Must visit in Mexico: Bacalar

1 februari 2018, door Manon (Hey Frits)
Must visit in Mexico: Bacalar

Een van de mooiste plekken in Mexico was absoluut Bacalar. Het meer van Bacalar, to be more specific. Wat een plaatje was dat zeg! Alsof je aan de rand van een groot, blauw zwembad staat. Of ergens op de Malediven… Maar dan inclusief heerlijk Mexicaans eten.

We hadden ein-de-lijk zon toen we in Bacalar aankwamen. Misschien hebben we daarom wel extra genoten van deze plek en staat hij wat hoger op ons favorieten-lijstje, maar hoe dan ook blijft dit een waanzinnige plek en een must-visit als je in Mexico bent.

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan

Waar ligt dat dan?

Bacalar ligt in het zuiden van Yucatan, vlak bij de grens met Belize. Dat is ook meteen de reden dat veel mensen het niet kennen: het ligt redelijk ver uit de richting als je rondreist in Yucatan. Mensen die reizend vanuit Zuid-Amerika komen kennen het vaker wel, omdat je er praktisch langs komt vanuit Belize, op weg naar Tulum bijvoorbeeld.

Wij kwamen vanuit Merida in het noorden van Yucatan en hebben gereisd met de ADO bus. De rit duurt normaal gesproken 5,5 uur maar wij zijn helaas zo’n 7,5 uur onderweg. Tsja, kan altijd gebeuren natuurlijk. Gelukkig zijn de ADO bussen erg comfortabel (maar wel héél erg koud!) en is er een wc aan boord van de bus.

Overnachten in Bacalar

Als je van plan bent om in januari te reizen in Mexico, zorg dan dat je ver van tevoren je hotels regelt. Het is namelijk hoogseizoen en vooral in de eerste week van januari zijn veel hotels volgeboekt omdat Amerikanen en Mexicanen dan ook nog vakantie hebben. In Bacalar is het aanbod (binnen ons budget) ook niet zo geweldig groot, dus als je nog een betaalbare accommodatie wilt bemachtigen ga dan op tijd zoeken. Wij sliepen in The Yak Lake House: 3 nachten voor €220,- Alles behalve goedkoop dus. Dit hostel (met privékamers) heeft wel een prachtige ligging direct aan het meer, goede recensies en straalt een hoop hipheid uit. Ook zeker een fantastische plek als je alleen reist, want ze hebben een adult-only policy (yay, geen kinderen!) en ze hebben een waanzinnig gezellig terras met bar en muziek aan het meer.

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan

Hoe lang moet je blijven?

Voordat ik me ging verdiepen in Mexico had ik nog nooit gehoord van Bacalar, laat staan dat ik een idee had hoe lang je hier happy kunt zijn. Na het lezen van blogs over deze bestemming hebben we besloten hier 3 nachten te blijven. Meer dan dit zou echt niet nodig zijn. Opzich kun je in 4 dagen alles wel doen en zien, maar reken dan wel echt vier hele dagen. Wij kwamen op dag 1 pas ‘s avonds aan in Bacalar en die dag waren we dus al kwijt. In totaal hebben wij dus twee hele dagen gehad, en op dag vier moesten we weer de bus in naar de volgende bestemming. Dus … advies: bekijk eerst goed hoe laat je aankomt en vertrekt vanuit Bacalar en zorg dat je minimaal 3 hele dagen de tijd hebt.

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan

Schommelen in het water bij Los Cocalitos

Toen ik foto’s zag van de schommel in het blauwe water dacht ik alleen maar: ‘Daar moet ik heen!’ And yes, ladies and gentlemen: been there, done that. Deze toffe locatie heet Los Cocalitos, en vanaf het centrum ben je hier binnen tien minuten met een taxi. Het ritje kost ongeveer 40 MXN (1,70 euro) en de entree bij Los Cocalitos is 25 MXN (1,00 euro). Die entree betaal je trouwens niet bij een kassa, maar er komt een mannetje naar jou toe. Prima!

Verwacht hier allemaal niet teveel van, want het is vrij kleinschalig (maar nog steeds awesome!) Er is een grasveld waar je je handdoek neer kunt leggen, of je kunt aan een picknicktafel in de schaduw gaan zitten. Er is een restaurantje bij waar je eten en drinken kunt krijgen, of je kunt je eigen lunch meenemen. Mag allemaal. Als het goed is krijg je van het mannetje van net nog instructies over de ‘stromatolieten’ in het water. Dit zijn levende (!) stenen die je niet aan mag raken, en het is te vergelijken met koraal. Aanraken = funest. Verder geen probleem hoor, je zwemt er even omheen en komt het verderop niet meer tegen.

