12 april 2021, door Maartje

8 favoriete Japanse restaurants in Amsterdam

12 april 2021, door Maartje

8 favoriete Japanse restaurants in Amsterdam

Je hebt van die pindakaasperiodes... wie kent ze niet. En je hebt van die periodes dat je alleen, of in elk geval vooral, Japans eten wil. Zitten we midden in. Het is ramen o'clock, en voor een ieder die daar net zo over denkt:  de, wat ons betreft, lekkerste (en gezelligste) Japanners van Amsterdam die de sushi ver voorbij zijn. Dit zijn onze favoriete Japanse restaurants in Amsterdam:

Akitsu

Akitsu

De klassieker uit het rijtje, zo één die je vast weer vergeten was, en waarvan je dankbaar bent dat je er hier weer eens over leest. Graag gedaan. Want het onopvallende Akitsu is en blijft fan-tas-tisch. Sla in geen geval de fatty tuna over, vette tonijn dus, zo lekker. Voor de Seaspiracy kijkers onder ons – er zijn ook genoeg vega opties.

Akitsu

De Japanner

De Japanner

De hipste Japanner van het stel noemt het beestje gewoon bij de naam. De Japanner dus, in De Pijp en in West, overdag verstopt, maar na zessen komt het kleine zaakje te voorschijn. Het idee is net zo simpel als de naam: het lekkerste Japanse ‘finger food’ in een Amsterdamse setting. Denk Japanse bieren naast Amsterdams sterk. Edamame vooraf, vis- en vleespakketjes om te snacken en – toch even noemen – waanzinnig lekkere sushi.

De Japanner

Yamazato en Sazanka, Okura

Yamazato en Sazanka, Okura

Tsja, Yamazato heeft een Michelinster, so.. wie zijn wij om daar aan te tornen? Het eerste traditioneel Japanse restaurant in Europa die deze onderscheiding kreeg, dus goed zit je. Dineren is fijn (erg fijn), maar sla zeker de lunch niet over. Teppanyaki restaurant Sazanka is van een ander, maar wederom hoog niveau: de chefs bereiden de gerechten aan tafel op een hete bakplaat; à la minute en met Japanse precisie.

Okura / Yamazato / Sazanka

Hosokawa

Hosokawa

Een stijlvol, bescheiden en supersympathiek Japans restaurant tussen het schreeuwerige Leidse- en Max Euweplein, je ziet het niet aankomen. Onopvallend, maar zoek en gij zult vinden. Op het menu sushi en sashimi; zo vers, de vis smelt op je tong – als dat zou kunnen dan. De uramaki sushi van zalm of die van wagyubeef zijn ook de bovenstebeste toppers.

Hosokawa

Taiko

Taiko

O o o chef Schilo. Wat kan die man koken he. Oke, niet helemaal door en door Japans is het bij Taiko, het fancy restaurant van het Conservatorium Hotel maar wat zou het; ‘Asian-inspired’ doet het voor ons ook, zolang de lobster tandoori, de wagyu beef groene curry, de Taiko-style sashimi en, verdorie, hoe heet die gefrituurde bal nu die we hadden… afijn, zolang dat op tafel blijft komen, mag Schilo het noemen zoals hij wil.

Taiko

Takumi Sapporo Ramen

Takumi Sapporo Ramen

Ze hebben ramen, ze hebben gyoza’s, ze hebben kara-age, ze hebben tako-yaki, ze hebben.. ok, we stoppen al, het is duidelijk: Takumi heeft het en het is ontzettend lekker. De porties ramen zijn groot, maar een beetje doorzetter kan er heus nog wel een bijgerecht (of twee) bijbestellen. Voel je je niet zo heldachtig om volle porties te bestellen, hebben de mensen bij Takumi ook menu’s bedacht – wel alles proeven, niet de plofbuik.

Takumi

Ku Kitchen & Bar

Ku Kitchen & Bar

De mensen bij Ku Kitchen specialiseren zich in niet-traditionele Japanse gerechten, al is het fijn om te weten dat ze de klassiekers gelukkig niet overslaan. Ook de Japanse dranktraditie wordt in ere gehouden met een uitgebreide selectie Japanse bieren, whisky’s en sake. Heel groot pluspunt: Ku Kitchen serveert Bento boxen. Van alles wat, allemaal vers en allemaal lekker. Voor vegetariërs valt er ook genoeg te kiezen. Heel erg itadakimasu worden we hiervan.

Ku Kitchen & Bar

Ken Sushi

Ken Sushi

OK, wel echt (bijna) alleen sushi, maar we kunnen/willen Ken Sushi echt niet overslaan. Als je sushi bij Ken hebt gehad, wil je nooit meer anders. Geen keuze uit salmon nigiri of een California roll. Nee, Ken kiest zelf. Lange-tanden-eters moeten hier dan misschien niet reserveren. Het enige waar je invloed op hebt, is welke Omakase je wilt (20 bites, 25 of 30) – de rest is het een verrassing. Iedere dag anders, altijd fantastisch.

Ken Sushi