Mexico, Tulum13 december 2022, door Toine Legters

Tulum Mexico: dit zijn de beste plekken om te eten en drinken

Mexico, Tulum, 13 december 2022, door Toine Legters

Tulum Mexico: dit zijn de beste plekken om te eten en drinken

Tulum Mexico, je kunt er niet niet van gehoord hebben. En je kunt er niet niet heen willen. Hoewel Tulum Mexico eigenlijk niet veel meer dan een straat-met-strand is, zijn er toch twee centrumpjes te ontdekken: de ene een klein dorpje en het andere een lange straat vol met strandtenten - alles wat je wenst. En dat dan in de superdeluxe variant. Zandvoort kan er een puntje aan zuigen. In het hippe hippie-achtige Tulum is aan alles en iedereen gedacht. Tenminste als tannen, eten, drinken, yoga, zwemmen, etc, etc op de planning staat. Maar vooral bij dat 'eten en drinken', daar helpen we graag bij: dit zijn de beste plekken om te eten en drinken in Tulum. 

 

Ook nog een slaapplek nodig? Pak je deze lijst er toch gewoon even bij. 

Hartwood

Hartwood

Het alom bejubelde Hartwood in Tulum. Vraag ook maar iemand in Tulum waar te eten en Hartwood staat met stip op één. Lekker gehypet dus. Na al dat gejuich wordt er bijna getwijfeld aan de status van Hartwood maar de hype is dus echt wel terecht. So you know. Wel even reserveren om zeker te zijn van een plekje.

 

Hartwood Tulum

ARCA

ARCA

Of gaan we naar ARCA? Want nadat we ARCA hadden bezocht, konden we eigenlijk niet geloven dat Hartwood beter kon zijn. ARCA zit net een paar stappen verder van Hartwood en heeft een net wat modernere uitstraling plus verdomd lekker eten. Het zuurdesembrood, of nou ja, het deeg daarvan, wordt op het moment van de bestelling in de gigantische oven gegooid en komt zo kakelend vers op tafel dat je het voor de rest van de avond misschien bij het brood wil (en kan) laten. Maar doe dat niet. Bestel alles en meer. Het is er heerlijk.

 

ARCA

Gitano

Gitano

Het prachtige outdoor restaurant staat in het centrale stranddeel van het stadje en je herkent het restaurant vooral aan de prachtige boom midden in de ‘zaak’. De boom hangt vol met lampjes en andere versieringen. Op de tafels bloemen alsof ze zo vers uit het veld zijn geplukt. En banken vol fluffy kussens met hippe printjes. Scoor een plekje bij (het liefst onder) de boom en je avond kan niet meer stuk. Gitano.

 

Gitano

Tulum Art Club

Tulum Art Club

De naam zegt het al, er hangt Art, het ziet er Artsy uit en er is Art te koop. Helemaal leuk. Nog leuker: er wordt een donders lekker ontbijt (of lunch) op tafel gezet waarna je geen pap meer kan zeggen. Kies een plekje in de tuin of bij de bar en genieten geblazen. Plus: er is precies één kamer te huur bij de Tulum Art Club. Achter in de tuin, trapje op en dan heb je de plek helemaal voor jou alleen. Vintage inrichting does the trick: hartstikke knap.

 

Tulum Art Club

Raw Love

Raw Love

Tulum zou Tulum niet zijn als er niet aan de laatste hype is gedacht en uitvoerig antwoord aan is gegeven. Tatataa: Raw Love. Voor alles Raw. Obviously. Met de beste smoothiebowls. Je-weet-wel, zoals op de (insta)plaatjes.

 

Raw Love

El Gourmet

El Gourmet

In het centrum, het dorpscentrum, iets verder dan Ki’Bok (kan niet missen, zie onderaan) is El Gourmet te vinden. En bij El Gourmet wordt er een prima maal op tafel gezet. Vooral leuk: je zit onder een dak van parapluutjes. Gezellig.

 

El Gourmet

Safari

Safari

Een klein tentje met taco’s vanuit een truck. Wat stoelen, tafels, lichtsnoer en de hele bende eromheen – klaar. Je zit er lekker en de taco’s zijn goed. Perfect voor een avondje cheapo maar whatever you do: bestel geen wijn. Wij herhalen: bestel geen wijn.

 

Safari

Casa Jaguar

Casa Jaguar

Bij Casa Jaguar zit je midden in de volgroeide hippietuin (anti muggenspray meenemen dus) en het restaurant vat precies samen waarom Tulum zo populair is: de sfeer is relaxed, de setting romantisch, het authentieke Mexicaanse eten puur, gezond en overheerlijk en de bediening mag zo aanschuiven, daar wordt de avond alleen maar gezelliger van. Ga ook even je handen wassen: ze hebben er het leukste kraantje van heel de wereld. Een Tulum-klassieker en een must go als je het ons vraagt.

