Reizen in Mexico met de ADO-bus

4 februari 2018, door Manon (Hey Frits)
Reizen in Mexico met de ADO-bus

Goed te doen in Mexico: reizen met de bus. Maak kennis met ADO, de luxe eersteklas busmaatschappij waarmee je voor weinig geld het hele land door kunt crossen.

In Mexico zijn er grofweg drie manieren om te reizen: met een huurauto, met een eersteklas bus of met een low budget lokale bus. Wij maakte gebruik van de ADO busmaatschappij (hierna: ADO) en waren echt super tevreden! Let me tell you something more about it.

Reizen met de bus in Mexico
Photo by Ashley Gerlach on Unsplash

Auto of bus?

De low cost bus wordt veel gebruikt door backpackers die per dag weinig te besteden hebben, maar het is niet perse ideaal. Het zijn vaak hele oude bussen zonder wc en airco aan boord, maar daarvoor betaal je dan ook echt weinig. Reizen met de auto is natuurlijk vet lekker, maar dat was voor ons geen optie zonder rijbewijs! De ADO bus was voor ons dus perfect.

Wat kost het reizen met de bus?

Op de website van ADO kun je van tevoren al precies berekenen wat ritten je gaan kosten. De website is in het Spaans, maar je kunt de pagina door Google laten vertalen als je Spaans daarvoor niet goed genoeg is.

Lees ook: Rondreis Yucatan Mexico in drie weken

ADO busticket Mexico

Wij hebben in totaal 6 ADO busreizen tijdens 3 weken Mexico. Variërend van ritjes van slechts 30 minuten (vanaf het vliegveld) tot een rit van 7,5 uur. De rit van bijvoorbeeld Cancun naar Chiquila (Isla Holbox) duurt 2,5 uur en kost 244 MXN (10,50 euro, januari 2018). De duurste rit is die van Merida naar Bacalar (5,5-6 uur) en kost ongeveer 20 euro. Prima prijzen als je het vergelijkt met reizen in Nederland.

Tickets kopen via de website met je creditcard

Op de website van ADO kun je online al tickets kopen. Je betaalt dan met een creditcard of paypal. De tickets ontvang je per mail of in de app (zoals verder hieronder beschreven). Wanneer je niet alle tickets van tevoren wil aanschaffen – omdat je reisplan kan veranderen – dan is het ook mogelijk om alvast tickets te reserveren via de ADO-app. Je hoeft dan nog niets te betalen en als je besluit om je reisplan toch om te gooien, laat je de reservering gewoon verlopen. Lees hieronder meer over het reserveren van tickets.

Download de ADO-app op je telefoon om tickets te reserveren.

Tickets reserveren met de ADO-app

In de app van ADO je alvast tickets reserveren. Waarom zou je dat doen? Nou, je bent zeker van een plekje in de bus! Reizen met de bus is big business in Mexico en de bussen zitten vaak helemaal volgeboekt. Het zou zonde zijn als je op het busstation aankomt met al je spullen – ready voor de volgende bestemming – en de bus is vol. Daarom: even de app downloaden (voor iOS en Android) en je tickets reserveren. De app is in het Spaans (2018), maar eigenlijk spreekt alles wel redelijk voor zich. Belangrijk is de laatste stap bij het betalingsproces. Je krijgt de vraag hoe je wilt betalen. Standaard staat dat op ‘Tarjeta cred/deb’ (betalen met creditcard of debitcard), maar daar moet je kiezen voor ‘Pago en taquilla’ (ophalen bij een loket). Je hoeft de reservering nog niet te betalen, dat doe je bij het loket. Je krijgt hiervoor een reserveringsbevestiging die je laat zien aan de medewerker achter het loket.

ADO busstation Mexico

Kleine kanttekening bij het reserveren van tickets: je moet ze minimaal 2 uur van tevoren ophalen bij een loket van ADO, anders vervalt je reservering en gaat je ticket naar iemand anders. Dat moet verder geen probleem zijn als je zorgt dat je bij aankomst op je bestemming meteen die tickets al even ophaalt.

Nog een tip: het kan druk zijn bij de loketten op de busstations. Als je besluit om gewoon twee uur voordat je bus vertrekt de tickets op te gaan halen, houd dan rekening met het feit dat je zomaar lang in de rij kunt staan. Het is kinderachtig, maar de reservering vervalt als je te laat bent (ook al sta je al in de rij). Als het een populaire rit is kan het zomaar voorkomen dat je tickets voor je neus worden weggekaapt. De kans is klein natuurlijk, maar ga je het risico nemen?

Nog een paar praktische tips

Je grote bagage gaat onder in de bus en handbagage neem je mee de bus in. Zorg dat je waardevolle spullen zoals paspoort, camera etc. in je handbagage hebt. Klinkt erg logisch allemaal, maar je hebt in de bus geen zicht op de bagageruimen en je moet maar hopen dat alles er nog ligt als je aankomt. Toch lullig als dan je paspoort in je koffer bleek te zitten.

Palmboom op Isla Holbox in Mexico

Neem verder héél veel warme kleding mee in je handbagage, want het is echt freezing in de bus. Zorg voor sokken en een trui of vest … en als je een koukleum bent net als ik neem dan ook nog een sjaal of jasje mee. Nee serieus, je denkt nu dat ik overdrijf maar dat is echt niet zo. Als je op een warme dag een frisse bus instapt is het eerste wat je iedereen hoort roepen: ”Ooh, lekker koel hier!” Ja, lekker voor tien minuten … maar daarna draait iedereen de blazer van de airco boven z’n hoofd toch voorzichtig dicht omdat het te koud wordt.

En ja, voor de vrouwen onder ons … er is een wc aan boord van de bus! Ik kan je zeggen dat ik alle wc’s van binnen heb gezien op de ritten die ik heb gehad, en de wc was altijd super schoon. Dus dikke pluspunten voor ADO!

Hoe dan ook …

Reizen met de bus in Mexico is heel goed te doen! Weliswaar minder avontuurlijk dan wanneer je met een huurauto op pad gaat en kunt stoppen waar je wilt, maar wel een hele betaalbare optie. De busverbindingen zijn goed, de bussen zijn schoon en comfortabel en ze rijden op tijd (ook niet onbelangrijk!)

Toe aan meer Mexico-inspiratie? Wat dacht je van Isla Holbox of Bacalar?