Nederland1 december 2021, door Anna Sophie Wellink

Dit zijn de beste wijnwinkels, bakkers, kaaswinkels, traiteurs en slijters van Amsterdam

Nederland, 1 december 2021, door Anna Sophie Wellink

Dit zijn de beste wijnwinkels, bakkers, kaaswinkels, traiteurs en slijters van Amsterdam

Soms heb je van die dagen... You get the point.

Hoe dan ook: hier ga je heen voor de kaas, daar ga je heen voor de wijn, lekker brood doe je zo... Rondje door de stad en er staat binnen no time een goed gevulde tafel. Dit zijn de beste bakkers kaaswinkels, traiteurs en slijters van Amsterdam

 

Laat je de boel liever thuis bezorgen zodat je de deur niet uit hoeft? Ook dat kan, lees hier meer.

 

Barts favo slijterijen en wijnwinkels

Barts favo slijterijen en wijnwinkels

Chabrol. Hier selecteren ze wijnen van vijf euro met dezelfde missie als een duurzame wijn en dat maakt Chabrol een top plek voor iedereen. Er zitten drie locaties door de stad verspreid, zelf stopt Bart altijd even bij die in de Haarlemmerstraat. Bij Chabrol werken ze voornamelijk met kleinere domaines, bodega’s en wijnmakers die zich helemaal richten op het maken van een goed product, dat proef je. Chabrol. 

De Wijnkaart.
In de winkel kun je je ruim en goed laten informeren over de afkomst, de smaak en een eventueel bijpassend gerecht. They serve you well en met genoeg info om het thuis etentje compleet te maken. Bestel je online, dan zijn de wijnen opgedeeld in qua kleur en smaak (rood-wit, zoet etc). Wij zouden naar de winkel gaan, want die ziet eruit om door een ringetje te halen. De Wijnkaart. 

De Filosoof.
Een verrassende in het rijtje want deze filosoof haalt zijn wijnen weer eens ergens anders vandaan dan het standaard landenrijtje. Zo komen de wijnen van de filosoof uit libanon, Israël, Kroatië, Georgië en ga zo maar door. Verrassend en leuk. Naast de meer toegankelijke wijnen die De Filosoof aanbiedt hebben ze ook een ruim aanbod van natuurwijnen en amber wijnen. Waar? In de Jordaan. De Filosoof. 

Fiasco.
Tijdens de lockdown (de? welke? geen idee, een van ‘de’) stond hier een gezellige groep verspreid over de hele Willemstraat de opening van deze ruige wijnwinkel te vieren. Wilden wij ook. Deden wij ook. En dat was feest! Verrassende veelal nieuwerwetse wijnen (met knappe etiquetten ook) en stuk voor stuk natuurwijnen. 10 punten, dat sowieso, maar dat geldt ook voor de ruige gezelligheid die de winkel uitstraalt: groot is de garage en aan de houten tafel is altijd volk te vinden (en aanschuiven wordt aangemoedigd). Ook in de Jordaan, maar dan in de Willemstraat.

levain et le vin
Een goed idee is eenvoudig, dat is zo sinds de uitvinding van het wiel. Plus: overdaad schaadt. Tot slot: water en brood mogen dan de basisbehoeften van de mensen zijn (naast slaap en sex natuurlijk), maar Jezus besloot tijdens Het Laatste Avondmaal waarschijnlijk niet voor niets de wijn rond te laten gaan, toch? Kortom: het beste brood en dito wijn, veel meer hebben we niet nodig. En dat is precies waarvoor je bij Levain et le vin Amsterdam mag aankloppen. Lees meer

Chateau Karlito.

