Merida in Mexico: de kleurrijke hoofdstad van Yucatan

14 mei 2018, door Manon (Hey Frits)
Merida in Mexico: de kleurrijke hoofdstad van Yucatan

Natuurlijk ga je tijdens je rondreis in Mexico een paar dagen naar Merida. Dat veel mensen deze hoofdstad van de provincie overslaan is onterecht, en ik ga je laten zien waarom!

Tijdens een rondreis in Yucatan zie je waarschijnlijk veel paradijselijke plekken. Tropische stranden, eilanden en blauwe meren (jaaaaa, Bacalar, Bacalar!) Veel mensen slaan Merida over omdat het niet op de route ligt of omdat ze denken dat het niet interessant genoeg is. Wrong! Het is juist ontzettend leuk om eens een ‘grote’ stad te bezoeken naast al die tropische bestemmingen. Hier voel je het echte Mexico (zonder hordes toeristen), en het is ook nog eens een fantastische uitvalsbasis om bezienswaardigheden in de omgeving te bezoeken.

Merida in Mexico

Waar ligt Merida?

Merida ligt in het noordwesten van de provincie Yucatan. Ongeveer 160 kilometer van Valladolid en 300 kilometer van Cancun. Met de ADO bus kun je de stad goed bereiken, en in deze stad moet je ook vaak overstappen naar andere bestemmingen. Kom je met de auto? Wees dan voorbereid op heel veel eenrichtingsverkeer en hier en daar een omleiding. Maar met je navigatiesysteem kom je er vast wel!

 

Gunstige ligging

Merida is gunstig gelegen ten opzichte van een paar fijne bezienswaardigheden. Zo ligt Nationaal Park Celestún op 100 kilometer van de stad (zo’n 1,5 uur rijden) en de prachtige Maya-stad Uxmal – niet overslaan! – ligt op ongeveer 1 uur rijden. Ook de gele stad Izamal ligt op nog geen uur rijden van Merida … helaas hadden wij te weinig tijd om deze te bezoeken, maar het schijnt ook erg mooi te zijn!

Merida in Mexico

Op ontdekking in de stad

Het is heerlijk om vanuit je hotel de stad wandelend te ontdekken! De ene straat is nog mooier dan de andere en de koloniale huizen in de stad zijn prachtig. In het oude centrum vind je geen hoogbouw, dus het voelt niet perse alsof je door een grote stad banjert. Er zijn een paar straten die erg druk zijn en waar auto’s en bussen in hoog tempo en met veel lawaai voorbij razen, maar zodra je ergens links- of rechtsaf slaat ben je dat ook weer kwijt. Hier en daar is de stad wel aardig vervallen, maar er zijn ook weer straten waar je ziet dat alles goed is onderhouden.

Merida in Mexico

Er zijn een paar pleinen in de stad waar je gewoon op een bankje neerploft om mensen te kijken. Ik geniet er echt van als ik locals lachend in de schaduw van een boom met elkaar zie kletsen. Tranquilo is hier ook wel een toverwoord, en ik geef ze helemaal gelijk. Rondom de grootste pleinen kun je vaak ook eten in restaurantjes, maar die zijn vaak wel wat duurder dan restaurants wat verder het centrum uit.

 

Merida in Mexico

Palacio Cantón

Het mooiste gebouw in de stad is waarschijnlijk het Palacio Cantón (boven), het museum over antropologie en geschiedenis. Schijnbaar zeker het bezoeken waard, maar gesloten op maandag en de rest van de week geopend tot 17.00 uur. Wij kwamen dit museum natuurlijk om half 5 tegen, dus we hadden helaas geen tijd meer voor een bezoek.

 

Gratis stadswandeling

Wij kwamen vanuit Isla Holbox naar Merida en zouden in eerste instantie 6 dagen in de stad blijven, maar omdat the boyfriend ziek werd op het eiland moesten we daar een dag langer blijven. Het werden er dus vijf in Merida (met een dag verlies door het reizen), en daardoor konden we helaas niet alles doen wat op de planning stond. We hebben twee dagexcursies gedaan – naar de Maya-stad Uxmal en de cenotes van Santa Barbara (aanrader!) – en we hebben een hele dag door de stad gewandeld. Op dag vijf moesten we alweer op tijd de bus naar onze volgende bestemming hebben, dus konden we de gratis stadswandeling waarover we lazen in een koffietentje niet meer doen. Dus, aanrader voor jou als je wat meer tijd in de stad hebt: Free walking tour Merida. Van maandag t/m zaterdag om 09.30 uur en om 18.00 uur. Normaal gesproken kun je ze zonder reservering meeten voor de kathedraal en dan zijn ze te herkennen aan hun roze shirts en paraplu’s. Check wel even de website voor actuele informatie, want de tours worden niet het hele jaar door gegeven.

Merida in Mexico

Eten en drinken in Merida

Met dat Mexicaanse eten komt het natuurlijk wel goed, waar je ook bent in het land. Komen de taco’s en guacamole nou even je neus uit, dan zijn er een paar leuke adresjes in de stad waar je heerlijk kunt eten. Bij Oliva Kitchen & Bar heb ik het allerlekkerst Italiaans gegeten. Ever, in m’n leven. Dit is een mini-restaurantje met slechts 6 tafeltjes dus je moet geluk hebben om een plekje te scoren, maar dan zit je hier heerlijk.

Merida in Mexico

 

Mercado 60

Als je even toe bent aan wat hipheid, ga dan richting Mercado 60 (boven). Wij liepen hier bij toeval langs – en bijna voorbij – want je moet even weten dat je hier naar binnen moet. Ben je binnen, dan wandel je een soort grote en hele gezellige binnentuin in met heel veel (18 stuks!) leuke eetkraampjes. Een beetje een mix van De Hallen in Amsterdam en een gezellig outdoor foodtruckfestival. Heerlijk sfeertje met goed eten waar je uren kunt blijven hangen met een lekker biertje. (Calle 60 461, Centro // dagelijks open van 18.00 – 02.30 uur)

Merida in Mexico

Nog hoteltips?

Wij logeerden in het Art Apart Hostel, waar ze ook tweepersoonskamers hebben. Het is een beetje een vreemd hostel (echt zo lekker arty met dito publiek) met een wilde tuin, gangetjes en overal kunstwerken. De kamer waarin we sliepen was heel erg budget en nog meer basic. Af en toe koud water met douchen, maar alles was schoon en de bedden sliepen prima dus dan ben ik blij. Helemaal blij word je van de prijs: 65 eurootjes voor 5 nachten! Daar zit dan ook nog een basic ontbijt bij dat je in de gemeenschappelijke keuken zelf maakt. We kozen het hostel ook vanwege de goede reviews en het feit dat er een zwembad is, maar dat laatste viel erg tegen. Dat zwembad leek al in geen maanden schoongemaakt en niemand waagde zich in het stilstaande water. Heel erg jammer, want een verkoelende duik had ik wel kunnen waarderen! Verder prima verblijf gehad hier op een goede locatie, recht tegenover Mercado 60!

Merida in Mexico Merida in Mexico

Ga minimaal drie dagen

Al met al had ik deze stad zeker niet willen missen. Het is er fijn, niet toeristisch, mooi, authentiek en gezellig en het is dus een goede uitvalsbasis voor andere activiteiten. Ga zeker naar Uxmal en bezoek de cenotes, daar ga je echt geen spijt van krijgen. Dus eigenlijk heb je minimaal 3 hele dagen nodig in de stad, als je ook nog een dagje wil slenteren door de kleurrijke straten van Merida.

 

Merida in Mexico

Merida in Mexico