Nederland19 april 2023, door Maartje

Hotel De Witte Dame, Abcoude

Nederland, 19 april 2023, door Maartje

Hotel De Witte Dame, Abcoude

Ah, Abcoude, een wolk van een kunstenaarsdorp onder de rook van Amsterdam. Slenteren over de kinderkopjes en binnen gluren bij de gelukkige bewoners is een prima besteding van de zondagochtend, zo kunnen we verklappen. Bovendien zit je vlakbij (lees: een paar minuten fietsen) een aantal van onze Noord-Hollandse favorieten zoals de Lindenhof Marché voor de beste boodschap, en Anna Haen, voor van hetzelfde eigenlijk. Een knap slaapadres hier? Is er! Enter boetiekhotel De Witte Dame, gevestigd in het gerenoveerde treinstation van Abcoude met polder Het Gein als achtertuin. En ja, dat is op zijn zachtst gezegd een heerlijk natuurgebied waar je je zondagochtend (of welke ochtend dan ook) door wil brengen. Dat wil zeggen: als je jezelf het hotel uit weet te slepen: het is hier binnen warempel nóg beter dan buiten.

Hotel De Witte Dame, Abcoude

Hotel De Witte Dame, Abcoude

Sowieso is een ritje (ga vooral per (elektrische) fiets of elektrische auto: voor beide zijn oplaadpunten – alleluja!) naar de Witte Dame een puik plan, op allerlei verschillende manieren: Optie 1: boek een van de heerlijke kamers op de bovenverdieping van De Witte Dame. De kamers zijn rustgevend, prachtig en comfortabel, net als het restaurant op de begane grond het licht door de halfronde ramen prachtig naar binnen sijpelt, maar daar komen we zo nog even op terug. Optie 2: reserveer een van de vier fonkelnieuwe studio’s aan de zijkant van het witte pand. Die studio’s zitten verstopt onder het groene grasdek en zijn perfecte mini(t)huisjes voor even, met een terras pal aan het water en uitzicht over de schapen (en lammetjes in het voorjaar – zo zoet!). De dieren scharrelen letterlijk pal voor je slaapkamerraam, en strek je je nek een beetje, dan zie je ze zelfs vanuit je halfronde bad. O, en de douche heeft 2 regendouchekoppen – feest.

Optie 3: ga ontbijten, lunchen of dineren – ook zonder overnachting is dat echt een dijk van een tip! De chef kookt naar het seizoen en de rechten zijn pretentieloos en heerlijk: we aten zelden een beter bord asperges precies zoals het hoofd: perfect gekookte asperges, krieltjes, botersaus, een precies goed zacht gekookt ei en dikke plakken ham. Maar ook het ontbijt (lekker rustig), de lunch (ga als de zon schijnt en zoek plak op een van de twee (!) hele grote terrassen), en zelfs de borrel (hallo enorme schaal nacho’s) is top. Dat ligt natuurlijk zeker ook aan het restaurant zelf: zelden zagen we zo’n mooie lichtval door de hoge halfronde ramen (daardoor, zomaar nog een extra tip tussendoor, is het ook een hele fijne plek om in de ochtend een paar uur te gaan werken – tijdens de lunch is het gezellig druk dus wie weet kun je je dan niet meer concentreren, maar dat is ok, je moet zelf immers ook eten). O! En sla de huisgemaakte cupcakes niet over: er zijn verschillende smaken en ze zijn verrukkelijk.

 

Eerlijk? Eerlijk gezegd vinden we Abcoude een droom en Hotel de Witte Dame een parel van een boutiquehotel waarvan je niet wist dat ze in Nederland bestonden. Smaakvol en rustig – écht even weg uit de drukte van iedere dag. Niet voor niets is het ook zo’n adres – optie 4 – dat zich perfect leent voor een inspirerende vergadersessie óf – optie 5 – intieme privéfuif: een bruiloftdiner, een smaakvol verjaardagspartijtje, of gewoon voor een ‘never endingdate night met je lief.