Nederland, Friesland12 november 2020, door Anna Sophie Wellink

Wolkom in Friesland, hier is het altijd feest

Nederland, Friesland, 12 november 2020, door Anna Sophie Wellink

Wolkom in Friesland, hier is het altijd feest

Friesland heeft de goede mix tussen natuur, steden en een flinke dosis aan cultuur. Gewoon van alles wat en daar houden we van. Van boetiek hotels, musea tot aan bosbergtorens in de natuur, what? Komen we later op terug. We pakten onze weekendtas, gooiden de tank van de crossmobiel vol en go go go op naar het hoge Noorden. Komt ie', één tip van de sluier: begin maar vast met pakken want na het lezen van dit artikel wil je ook.

By Kees, Heerenveen

By Kees, Heerenveen

Vers, natuurlijk, bio en eerlijke producten. Zo, dat is nogal wat en dan ook nog eens lekker. By Kees is een goede plek voor de lunch of voor een goede kop koffie, dat is een van de dingen waar By Kees in Heerenveen bekend om is. En naast dat bakkie pleur wil je ook een van de eigengemaakte taarten. Die staren je al bij arrivé. Is koffie niet je cup of tea? Je snapt hem al, thee it is. Vitamine te kort? Bestel een van de juices of smoothies op de kaart, onze favoriet de Sunshine met sinaasappel, wortel, gember en citroen. Lekker en schijnt hartstikke goed te zijn voor je cel afbreuk. Over het interieur kunnen we kort zijn, licht fris zonder te veel poespas.

By Kees

Boutique hotel ’t Gerecht

Boutique hotel ’t Gerecht

Boutique hotel ‘t Gerecht vind je midden in het centrum van de Friese dorp Heerenveen. Een opvallend knap monumentaal pand van de buitenkant met de provinciaalse gezelligheid vanbinnen, we like. Vijftien verschillende suites met ieder zijn eigen looks. We sliepen zelf in de Junior Suite het voelde een beetje à la Engels, je weet wel, roze muren, gezellig behangetje, visgraat vloer en een pronkstuk midden in de room, een groot ligbad. Knusse meubels en een knap lampje op het nachtkastje. De suites hebben alles wat je nodig hebt, niet meer niet minder. Ook lekker, badderen doe je er met de producten van Rituals.

Hier werden vroeger de belastingaanslagen en gerechtelijke uitspraken gedaan, nu jaren later worden er flessen wijn opengemaakt, humor toch. Je kunt hier de hele dag terecht van ontbijt tot aan diner zit je hier goed. Wat zakelijks te bespreken? ‘t Gerecht got you corvered, met een van de zalen. Aan de voorkant een flink terras uitkijkend over een gezellig plein in Heerenveen.

Oranjewoud

Oranjewoud

Voor koninklijke bossen hoef je niet bij Apeldoorn of De Vuursche te zijn. Ook Friesland heeft koninklijk groen: Oranjewoud it is. Dit koninklijke bos ligt ten oosten van Heerenveen en bestaat uit een verzameling old skool landgoederen met lange lanen, parken met royale eiken en beuken, een handjevol overgebleven landhuizen, waterpartijen en kleine weilandjes tussen de bossen. In de Oevertuin, aan de overkant van Huize Oranjewoud, wandel je over kronkelige paden, langs kunstig gesnoeide hagen, een slangenmuur en kruidentuin. Ook leuk met de kids, wandelen en dollen, picknickmand goed vullen, kleed mee en gaan.

Oranjewoud

Museum Belvédère

Museum Belvédère

En als je dan toch in het Oranjewoud bent is een bezoekje aan museum Belvédère meer dan de moeite waard. Belvédère is het museum voor hedendaagse kunst, met name uit werken
van Friese kunstenaars en geestverwanten die nauwelijks in andere openbare collecties getoond
worden, cool toch. Friese cultuur snuiven doe je hier. Niet alleen de werken van de kunstenaars zijn kunstzinnig ook het pand mag er zijn. Strak, clean en opvallend zo in midden in de natuur van het Oranjewoud. Zelf met harde regen en storm is Belvédère een plaatje.

Na een rondje door het museum kun je lekker blijven hangen voor what ever je maar wil in het bijbehorende restaurant. Met een picture perfect uitzicht over het Oranjewoud.

Museum Belvédère

Het Postkantoor, Heerenveen

Het Postkantoor, Heerenveen

Het Postkantoor is grand-bistro midden in het centrum van Heerenveen. En als we het over service hebben, die is hier door een ringetje te halen. Hele vriendelijke mensen die er samen, met elkaar, alles aan doen om jouw avond te laten verlopen zoals het heurt. De passie spat ervan af. De looks zijn zoals je ze verwacht bij een bistro. Gezellig, warm en sfeervol maar wel bij het Postkantoor voel je een stoere swing. De gerechten komen zo veel mogelijk van de Big Green egg en houtskool, stoer en heel erg lekker. En er komt niet alleen vlees van de houtskool maar ook verse vis, groentes en andere vega opties.

Bij Bart zijn we niet volledig vega maar als we vlees eten, dan letten we er wel op dat het duurzaam is. Komt dat even goed, dat ze hier bij het Postkantoor langs kwamen met de lekkerste meest verse selectie van duurzaam gerijpt vlees. En oh oh oh wat was dit smaakvol en perfect gegaard. Rishi, man in the front serveerde ons de lekkerste wijnen en vertelde ons met een lach op zijn gezicht wat en waarom dit de beste combi was. Leuk en handig, is onze wijnkennis weer eens ge-update. Over het dessert blijven we kort en krachtig: bestel het granddessert met een glas na op aanraden van Rishi.

Het Postkantoor

De Jongens van Outdoor, Appelscha

De Jongens van Outdoor, Appelscha

Ben je in Appelscha, dan is een klim naar de top van de fotogenieke Bosbergtoren een must. Vanaf deze uitkijktoren heb je namelijk een fantastisch uitzicht over de omgeving! De toren staat op het hoogstgelegen punt op het Friese vasteland en is 33 meter hoog. Bij helder weer zie je zelfs de steden Groningen en Leeuwarden liggen. Het ontwerp van de Bosbergtoren is gebaseerd op een reusachtige dennenboom, oke interresant wel. En als je dan toch boven op de toren staat te genieten van dat uitzicht kun je onder begeleiding van De Jongens van Outdoor abseilend naar beneden. Spannend is het wel, you know wel dat moment dat iemand dan tegen je zegt: ja je kunt gaan hangen nu. Gaan hangen? Huh? Waar dan, aan dit touw? Niet loslaten he, hebben we wel 10 keer geroepen tegen De Jongens van Outdoor, ha.

Daarna van de schrik bekomen en bijkomen door lekker te wandelen door het Nationaal Park het Drents Friese Wold om vervolgens neer te strijken bij het Outdoor Café van De Jongens van Outdoor. Van koffie tot aan lunch en een gezellig borrel, hier kan het allemaal. Elektriciteit hebben ze hier niet, wekken ze gewoon zelf op, stoer toch.

Voor meer informatie over Viva Frielsand, kijk dan hier.