Chateau Karlito in Amsterdam Noord (vernoemd naar de alleskunnende eigenaresse Karlito) is een initiatief van een toffe tante die een goede natuurwijnwinkel wilde combineren met alles waar ze verder van houdt: jazz, mooi servies (het keramieken soort) en koffie (to go!) en – belangrijk – Brabants worstenbrood. De lekkerste,  zegt team Amsterdam. Zeer acceptabel worstenbrood, zegt team Brabant ;-). Hoe dan ook keuren we het (meer dan) goed. Dus alweer: op naar Amsterdam Noord en aanhaken in de Van der Pek straat waar Chateau Karlito huist. lees meer

Chateau Amsterdam is hot & happening! Chateau? Dus wijn? In Amsterdam. JA! Klopt als een bus. Waar de kleine wijnclub in 2017 als duo (vader en zoon) begon, is het team van city winery Chateau Amsterdam inmiddels enorm uitgebreid. Dat is niet zo gek: Chateau Amsterdam is een uniek stukje ondernemerschap in onze hoofdstad. Zo maken ze  hier te gekke wijnen in jawel, Amsterdam. Van druivensoorten vanuit heel Europa. Oui! Lees meer

Eriks Delicatessen is een speciaalzaak voor fijnproevers, een winkel vol heerlijkheden. De basis van het Eriks is kaas. Ze hebben er een uitgebreid assortiment Nederlandse en buitenlandse kazen, kazen die zich kenmerken door smaak, karakter en eigenheid, nom!

Kaaskoppen verzamelen

Kaaskoppen verzamelen

De Kaaskamer. De naam zegt het al, kaas it is. En niet alleen voor kaas ben je hier op de juiste plek. Ook flessen wijn, broden, tapenades. De Kaaskamer got you covered. 

Fromagerie Abraham Kef. Begonnen met Franse kazen, vind je er nu ook de meest heerlijke kazen uit eigen land. Nog te ver van je bed? Kies dan een van Mathilde’s kazen die worden gemaakt in de Fruittuinen van West. Voordat je weggaat niet vergeten ook een verse baguette van de Gebroeders Niemeijer en wat bijpassende chutneys mee te nemen van Wilde Chutney. Fromagerie Abraham Kef vind je aan de Marnixstraat, maar ook in Noord.

Le Salonard. Een beetje vive la france in huis halen kan met al het lekkers van de lieve mensen achter Le Salonard. Dubbel feest want ze bezorgen de allerlekkerste kaasjes, broodjes en alles voor de borrel ook thuis (ophalen kan ook nog). Qua wijnen zit je hier ook wel goed.
Le Salonard 

Kaasbar Amsterdam. Normaal lekker binnen zitten, maar momenteel is de Kaasbar veranderd in de Kaaswinkel. Hier hebben ze 24 verschillende Nederlandse kazen met professionele geselecteerde parings. Bestel voor je borrel lekker pakket met vier kazen en vier bieren van Gebrouwen Door Vrouwen. Op naar de Kaasbar Amsterdam dus.

Bij de beste vishandels

Bij de beste vishandels

Landmarkt. Vers, verser, verst zijn alle producten bij de Versmarkt. Van slagerij en bakkerij tot een super visafdeling. Deze visafdeling van Landmarkt is wel een favoriet. Alle verse vis is hier te vinden en op topniveau.

Koning de visspecialist. We know, Amstelveen is niet Amsterdam, maar toch is deze het noemen waard. De naam zegt het al… De koning onder de visspecialisten. Niets meer dan waar. Goede, eerlijke verse vis. That’s what we like!

Stadsmarkt de Pijp. Deze fijne plek in de Pijp heeft alleen maar producten van lokale boeren/ondernemers. Van kazen, drankjes en groenten tot natuurlijk vis! Stadsmarkt de Pijp it is!

Msc keurmerk.

Vishandel Tel. Een andere old time favorite? Vishandel Tel  aan de Nieuwmarkt. Welke vis of schelpdieren je ook zoekt, ze hebben het (NB: Tel draagt geen MSC keurmerk, dat is natuurlijk wel jammer…).

La Fournil, hier bestel je, je broden online en kun je het drie dagen later komen ophalen. Mensen gun jezelf dit en bestel want my dit is goed, beter, best!

