China, Hong Kong18 november 2020, door Maartje

Hong kong: de tips die je altijd bij de hand wilt houden

China, Hong Kong, 18 november 2020, door Maartje

Hong kong: de tips die je altijd bij de hand wilt houden

Om voor de verandering maar eens te beginnen met een conclusie: er is écht geen stad ter wereld te vergelijken met Hong Kong en Hong Kong in een paar woorden beschrijven is ondoenlijk. Het is een stad die je ooit in je leven moet hebben gezien. Hong Kong is chaos, maar op een charmante manier. Hong Kong is gigantisch, maar doordat het uit verschillende eilanden en wijken bestaat, is het er overzichtelijk. Ook kun je het vergelijken met het New York van Azië. Het centrum van Hong Kong is sky high en opgetrokken uit beton, neonverlichting en glas terwijl de stad onder aan de streep meer vierkante meters aan natuur kent dan aan stenen. Hong Kong is louche maar ook een creatieve testmarkt voor mode, hedendaagse kunst en horeca. De Hongkongers en hun cultuur zijn goed vertegenwoordigd maar aangezien de stad een van de grootste zakelijke knooppunten ter wereld is, is er een enorme groep Westerse immigranten.

Rooftops Bars

Rooftops Bars

U snapt, met een skyline zoals in Hong Kong zijn rooftop bars natuurlijk een must. Barts Bars in Hong Kong voor een picture perfect uitzicht:

Piqniq. Gelegen op H Queens is de perfecte spot voor een aperitief. Je ziet de zon hier niet in de zee zakken maar gewoon in de Skyline, ha. Leuk om hier een cocktail te bestellen en alvast wat lekkere bites. En dan hups door, de stad in.

Piqniq

Eyebar. Dit is toch wel de favoriete rooftop bar als je het ons vraagt. Zelden heb je zo’n mooi uitzicht over de skyline. Goede cocktails en een ontspannen vibe.

Eyebar

Food tips

Food tips

Yard Bird. Een moderen Japans izakaya-stijl restaurant dat is gespecialiseerd in yakitori gerechten. De chefs Matt Abergel en Lindsay Jang zijn de eigenaren van Yardbird. Het restaurant is een familiestijl, buurtrestaurant maar dan wel de service en food van het hoogste niveau. Het restaurant heeft al verschillende internationale prijzen gewonnen. En dat is natuurlijk niet voor niets. Zo won het restaurant een prijs als nummer 45 van de 50 beste restaurants in Asia.

Yard Bird

Tim Ho Wan. Is het goedkoopste Michelinsterren-restaurant van de wereld. Tim Ho Wan is een dimsum-restaurant en mensen dit wil je echt niet missen tijdens je bezoek aan Hong Kong. Soms staat er een rij voor de deur, dit gaat vaak snel en het wachten is echt de moeite waard. Oh en verwacht hier geen luxe, je eet niet voor niets voor een tientje per persoon dimsum op Michelinsterren niveau.

Tim Ho Wan

Elephant Grounds. Een goede plek voor een hippe koffie en wat lekkers. Oh en voor de ijsco fans onder ons. Probeer hier de you are knot alone: gezouten karamel ijs tussen een cracker. Ja het klink heel apart maar nom wat was dat erg lekker.

Elephant Grounds

Please don’t tell. Is een hidden bar in Hong Kong en zeker een aanrader. PDT is een bar in een bar op een verborgen tussenverdieping. Je komt er binnen via een telefooncel. Een exclusieve trendy bar met plek voor maximaal 25 personen.

Please don’t tell

Dragon back hike

Dragon back hike

Dit is een van de meest populaire wandelingen van Hong Kong. Het is de laatste etappe van de Hong Kong Trail en deze wandeling kost je de hele middag. Aan het einde, zo in de buurt van de top heb je wel echt een knap uitzicht over het zuiden van Hongkong eiland en de kustlijn. En als beloning is er aan het einde van het pad Big Wave Bay, hier kun je afkoelen door een duik te nemen.

 

Kowloon

Kowloon

Wie geen last heeft van FOMO laat de toeristische trekpleisters links liggen en duikt de straten van Kowloon in. Daar struin je over krioelend drukke markten zoals de Ladies Market in het Mongkok district, of haak je aan bij een tour langs Hongkongse handelaren. Bezoek de retro-coole winkelwijk Sheung Wan, de kunstenaars van de edgy buurt Wong Chuk Hang, duik de cafés van Sai Yin Pun in of het park van West Kowloon waar omheen uit het niets steeds meer galeries gebouwd worden. En ga in de zomer vooral naar een van de kleine eilanden – Hong Kong heeft een subtropisch klimaat en in de weekenden trekt de stad naar de stranden. Of vind de pareltjes van de bruisende binnenstad.

