22 juli 2020, door Maartje

5 favoriete Japanse restaurants in Amsterdam

22 juli 2020, door Maartje

5 favoriete Japanse restaurants in Amsterdam

Je hebt van die pindakaasperiodes... wie kent ze niet. En je hebt van die periodes dat je alleen, of in elk geval vooral, Japans eten wil. Zitten we midden in. Vandaar de vijf, wat ons betreft, lekkerste (en gezelligste) Japanners van Amsterdam die de sushi ver voorbij zijn. Dit zijn onze favoriete Japanse restaurants in Amsterdam:

Akitsu

Akitsu

De klassieker uit het rijtje, zo één die je vast weer vergeten was, en waarvan je dankbaar bent dat je er hier weer eens over leest. Graag gedaan. Want het onopvallende Akitsu is en blijft fan-tas-tisch. Sla in geen geval de fatty tuna over, vette tonijn dus, zo lekker.

Akitsu

De Japanner

De Japanner

De hipste Japanner van het stel noemt het beestje gewoon bij de naam. De Japanner dus, in De Pijp en in West, overdag verstopt maar na 18 uur komt het kleine zaakje te voorschijn. Het idee is net zo simpel als de naam: het lekkerste Japanse ‘finger food’ in een Amsterdamse setting. Denk Japanse bieren naast Amsterdams sterk. Edamame voor, vis en vlees pakketjes om te snacken en – toch – waanzinnig lekkere sushi.(beeld links via @polabur)

De Japanner 

Yamazato en Sazanka, Okura

Yamazato en Sazanka, Okura

Tsja, Yamazato heeft een Michelinster so… wie zijn wij om daar aan te tornen? Je kunt er terecht voor de traditionele Japanse keuken, ’s avonds, ja, maar eigenlijk is de lunch net zo goed een aanrader. Sazanka is nog eens van een heel ander niveau, maar wederom hoog niveau: de chefs bereiden de gerechten aan tafel op een hete bakplaat; à la minute en met Japanse precisie.

Okura / Yamazato

Hosokawa

Hosokawa

Een stijlvol, bescheiden en supersympathiek Japans restaurant tussen het schreeuwerige Leidse- en Max Euweplein, je ziet het niet aankomen. Onopvallend, maar zoek en gij zult vinden. Op het menu sushi en sashimi; zo vers, de vis smelt op je tong – als dat zou kunnen dan. De uramaki sushi van zalm of die van wagyubeef zijn ook de bovenstebeste toppers.

Hosokawa

Taiko

Taiko

O o o chef Schilo. Wat kan die man koken he. Oke, niet helemaal door en door Japans is het bij Taiko, het fancy restaurant van het Conservatorium Hotel maar wat zou het; ‘Asian-inspired’ doet het voor ons ook, zolang de tobster tandoori, het wagyu beef, de Taiko Style Sashimi en, verdorie, hoe heet die gefrituurde bal nu die we hadden… afijn, zolang dat op tafel blijft komen, mag Schilo het noemen zoals hij wil.

Taiko