 

Casa Jaguar

WILD

WILD

Het restaurant iets futuristisch door de hoge stenen muren en de kunst. Die muren toornen als een soort palmbomen boven je uit en geven een groen licht af. Gek. Maar tof. En een heel andere sfeer dan je gewend bent. Modern. Los van het in- en exterieur ga je naar WILD om waanzinnig lekker te tafelen, vanwege de hele goede cocktails en er is een kleine keynote achter in de tuin van het restaurant. Bovendien worden er regelmatig feestjes gegeven.

 

WILD

Zamas

Zamas

Zamas is vooral aantrekkelijk voor een eindeloze middag spelletjes spelen op gekleurde stoeltjes, mocht het witte strand je even vervelen. Misschien niet het allerbeste restaurant en niet het vetste hotel maar wel een gezellige afwisseling.

 

Zamas

Mur Mur

Mur Mur

Bij Mur Mur verzamelen winkeltjes en een restaurant zich. Dat restaurant ziet er ten eerste al mighty fine uit. Ten tweede sterke (en lekkere) cocktails en ten derde eet je er dus ook goed. Als je niet wordt afgeleid door die winkeltjes dan. De mooiste hoeden, jurken, sieraden lonken naar je vanuit de etalages. Wellicht dat je snel afgeschrikt wordt door de prijzen dus zo weer achter die cocktail zit maar anders heeft je creditcard een drukke avond.

 

Mur Mur

Mateos

Mateos

Het is een kleurrijke bedoeling bij Mateos. Rechts een dame die met liefde een excursie voor je in elkaar draait, recht vooruit een lange bar, links de tafel en op je bord de beste (vette) taco van Tulum! Perfect voor een katerlunch. Overigens haal je door heel Tulum heerlijke verse fruitshakes, ook bij Mateos.

 

Mateos

Posada Margherita

Posada Margherita

Hoe lekker burrito’s ook zijn, een pasta op zijn tijd is moeilijk te weerstaan. Je komt er na een wandeling door een tuin vol met een georganiseerde ratjetoe aan potten, flessen, planten en houten tuinhuisjes (geen foto’s maken is onmogelijk, geloof ons). Slapen bij Posada Margherita kan ook: boven het restaurant is een heel betaalbaar hotel. Ook een niet-te-missen klassieker.

 

Posada Margherita

 

Mivida

Mivida

Je zit er leuk aan de straatkant (mensen kijken) of aan het strand (dutje na het eten). Het menu is tapas-style Mexicaans-Italiaans. Klinkt heel ingewikkeld maar eenmaal daar is het toch heel logisch.

Mivida

Ki’Bok

Ki’Bok

Het drukste koffietentje van het Mexicaanse stadje Tulum is Ki’Bok, kun je wel stellen. Van buiten zie je alleen een barretje maar kijk verder dan je neus lang is, dan zie je al snel een klein restaurantje dat hoort bij Ki’Bok, plus binnentuin. Tussen de bananenbomen en ander van dat soort planten (die we dus niet kunnen benoemen), drink je de lekkerste koffie en eet je een oprecht goed ontbijt. Extra fijn: de koffie kost echt noppes. Nou, bijna noppes. En, zoals bij veel Tulum-stekken, zijn er ook bij Ki’Bok twee kamers te huur. Een microhotel zoals ze zelf stellen.

 

Ki’Bok

Zie je jezelf al zitten op een stoel, in een hangmat of rondom de bar bij een van deze horeca? Dan rest je nog een ding voordat je die droom waar gaat maken. Om al deze hotspots af te tikken, heb je namelijk wel wat langer de tijd nodig. Dus als je van plan bent om een tijdje weg te blijven, hierbij de gouden tip: verzekeren, verzekeren en nog eens verzekeren. Klinkt wellicht overbodig en heel suf, maar doe dat nou wel! Want risico’s zitten in een klein hoekje. Al dat ingewikkelde fixt OOM Verzekeringen voor je. Twee opties:
– Wonen in het Buitenland-verzekering: een verzekering voor onbepaalde tijd voor als je dus definitief gaat wonen of werken in het buitenland. Dan ben je net zo goed verzekerd als in Nederland, maar dan vanaf je nieuwe stekkie.
– Tijdelijk in het Buitenland-verzekering: je hoeft natuurlijk niet voor forever weg te blijven, tijdelijk is ook een optie. Dan zit je met de Tijdelijk in het Buitenland-verzekering hartstikke goed en flexibel. Met een looptijd van één dag tot maximaal twee jaar (en elke moment gewenst op te zeggen).
Voor meer informatie gewoon even de site van OOM Verzekeringen checken of contact met ze opnemen (fijne lui hoor).