Karaoke

Karaoke

Duh. En het kan in Hong Kong echt overal, al is het het leukst om met een groep vrienden (of onbekenden) een eigen ruimte te huren waar je onbeperkt kunt zingen, eten en drinken. Bar Red Mr is een goed adres.

Bar Red Mr 

De Opera

De Opera

In TST, een afkorting van de wijk Tsim Sha Tsui, staat een oud operahuis waar je een onvergetelijke, onverstaanbare avond beleeft.

TST

Star Ferry

Star Ferry

In plaats van de metro (side note: het metrosysteem is eenvoudig te begrijpen, werkt razendsnel en is de voordeligste manier én snelste om je te verplaatsen) is de veerpont van Kowloon naar Hong Kong Island een aanrader. Twee vliegen in één klap: je wordt vervoerd en het uitzicht op de skyline is fenomenaal vanaf het water.

Star Ferry 

Quarry Bay

Quarry Bay

Het zit een beetje verstopt. Je moet bijvoorbeeld niet Quarry Bay invoeren op de navi, maar Yick Cheong Building. Maar holymoly, wat een indrukwekkende plek is dit. Omring door duizenden gekleurde en op één gestapeld blokjes aan huizen. Dan te bedenken dat in één zo’n blokje gemiddeld vijf personen leven. Ook valt het mee hoeveel toeristen deze plek bezoeken en dus kun je makkelijk een gaaf kiekje schieten hiero. Het Choi Hung Estate lijkt erg op Quarry Bay, maar is ook leuk om te bezoeken. Dit is een gekleurd basketbalveld met daarom weer hoogbouw in kleur.

Foodie Tour

Foodie Tour

Reserveren via de website en spreek af bij metrohalte Sham Shui Po in Kowloon. Vanaf daar ga je met maximaal zes personen de oudste buurten van Hong Kong verkennen en eet je bij zes verschillende adressen – alles perfect op elkaar afgestemd. De gids is een onuitputtelijke bron van informatie, niet alleen wat betreft de bijzondere gerechten en exotische ingredienten, maar hij weet ook alles te vertellen over de historie en de cultuur van de stad. Hello dimsum.

Food tour

 

The West Kowloon Cultural District

The West Kowloon Cultural District

Picknicken in het park tijdens zonsondergang met uitzicht op Hong Kong Island en Lantau Island is als kijken naar een schilderij. Perfect voor de lazy sunday, een veel gehoorde term.

The West Kowloon Cultural District

 

Tai Long Wan

Tai Long Wan

Wie tijd heeft boekt een trip naar het eiland Tai Long Wan in Sai Kung waar veel lokalen gaan hiken en kamperen. Het is primitief maar leuk, je tent opslaan kan er op het witte zandstrand en in de weekenden is het eiland steevast vol.

Tai Chi les

Tai Chi les

Op maandag-, woensdag- en vrijdagochtend geeft een guitig mannetje Tai Chi les op een prachtige plek op de promenade. Een mooie ervaring voor slechts 50 Hong Kong Dollar (HKD).

Tai Chi Les

Happy Valley

Happy Valley

De paardenrennen in Happy Valley zijn een feest. Veel mensen, veel gezelligheid en genoeg te eten en te drinken. Daadwerkelijk op paarden wedden is bijzaak.

Happy Vally

 

Lekker laten zitten

Lekker laten zitten

Een aantal voor de hand liggende tourist traps die wat ons betreft de tijd, het geld en de energie niet waard zijn.

The Big Buddha
Het kost je een halve dag om bij de Tian Tan Buddha te komen en eigenlijk is het niet meer dan dat: een groot Buddhabeeld.

The Peak
Begrijp ons niet verkeerd; op het hoogste punt van Hong Kong, The Peak, heb je een waanzinnig uitzicht en een kiekje doet wonderen voor je Instagram feed. Echter, de rij voor het treintje dat je er brengt is eindeloos. Niet zelden kost deze toeristische activiteit je ruim een halve dag, of meer. Terwijl je er met de taxi ook op de top van de best komen kunt. thepeak.com.hk

Hong Kong Disneyland
Hysterisch en net niet. Hoewel daar natuurlijk ook wel weer wat voor te zeggen is. hongkongdisneyland.com

Praktisch

Praktisch

Vliegen naar Hong Kong doe je als het even kan met een van de fijnste Azië based luchtvaartmaatschappijen out thereCathay Pacific. Dat vinden wij niet alleen, dat is een feit: Cathay (wij mogen Cathay zeggen) wordt ieder jaar wel weer een paar keer geroemd om dan wel de goede maaltijden, dan wel de prettige service dan wel de properheid zowel in de lucht als op de grond. En laat de HQ van de vlieg-club nu in Hong Kong staan. Nah! Tsja, dan kun je natuurlijk niet anders.

Hong Kong met Cathay Pacific