Nederland, Friesland13 augustus 2021, door Jorien Thijs

Historisch huisje in Makkum, Friesland

Nederland, Friesland, 13 augustus 2021, door Jorien Thijs

Historisch huisje in Makkum, Friesland

Fryslan forever boppe. Even de afsluitdijk over en dan, pats-boem, rust en ruimte. Maar óók heerlijke havenstadjes, de beste vintage vondsten en de een na de andere coole koffiezaak die de deuren openzwaait. Tijdje logeren? Gewoon doen. En dan bijvoorbeeld in dit historische huisje onderaan de zeedijk van Makkum. Een parel, vinden wij dan.

Historische huisjes Makkum

Historische huisjes Makkum

Makkum it is. Perfecte locatie, tussen favoriete steden Harlingen, Workum en Sneek. Pal aan het water en vlakbij de afsluitdijk. Geliefd bij de watersporters onder ons, maar ook bij de Friesland fans die komen voor de relaxte sfeer. Alleen Makkum Beach… mwah, niet ons soort resort. Het alternatief is stukken leuker en knusser. Dit vakantiehuisje onderaan de zeedijk van het historisch plaatsje, is precies wat je zoekt. Makkum is te mooi om te missen.

Het huisje is recent helemaal vernieuwd: compleet verbouwd, strak in de verf en een knappe keuken. Vakwerk, dat zie je. Niet zo gek ook, want de eigenaren zijn ook verantwoordelijk voor de bouw van tall ship Wylde Swan, waar je elementen van terug ziet komen. Zowel binnen als buiten is de boel helemaal opgefrist, met als resultaat 100m2 aan leefruimte en een klein maar fijn tuintje achter. Het huisje heeft twee tweepersoonskamers en twee kleine maar o zo knusse eenpersoonskamers. Op verzoek kan er een babybedje slash box worden geplaatst.

Gelukkig zijn de oude details tijdens de fikse renovatie bewaard gebleven. Sterker nog: het huis ademt een rijke geschiedenis. Mooie houten balken, Friese tegels van Tichelaar op de vloer. En dan hebben we het nog niet over de plek gehad. Aan de dijk van Makkum waar je zo over het hek klimt om naar de bootjes te kijken. Allerfijnste moment van de dag: als de zon ’s avonds de lucht roze kleurt, de wind zachtjes begint te waaien en je aan je avondwandeling over de dijk en tussen de schaapjes begint. Frieser wordt het niet. 

Makkum