Tulum in Mexico: waarom ik niet enthousiast ben

1 maart 2018, door Manon (Hey Frits)
Tulum in Mexico: waarom ik niet enthousiast ben

Gewoon even doen, Tulum opzoeken op Instagram. #tulum en @tulum en hoppa, je bent om. Daar moet je heen. Nou … been there, done that. En ik was niet enthousiast.

Les nummer 1: never trust what you see on Instagram. Wat is dat een deceptie zeg. Ik verwachtte een schattig, klein dorpje met onverharde wegen, palmbomen langs de weg en overal hippe eettentjes en fotogenieke plekken. Een beetje zoals onderstaande foto’s eigenlijk. Nou, dat was het niet echt.

Lees ook: Rondreis Yucatan Mexico in 3 weken

Dit is hoe Instagram eruit ziet op Instagram

Laat ik duidelijk zijn: er zijn zeker fotogenieke plekken en het is er paradijselijk mooi, maar het is gewoon niet allemaal zoals je op de plaatjes ziet. En nee, ik heb niet heel naïef alleen inspiratie via Instagram opgedaan, maar ook als je Tulum op Google of via Pinterest opzoekt zie je geen plaatjes van drukke wegen vol auto’s, foto’s van het dorp zelf of de busladingen toeristen.

Soms kan het ook gewoon gebeuren dat je een bestemming door omstandigheden minder leuk vindt. Zo hadden wij bijvoorbeeld één dag zon van de vijf die we er waren, was het te koud om te zwemmen en sliepen we in een hotel op een vreselijke locatie in het dorp in Tulum. We moesten ver fietsen naar het strand en de weg waar we langs moesten was vreselijk druk.

Explain please?

Oke … ik zal het even uitleggen, want misschien ga ik te snel en van de hak op de tak. “Wáárom vond je Tulum geen leuke plek?” Mijn drie teleurstellingen één voor één.

1. Het dorp is net Salou
Als je een accommodatie boekt in Tulum, moet je kiezen tussen het dorp of het strand. Accommodaties aan het strand gaan van duur tot onbetaalbaar, dus wij kozen voor een hostel (met privé-kamer) in het dorp. Opzich zit je hier prima, maar zorg wel dat je een accommodatie boekt weg van de drukke, doorgaande weg (Chetumal-Cancun). Dit is ‘s avonds net Salou: de muziek gaat keihard in de restaurants en bars en rond een uur of twee gaan de eerste dronken toeristen weer op huis aan … zingend en lallend met veel geluid. Ik voel me wel een beetje een oma om hier over te zeuren, maar het verpestte al meteen het ‘gevoel’ van Tulum. Als je accommodatie ergens goed verstopt zit in een zijstraat dan gaat dit je niet overkomen. Dat weet ik zeker.

Lees ook: 5x doen in Tulum

Dit is hoe Tulum eruit ziet op Instagram

2. Het strand is ver weg
Ik woon in Amsterdam en daar fiets ik natuurlijk veel. Een ritje van minimaal 5 kilometer is dagelijkse kost. Dus toen we lazen dat het strand ‘slechts’ 4 kilometer vanaf het hotel was dachten we: eitje. Doen we even. Het waren alleen de langste 4 kilometer ever. Het is een saaie en lang weg langs een drukke route en allesbehalve een mooie fietstocht. Het eerste stuk vanaf het dorp kun je nog veilig op een apart fietspad afleggen, maar als je er bijna bent dan stopt het fietspad opeens en moet je over de weg waar auto’s en vrachtwagens je voorbij razen. Zeg maar dit zoals hieronder, maar dan dus helemaal niet.

Dit is hoe Tulum eruit ziet op Instagram

3. Het is er te duur
Tulum was vroeger echt een fantastische plek om te zijn, als ik de verhalen mag geloven. Voordat het massatoerisme hier de boel verpest heeft was het een idyllische plek om te zijn. Nu is dat nog steeds zo, als je een goedgevulde portemonnee meeneemt. Als je in een van de hotels langs het strand logeert dan waan je jezelf waarschijnlijk in een bohojungle. Met schommels tussen palmbomen, hangmatten en verse fruitshakes. Dan wandel je direct vanuit je hotelkamer het hagelwitte strand op en kun je (zonder eerst 4 kilometer te fietsen) een duik in de zee nemen. Je ploft neer op een comfortabel ligbed onder een parasol op je privé-strand. Of je gaat lekker lunchen bij een te gek strandtentje waar je teveel betaalt voor je eten. Ja, als je veel geld te besteden hebt dan is Tulum echt een paradijs op aarde.

Dit is hoe Tulum eruit ziet op Instagram

De juiste verwachtingen

Ik vind het vervelend om negatief over een bestemming te schrijven en te zeuren over dingen waarvan andere mensen misschien denken: uhm, oke?! Maar ik vind het ook belangrijk om zo’n ervaring te delen. Want ik ben vast niet de enige die vindt dat Tulum niet zo’n paradijselijke bestemming is als waar je op hoopt.

Ik ben nog steeds van mening dat je een heerlijk verblijf in Tulum kunt hebben, als je maar met de juiste verwachtingen die kant op gaat. Het is er gewoon prachtig mooi, punt. Maar we moeten een beetje uitkijken dat we wel realistisch blijven, toch?

Meer over Mexico lezen?
Rondreis Yucatan Mexico in 3 weken
Isla Holbox: laid-back paradijs in Mexico
Must visit in Mexico: Bacalar

Wat vond jij van Tulum? Heb jij het ook zo ervaren of ben je het totaal niet met me eens? Let me know in de comments. 

Alle beelden via Instagram: @tulum