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan
© Manuel Gibran

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan
Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan

Los Rapidos, drijven in een stroomversnelling

Op zo’n 20 minuten rijden vanaf het centrum van Bacalar vind je Los Rapidos. Een natuurlijke stroomversnelling van enkele meters waarin je jezelf laat drijven en kunt snorkelen. Ook hier weer van die ‘stromatolieten’ en kraakhelder water.

Lees ook: Rondreis Yucatan in drie weken

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan

De taxi naar dit afgelegen stukje vertier kost ongeveer 100 MXN (4,50 euro) Je kunt met je taxichauffeur alvast afspreken dat hij je op een bepaalde tijd weer komt ophalen. Daar wordt de chauffeur blij van (want: lekker ritje) en je hoeft niet nog een half uur te wachten tot je opgehaald wordt als je bij de receptie iemand laat bellen. Het is zo afgelegen dat de taxi toch vanuit het centrum moet komen.

Linksaf bij de hangmatten

Zoals je op de foto hieronder kunt zien is het parcours niet heel erg lang. Bij de trap ga je het water in. Ongeveer ter hoogte van de inham die je rechts boven in beeld ziet moet je weer linksaf de waterkant op. Daar staan hangmatten in het water waar je kunt relaxen en vanaf daar kun je terug lopen naar het restaurant. Let op dat je echt bij de hangmatten uit het water gaat en laat jezelf niet verder drijven dan daar, anders kom je niet meer terug.

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan
© Manuel Gibran

Kajak huren en gaan

Het meer is natuurlijk per-fect om een paar uur per kajak te ontdekken! Ons hotel ligt aan het meer dus vanuit daar kunnen we met een kajak direct het water op. We betalen ongeveer 100 MXN per uur (4,50 euro) en in totaal zijn wij vier uur weg. In de ochtend zie je nog weinig verschil in de kleuren van het water, maar hoe hoger de zon komt te staan in de loop van de dag, hoe mooier het kleurverschil wordt! Aan de kanten kun je aanmeren in het ondiepe water en zwemmen of gewoon genieten van het uitzicht. Want het is er werkelijk prachtig.

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan

Heb je nou geen hotel aan het water hebt waar je een kajak kunt huren, dan kun je o.a. bij Las Cocalitos terecht. Het is ook mogelijk om een dag het meer te ontdekken op een zeilboot. Dit kost ongeveer 500-600 MXN per persoon en vaak zit je dan met maximaal 6 personen op een boot inclusief eten en drinken. In het centrum of bij je hotel kun je een zeilboot boeken.

Eten en drinken in Bacalar

Bacalar heeft een leuk centrum met veel restaurantjes. Van lokaal en goedkoop tot hip en duur. Dit zijn in ieder geval een paar leuke adresjes.

Mango y Chile
Avenida 3 Fuerte San Felipe | Entre calles 22 y 24Bacalar
Een vegetarisch restaurantje met overheerlijke burgers én prachtig uitzicht over het meer. Bemachtig hier een plekje op het terras en geniet van de vegetarische burger, want hij is echt delicious! Vers sapje erbij en het is hier goed vertoeven. Als je hier voor de lunch komt zou je ook 1 burger (inclusief frietjes) kunnen delen samen, want net als in heel Mexico is de portie weer veel te groot.

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan

La Playita
Av. Costera Esq. Calle 26, Bacalar
Een super sfeervol restaurant om te lunchen of dineren is La Playita. Dit restaurant is gelegen aan het water en is gevestigd tussen tal van bomen en mooie planten. De kaart is ook fenomenaal, maar niet heel erg goedkoop. Veel vegetarische opties en ook hier geldt wederom: delen! De porties zijn groot.

Bacalar meer Mexico travel Midden-Amerika Yucatan

Enamora 
77930, Calle 18 108, Centro, Bacalar
Een hele fijne plek om te lunchen is Enamora in het centrum van Bacalar. Je eet hier boterhammen met allerlei grandioos beleg en dat is lekker als je even geen quesadilla’s en taco’s meer kunt zien.

Wil je nog meer lezen over Mexico? Isla Holbox: een laid-back paradijs in Mexico