Barts favoriete BroodBakkers

Barts favoriete BroodBakkers

Ulmus Bakkerij. Steeds meer mensen weten the peeps van Ulmus te vinden en doen een bestelling voor de heerlijkste zuurdesembroden en de heerlijkste pastries waarbij je je vingers aflikt. Dikke aanrader. Waar? Cabralstraat 7 in de Baarsjes.

Bakkerij Ex. Deze, ondertussen nieuwe, favoriet vind je aan de Waddenweg. Wat ze hier hebben? Simpel; écht goed brood, eieren, lekkere broodjes (kimcheese! jam), zoetigheden (heerlijke krentenbol, bolus, ga zo maar door). Lees hier meer.

Bakkerij Mama. Niet echt Amsterdam maar het is maar 15 minuten rijden (of minder zelfs als je vanuit Amsterdam west komt). Ze hebben hier ruim 100 soorten brood en ander gebakken lekkers. Lees hier meer.

Maar er is meer: 7 x de fijnste ambachtelijke bakkerijen van Amsterdam

Fort Negen. Als we over een échte Echte Bakker spreken, dan hebben we het over Fort Negen van Maarten Langeslag. Eerst de bakker van velen horeca spots en nu ook voor de particulier. Hulde. Kijk op de site voor meer info.

De traiteurs voor al het lekkers

De traiteurs voor al het lekkers

JWO Lekkernijen. Een echt begrip in de Jordaan en dat is natuurlijk niet voor niets. Broodjes, kazen, tapenades, vleeswaren, wijnen voor letterlijk alles ben je hier aan het juiste adres. Oh en doe jezelf een plezier bestel ook de witte chocolade shortbread. Al dit lekkers met een vleug Amsterdamse gezelligheid. JWO Lekkernijen.

Frank’s Smokehouse. Van oester tot aan kreeft, van snijplanken vol met vleeswaren tot aan vegetarische opties. Frank heeft het allemaal. Wil je meer dan een borrelplank dan ben je hier ook aan het juiste adres. Maaltijden, flessen wijn alles kan.

Epicerie Jean & Marie. Wie zijn Frans een piepklein beetje op orde heeft snapt meteen dat het een heerlijke kruidenierszaak gaat worden boordevol met de allerlekkerste delicatessen. Je vind er het beste wat de Auberge en de Franse gastronomie te bieden hebben. Huisgemaakte patés, terrines, soepen, kikkerbillen to go. Epicerie Jean & Marie.

Peperwortel. Dagelijks kun je bij Peperwortel terecht voor met liefde bereide, verse maaltijden, tapas, toetjes en quiches. Ze koken er heel divers en alles wat ze zelf lekker vinden: Mediterraan, Aziatisch, Arabisch of bijvoorbeeld Hollandse pot. Peperwortel.

Thull’s Deli. is een eetwinkel, een traiteur, lunch-delicatessenzaak, wijnwinkel, fermentatie & inmakerij ineen. Naast lunch en verse maaltijden maken we ook onze eigen pickles en gefermenteerde groente zoals zuurkool en kimchi. Lees hier meer.

Sophie Eat’s. Hier alleen seizoensproducten van de beste kwaliteit. Dit alles met de focus op het drukke leven in Amsterdam. Alles is zo gemaakt dat het ready to go is voor onderweg. Of je nu een salade wil of karamel blondies, hier moet je zijn. Sophie Eat’s.

Renzo’s. Inmiddels is Renzo’s na 30 jaar uitgegroeid tot een begrip in Amsterdam en dat is niet voor niets. Renzo’s onderscheidt zich door huisgemaakte (Italiaanse) recepten. De belegde broodjes en de heerlijke meeneemmaaltijden. Renzo’s.

Sterk Staaltje. Broodjes, salades, maar ook complete maaltijden Sterk Staaltje got you covered. Moeite met kiezen? Bestel dan de borrelbox met alles erop en eraan. Ook voor de kazen zit je hier meer dan goed. Sterk Staaltje.

Ook zo lekker, kaasfondue! Lees hier hoe, wat en waar.