant ook een hotel, wijnbar en designpodium is. Hé, het blijft Eindhoven natuurlijk, dus je kunt je wel voorstellen hoe prachtig dit allemaal is ingericht.

+ Daarnaast zit Lucifer Coffee Roasters, een sfeervolle koffiebar mét koffie uit Rwanda. Dan weet je dat de koffie echt goed is!

Lucifer Coffee Roasters in Eindhoven
>> Foto via Lucifer Coffee Roasters

Koffie, koffie, koffie

Verderop aan de Kleine Berg zit dan ook nog Anne & Max. Kennen we natuurlijk allemaal, ook altijd goed. Bij de buren zit The Roast Club. Hier kom je voor een roast diner, bereid op de Big Green Egg. Weinig vega gerechten op de kaart, maar daar kom je hier eigenlijk ook niet voor. Oh, en in de Bergstraat zit ook nog Bean Brothers. Nog meer koffie, maar deze moet je ook zien want: lekker interieurtje.

Wijnbar, bistro en Scandinavisch design

De laatste paar pareltjes van deze lijst zijn L’Avenue Vin & Cuisine, Frans restaurant Le Cozy en de Scandinavische concept store Deense Kroon. Dus voor wijn en lekker eten ga je naar L’Avenue Vin & Cuisine, een prachtig wijnbar met meer dan 100 verschillende wijnen. Le Cozy is een Franse bistro die de klassiekers serveert, zoals in de mooiste pittoreske zaakjes van Frankrijk. Voor je dosis Scandinavisch design ga je daarna naar Deense Kroon. Bekende en minder bekende merken (in verschillende prijsklassen) en leuke interieur hebbedingen.

L'Avenue Vin & Cuisine
>> Foto’s via L’Avenue Vin & Cuisine