Wat kost drie weken reizen in Mexico?

24 maart 2018, door Manon (Hey Frits)
Wat kost drie weken reizen in Mexico?

Wat kost dat nou eigenlijk … drie weken reizen in Mexico? Het is natuurlijk grotendeels afhankelijk van je budget, maar een grove schattig is altijd handig. Ik vertel je wat ik in drie weken heb uitgegeven aan een vliegticket, vervoer, hotels, eten & drinken en activiteiten.


Drie weken reizen in Mexico is niet goedkoop als je het vergelijkt met bijvoorbeeld reizen in Azië. Maar als je een beetje op zoek gaat naar budget hotels en leuke lokale tentjes om te eten dan is het nog zeker betaalbaar. Dit gaven wij uit in drie weken Yucatan, Mexico.

Wat kost 3 weken reizen in Mexico?

Prijs vliegticket

Het is afhankelijk van wanneer je vliegt en hoe ver van tevoren je een ticket koopt, maar meestal kost een ticket tussen de 400 en 600 euro. Ons ticket was 550 euro omdat we in het hoogseizoen vlogen en maar 2 maanden van tevoren een ticket kochten. Nog steeds best een prima prijs, maar dat kan beter. Check zeker even de website van Skyscanner voor de laagste prijzen. Bij deze website kun je zoeken op de goedkoopste maand en de goedkoopste tickets per dag zien. Deze functie is vooral handig als je besloten hebt dat je naar Mexico wil, maar de periode je (nog) niet heel erg uitmaakt.

The Yak Lake House Bacalar

Hotels

De prijs van hotels is heel erg afhankelijk van de reisperiode. Wij reisden in januari en vooral de eerste week van deze maand is het hoogseizoen. Je weet wel: overal veel luidruchtige Amerikanen die vakantie komen vieren. Ook de Mexicanen hebben die eerste week nog vakantie, dus om die reden zijn de hotels in die periode een stuk duurder. Boek ruim van tevoren, want er is veel uitverkocht en dan ben je verplicht om dure hotels te boeken.

Wij logeerden in de volgende hotels (prijzen januari 2018):

+ Cancun (1 nacht)Hotel Parador € 43,-
+ Isla Holbox (4 nachten)Posada Hacienda La Catrina € 272,-
+ Merida (4 nachten)Hostel Art Apart (nu Siesta Fiesta Hostel) € 66,-
+ Bacalar (3 nachten)The Yak Lake House € 204,-
+ Tulum (5 nachten)Weary Traveler Hostel € 196,-

Totaalprijs van de hotels € 781,-

Omdat wij met z’n tweeën reizen kunnen we prijs delen, dus de berekening gaat nu door voor één persoon = € 391,-


Openbaar vervoer in Yucatan Mexico

Openbaar vervoer

In Mexico kun je met een huurauto reizen of met het openbaar vervoer de boel verkennen. Wij deden dat laatste, met de simpele reden dat we geen rijbewijs hebben. Reizen met de ADO bus is trouwens heel goed te doen en goed betaalbaar. De bussen rijden netjes op tijd en ze zijn netjes en schoon.

Lees ook: reizen in Mexico met de ADO-bus

In het artikel Rondreis Yucatan Mexico in drie weken lees je meer over de reisafstanden die je tussen de verschillende plekken aflegt. Up-to-date prijzen kun je checken op de website van ADO, en hieronder vind je ongeveer de prijzen per persoon, januari 2018.

+ Cancun naar Chiquila (Isla Holbox) €11,-
+ Chiquila naar Merida €21,-
+ Merida naar Bacalar €18,-
+ Bacalar naar Tulum €13,-
+ Tulum naar Cancun airport €11,-

Totaal per persoon: €74,-


Mexico

Eten & drinken, excursies en zakgeld

En dan nog de excursies. Iedereen onderneemt andere dingen, en je moet keuzes maken … zeker als je budget beperkt is. Wij hebben in Merida twee keer een georganiseerde dagexcursie gedaan, eentje naar het Maya complex in Uxmal en eentje naar de cenotes van Santa Barbara. Deze dagexcursies zijn natuurlijk duurder dan wanneer je op eigen gelegenheid ergens heen gaat, maar door tijdgebrek was dit voor ons een goede optie.

Verder hebben we in alle plekken die we hebben bezocht natuurlijk eten, drinken, souvenirs, entreegelden en activiteiten als fietshuur etc moeten betalen. Al deze kosten bij elkaar waren voor ons ongeveer €600,- per persoon. Per keer zijn alle dingen niet heel duur, maar als je drie weken lang drie maaltijden per dag + drankjes moet betalen dan loopt de rekening al aardig op.

Per dag waren wij aan eten en drinken ongeveer 30 euro per persoon kwijt. Een biertje was dan wel weer lekker goedkoop – zo’n euro per stuk. Fietshuur was ongeveer 5 euro per dag, in de toeristische plekken als Isla Holbox en Tulum. In Merida hebben we heel goedkoop kunnen leven, dus houd gewoon rekening met het feit dat de prijzen in de bekende plekken een stuk hoger liggen.


Merida en Isla Holbox Mexico

Nou, wat kost 3 weken reizen in Mexico dan?

In totaal hebben we in Mexico per persoon net geen €1050,- uitgegeven. Dat is dus drie weken (18 dagen) inclusief hotels, openbaar vervoer, excursies, eten & drinken en entreegelden, maar exclusief vliegticket. Dat is per dag ruim €58,-

+ Vliegticket – 550 euro per persoon
+ Hotels – 391 euro per persoons
+ Openbaar vervoer – 74 euro per persoon
+ Eten en drinken – 600 euro per persoon

TOTAAL: 1615 euro per persoon

Als je niet in het duurste seizoen van het jaar rondreist dan zou dit nog wat goedkoper kunnen. Het vliegticket kan goedkoper als je mazzel hebt, maar de accommodaties kun je absoluut voor een lagere prijs boeken in het juiste seizoen. Mocht je genoegen nemen met een bed op een slaapzaal in een hostel dan scheelt dat waarschijnlijk ook al aardig in de kosten en eten, drinken en excursies kun je ook zo duur maken als je zelf wilt natuurlijk. €58,- per dag is niet heel goedkoop, maar voor drie weken rondreizen een prima budget. Mocht je meer landen in Zuid-Amerika gaan doen dan is het misschien handig je dagbudget iets lager in te schatten, maar dat hangt natuurlijk helemaal van jouw totale budget af.

Hoe dan ook, Mexico is fantastisch. Prachtige plekken in overvloed, dus denk goed na over je budget en boeken!Meer over Mexico lezen?

+ Rondreis Yucatan Mexico in 3 weken

+ Isla Holbox: laid-back paradijs in Mexico

+ Must visit in Mexico: Bacalar

+ Tulum in Mexico: waarom ik niet enthousiast ben

+ 5x doen in Tulum in Mexico

+ Merida: de kleurrijke hoofdstad van Yucatan

+ Vergeet Chitzén Itzá: bezoek de Maya stad in Uxmal