21 oktober 2023, door Tosca Witlox

Wat is hyaluronzuur en hebben we dat echt nodig?

21 oktober 2023, door Tosca Witlox

Wat is hyaluronzuur en hebben we dat echt nodig?

Hyaluronzuur is al jaren hip en trendy. Eerst alleen maar geadverteerd op producten in het wat hogere segment, maar nu lees je ook in koeienletters MET HYALURONZUUR op producten te vinden bij de lokale drogist en supermarkt. We worden meteen hebberig, kopen het direct en geloven dat de rimpels worden opgelost. Maar wat is hyaluronzuur nou eigenlijk? En is het wel zo’n wondermiddel?

Oorsprong hyaluronzuur

Oorsprong hyaluronzuur

We beginnen bij de basis. Hyaluronzuur en hyaluron zijn hetzelfde. Hyaluron of hyaluronzuur komt in grote hoeveelheden voor in ons lichaam en speelt een rol bij allerlei belangrijke functies in ons lichaam. Het is chemisch gezien een soort koolhydraat en zit in weefsel van onze interne organen, bloedvaten, zenuwen, bindweefsel en dus ook de huid. Hyaluronzuur is belangrijk voor de aanmaak van collageen. Dan denken wij natuurlijk meteen aan de huid, maar collageen is ook heel belangrijk (eigenlijk nog veel belangrijker) voor het soepel houden van onze gewrichten, kraakbeen en allerlei wervels. Hyaluronzuur zit van naturen in de middelste huidlaag (dermis), de laag waar haarzakjes zitten en onze talg en zweetklieren, en is onder andere verantwoordelijk voor de stevigheid, de bloedtoevoer en ook wondheling.

Waarom is hyaluronzuur bijzonder?

Waarom is hyaluronzuur bijzonder?

Een unieke eigenschap van hyaluronzuur is dat het meer dan 1000 keer zijn eigen gewicht aan water kan vasthouden. Het is daarmee een hydrofiel, omdat het enorme hoeveelheden water aantrekt en vasthoudt. Daarom heeft hyaluronzuur de bekendheid gekregen dat het gigantisch hydrateert, maar wel van binnenuit. Let op: van binnenuit. Hoe komt hyaluronzuur aan water? Via onze voeding en drank (het liefst puur water). Gelukkig maar, want wat zou het wat zijn als we tijdens een douche of in bad enorm zouden opzwellen als de huid op die manier water zou kunnen opnemen!

Vechten tegen een vochtarme huid met hyaluronzuur?

Vechten tegen een vochtarme huid met hyaluronzuur?

De cosmetica industrie zag een gat in de markt. Wat nou als we hyaluronzuur op de huid smeren? Brengt dat niet meteen de hydratatie terug en stevigheid? Hyaluronzuur is een groot molecuul. Dit betekent in dit geval dat wanneer je pure hyaluronzuur op de huid zou smeren, dit als druppel op de huid blijft liggen. Het wordt daarom veel gebruikt in fillers, omdat ze op die manier stevigheid geven onder de bovenste huidlaag en daardoor zie je meer volume en contrast. Fillers met hyaluronzuur worden gebruikt voor de lippen, jukbeenderen en op vast nog meer andere plekken. De conclusie is dus dat hyaluronzuur in zijn huidige formaat de huid niet kan binnendringen. Daarom heeft de cosmetica industrie bedacht om hyaluronzuur kleiner te maken. Deze kleinere variant te vinden in miljoenen cosmetica producten, van haarproducten tot make-up en ook skincare, heet sodium hyaluronate of natriumhyaluronaat en hydrolyzed hyaluronic acid. Deze vormen van hyaluronzuur kunnen dieper in de huid komen, maar alleen de bovenste huidlaag.

Is hyaluronzuur een wondermiddel?

Is hyaluronzuur een wondermiddel?

Waarom claimen zoveel cosmetica merken dat hyaluronzuur een wondermiddel is? Helaas, is het wetenschappelijk niet aangetoond dat zelfs de kleinere vormen van hyaluronzuur diep de huid kunnen binnendringen en daarom de wondhelende, hydraterende en opvullende eigenschappen niet hebben. Daarentegen schijnt het aan de oppervlakte, dus echt bovenop de huid, wel te helpen bij opvullen van fijne lijntjes en droogte. Dit is dus een instant en tijdelijk effect. En dat is ook niet verkeerd! Heb je bijvoorbeeld een speciale gelegenheid, dan kan bijvoorbeeld een vliesmasker of oogcrème met hyaluronzuur de reddende engel zijn! Er zijn wel steeds meer onderzoeken, vooral gedaan door cosmetica bedrijven, die aantonen dat hun producten met verschillende groottes hyaluronzuur wel degelijk helpen bij het verminderen van fijne lijntjes en dehydratatie op lange termijn. Nog steeds schieten nieuwe huidverzorgingsproducten met hyaluronzuur als paddenstoelen uit de grond.

Hyaluronzuur marketingtruc of werkt het echt?

Hyaluronzuur marketingtruc of werkt het echt?

We gaan hier niet concluderen dat een crème of serum met hyaluronzuur per definitie niet werkt. Het is alleen geen wondermiddel. Blijf daarom kritisch en heb de juiste verwachtingen bij producten met hyaluronzuur. Als laatste is het belangrijk om te weten dat vanwege de hydrofiele eigenschappen een product met hyaluronzuur water uit de huid juist trekt wanneer de omgeving vochtarm en droog is. Het moet namelijk ergens zijn water vandaan halen. Een product met hyaluronzuur werkt dus het beste wanneer je woont in een vochtige omgeving of in een vochtig klimaat. Een vliegtuig en woestijn is dus de laatste plek waar je hyaluronzuur moet smeren, maar neem vooral jouw hyaluronzuur serum mee naar het regenwoud.