Isla Holbox: een laid-back paradijs in Mexico

22 januari 2018, door Manon (Hey Frits)
Isla Holbox: een laid-back paradijs in Mexico

Het leven op een eiland is altijd beter toch? Tel daar witte zandstranden, kristalhelder water, palmbomen, onverharde wegen, golfkarretjes en een laid-back sfeertje bij op en paradijselijk Isla Holbox is beschreven. Hier wil je heen als je in Mexico bent!

Isla Holbox (spreek uit: Holbosj) ligt in het noorden van de regio Yucatan, in het zuidoosten van Mexico. Het Caribisch gebied ligt om de hoek,  dus je kunt je wel voorstellen dat de stranden hier belachelijk mooi zijn. Het eiland ligt op 140 kilometer vanaf Cancun, en als je vanaf daar met de bus reist ben je ongeveer drie uur onderweg. Een enkele reis met de eersteklas ADO bus kost je ongeveer 240 MXN (Mexicaanse Pesos) en dat is omgerekend zo’n 10,50 EUR (2018)

Isla Holbox in Mexico

Zorg dat je genoeg cash geld bij je hebt als je naar Isla Holbox reist. Er zijn pinautomaten op het eiland, maar er gaan verhalen dat deze vaak leeg zijn. Ook kun je niet in alle hotels en restaurants met een creditcard betalen, dus wat cash geld is handig!

Fast ferry naar Isla Holbox

Je wordt afgezet in de haven van het kleine dorpje Chiquila, waar je de ferry naar Isla Holbox kunt nemen. Als je hier met de bus heen reist moet je dus op bestemming Chiquila zoeken, want Isla Holbox is op veel websites geen bestemming. Ieder half uur vertrekt er een boot vanuit Chiquila en je kunt tickets kopen op de pier bij Holbox Express of 9 Hermanos. Een ticket kost 140 MXN (6 euro) per enkele reis. Eenmaal aan de overkant valt het meteen op dat er geen auto’s rijden op het eiland. Geen taxi dus, om je naar je hotel te brengen. Geen nood, want er rijden wel degelijk taxi’s … golfkar-taxi’s! Uhu uhu, dat is het eilandleven. Een ritje binnen het dorp kost je ongeveer 30 MXN (1,30 euro).

Isla Holbox in Mexico

Onverharde wegen en streetart

Het is geweldig om te zien hoe alles hier functioneert. Onverharde wegen die het tropische laidback gevoel absoluut verhogen en golfkarretjes en fietsen als vervoersmiddelen. Je krijgt meteen zin om hier de hele dag op je blote voeten door het zand te lopen. Overal in de straten shinen fantastische muurschilderingen die het dorp opfleuren met alle vrolijke kleuren.

Het dorp Holbox is niet groot, maar dat maakt het ook meteen knus en gezellig. Alles is op loopafstand en in het centrum vind je een hoop leuke restaurantjes, café’s, winkeltjes en souvenirshops. Er is een centraal plein dat het gemakkelijk maakt te navigeren en ook het strand is altijd dichtbij.

Lees ook: Rondreis zuidoost Mexico in drie weken

Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika

Eten en drinken

Lekker eten is hier geen probleem! Je kunt terecht bij goedkope lokale restaurantjes, waar je taco’s voor 45 MXN (2 euro) eet. Bij de meeste restaurantjes betaal je gemiddeld 100 tot 200 MXN (4,50 tot 9 euro) per gerecht, maar vaak zijn de porties zo groot (Amerikaanse porties?) dat je ook eerst samen één gerecht zou kunnen delen. Extra bestellen kan altijd nog … ik kreeg mijn bord vaak niet leeg en de restjes worden dan weggegooid. Wel fijn: omdat Mexico zo ‘veramerikaanst’ is kun je wel vaak een doggybag krijgen, dus dat is natuurlijk ook nog een prima optie!

Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerikaMexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika

Biertjes drink je in Mexico mét een limoentje (mjammm!) op een schommel aan de bar. En wat mag dat kosten? Nou, zo’n 30 tot 50 MXN (ongeveer 1,50 tot 2 euro) Wij vonden het heerlijk om allerlei bieren op de kaart te proberen en te ontdekken dat Corona echt niet het lekkerste biertje van Mexico is. Dos Equis (XX) is onze favoriet. Frisdrank kost trouwens ook maar 30 MXN, mocht je geen zin hebben in bier. Wijn is overal wel iets duurder en redelijk vergelijkbaar met Nederland: ongeveer 90 MXN (4 euro).

Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika

Fiets huren

Ja, doen … een fiets huren! Het is de perfecte manier om het eiland te ontdekken. Mocht je nou niet zo’n fietser zijn (al zijn de afstanden te verwaarlozen) dan kun je ook een eigen golfkar huren. Ook een bucketlist dingetje misschien? De prijs voor het huren van zo’n golfkar moet ik je verschuldigd blijven, maar ik kan je wel vertellen wat het kost om een fiets te huren: ongeveer 200 MXN (8,50 euro) per dag. Het is natuurlijk een beetje afhankelijk van waar je de fiets huurt en of je een kei bent in afdingen (geen idee of dat ook kan op fietsverhuur?), maar echt duur is het niet.

Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerikaMexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika

Punta Cocos en Punta Mosquito

En dan, waar moet je heen? Sla sowieso het dorpje niet over. Ga gewoon fietsen en ontdek de streetart en leuke tentjes. Op het westelijke deel van het eiland ligt Punta Cocos, een mooie plek niet ver vanaf het centrum van Holbox. Een hotspot met een mooi strand én coole schommels in het water. Als je licht op je fiets hebt of een golfkar huurt dan schijnt dit ook een hele mooie plek te zijn om ‘s avonds sterren te kijken. Er staan helaas geen lantaarnpalen langs die weg, dus het kan er goed donker zijn als je na zonsondergang terug moet fietsen.

Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerikaMexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika

Aan de andere kant van het eiland, in oostelijke richting, vind je Punta Mosquito. Vanaf het strand in het dorp kun je een heel stuk langs het strand fietsen. Je komt dan onder andere de bekende hangmatten met de Holbox-letters tegen (zie mijn ontzettend zonnige foto hierboven) Je kunt fietsend ongeveer tot Hotel Las Nubes de Holbox komen. Daar moet je de fiets parkeren en te voet verder. Zorg dat je genoeg eten en drinken meeneemt, want het is vanaf dat punt nog ongeveer 3 kilometer tot Punta Mosquito. Dat is dus 6 kilometer heen én terug, best pittig in de hete zon en over zandbanken. Hoe het er daar op Punta Mosquito uitziet kan ik je helaas ook niet vertellen, want wij hebben het niet gehaald. Dreigende luchten zorgde ervoor dat wij omgekeerd zijn. Google zelf maar even of je het de wandeling waard vindt!

Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika

Waar moet je zijn?

Ontelbaar leuke hotspots en niet genoeg tijd om alles te proberen. Struggles of life. Maar hieronder toch een lijst van mijn favorietjes.

Rosa Mexicano (Calle Tiburón Ballena – 8.30 – 22.30 uur) Een fijn restaurant met schommels aan de bar. Hallo, dan scoor je punten. Niet bijster goedkoop, maar wel een erg fijn sfeertje.

Amaranto Vegetarian Cafe (Calle Tiburón Ballena – 08.30-21.00 uur) Dit kleine vegetarische restaurantje zit verstopt op een dak, op de hoek van het plein en boven een supermarktje. Ga op zoek naar de trap naar boven, want hier ga je heerlijk vegetarisch eten. Je hoeft hier niet op zoek naar een meatless gerecht op de kaart, want alles is vleesvrij. Hiep hoi.

ZULA Fruits & veggies (Paseo Kuka no. 12 – 08.00-22.00 uur) Niet echt een restaurant of café, maar meer een fijn to-go tentje waar je je dosis vitamines kunt scoren.

Basico (Calle Tiburón Ballena – 07.00 – 23.00 uur) Als je op zoek bent naar superhip, dan moet je naar Basico. Wauw voor het interieur, dat plaatje klopt. Uiteraard zijn de prijzen hier niet heel fijn, maargoed … je zit dan wel op een van de hipste plekken van het dorp.

Tierra Mia Juice & Coffee (Av Damero 310 – 08.00-14.00 16.00-22.00 uur) Toe aan een goede kop koffie, probeer dan deze koffiespot. Ook weer to-go, maar genieten van een bakkie pleur kan natuurlijk ook op het strand.

Meer leuke plekken om te eten en drinken en allerlei info over Isla Holbox vind je op Holboxeno.com

Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika Mexico Isla Holbox Yucatan eiland travel midden-amerika

Isla Holbox Mexico Pinterest