15 favoriete Japanse restaurants in Amsterdam

15 favoriete Japanse restaurants in Amsterdam

Je hebt van die pindakaasperiodes... Wie kent ze niet? En je hebt van die periodes dat je alleen, of in elk geval vooral, Japans eten wil. Zitten we middenin. Het is ramen o'clock, en voor een ieder die daar net zo over denkt, dit zijn wat ons betreft de lekkerste (en gezelligste) Japanners van Amsterdam die de sushi (ver) voorbij zijn:

Sushi HANABI | centrum

Sushi HANABI | centrum

Dé Japanse omakase hit van Amsterdam HANABI. Verrassend genoeg gevestigd aan het Leidseplein, centrum-centrum Amsterdam, ofwel een plek waar de meeste Amsterdammers liever niet al te vaak komen. Das war einmal: HANABI is zo’n zaak voor sushi lovers in the know. Een oergezellig barretje, een drankje eerst, dan het trapje op omhoog en vervolgens een steengoede sushi en meer. Omakase, wat op zijn Hollands wil zeggen dat de chef bepaald wat er gegeten wordt.

Umeno | zuid

Umeno | zuid

Maar het eerste Japanse restaurant van Nederland, is Japans Restaurant Umeno. Niet alleen het oudste: het is bovenal onovertroffen. In een donker, ontzettend leuk (het zou zomaar het design van een hip ontwerpbureau kunnen zijn, maar dat is het niet, wat het nog leuker maakt). Sinds Umeno van Mara Grimm in het Parool een 9,5 kreeg, moet je minstens twee weken van tevoren reserveren, dat je het even weet

Beeld via broersma.nl

Hakata Senpachi

Hakata Senpachi

Ooit in Japan geweest? Dan weet je dat je écht lekker eten kunt vinden in ya’s (restaurants gespecialiseerd in één gerecht), zoals sushi-ya of yakitori-ya. Laten we nou nét een geweldige yakitori-ya gevonden hebben. Nou, niet net-net, deze gouwe ouwe zit al twintig jaar in ons geliefde Amsterdam. Waar horen we je denken? Hakata Senpachi it is! Niet knap, maar wel heel goed en echt authentiek Japans. Op de kaart? Kimchi, shiitake, miso ramen, sashimi en natuurlijk yakitori!

Hakata Senpachi

 

Maru Japanese Kitchen & Bar

Maru Japanese Kitchen & Bar

Maru betekent cirkel/ rond/ compleet in het Japans. De eigenaren van Maru Japanese Kitchen & Bar hebben deze zaak niet zomaar deze naam gegeven. Nee hoor, hier is over nagedacht. Met ‘Maru’ wordt gerefereerd naar hun eigen kleine wereld, oftewel de knusse, sfeervolle Japanse tent op de Amstelveenseweg. Een plek waar je langskomt voor heerlijk eten met fijn gezelschap in een relaxte sfeer. Over laatstgenoemde gesproken, de gerechten – op de kleine kaart – zijn om te delen. Enne, van al dat lekkers krijg je dorst. Wat dacht je van sake, cocktails of wijn? Hebben ze!

Maru Japanese Kitchen & Bar

Hinata

Hinata

Enorm zin in écht lekkere ramen? Bij Hinata Amsterdam zit je goed. Deze Japanse zaak op de Westerstraat is all about ramen (tip: haal hier je ramen na een rondje Noordermarkt!). De chef van Hinata is een traditionele soba master, en gebruikt deze techniek voor het maken van eigen ramen. Zo krijgt de ramen een authentieke, maar unieke smaak. Naast de ramen kun je ook Japanse curry’s, donburi’s (rijstgerecht) en side dishes bestellen. In Japan hoor je ná wat drankjes pas je ramen te eten, ook wel “Shime no Ramen”. Gelukkig staat de drankkaart van Hinata vol met Japanse bieren, sakes en whisky’s!

Hinata Amsterdam

De Japanner

De Japanner

De hipste Japanner van het stel noemt het beestje gewoon bij de naam. De Japanner dus, in De Pijp en in West, overdag verstopt, maar na zessen komt het kleine zaakje te voorschijn. Het idee is net zo simpel als de naam: het lekkerste Japanse ‘finger food’ in een Amsterdamse setting. Denk Japanse bieren naast Amsterdams sterk. Edamame vooraf, vis- en vleespakketjes om te snacken en – toch even noemen – waanzinnig lekkere sushi.

De Japanner

Akitsu

Akitsu

De klassieker uit het rijtje, zo een die je vast weer vergeten was, en waarvan je dankbaar bent dat je er hier weer eens over leest. Graag gedaan. Want het onopvallende Akitsu is en blijft fan-tas-tisch. Sla in geen geval de fatty tuna over, vette tonijn dus, zo lekker. Voor de Seaspiracy kijkers onder ons – er zijn ook genoeg vega opties.

Akitsu

Takumi Sapporo Ramen

Takumi Sapporo Ramen

Ze hebben ramen, ze hebben gyoza’s, ze hebben kara-age, ze hebben tako-yaki, ze hebben… ok, we stoppen al, het is duidelijk: Takumi heeft het en het is ontzettend lekker. De porties ramen zijn groot, maar een beetje doorzetter kan er heus nog wel een bijgerecht (of twee) bijbestellen. Voel je je niet zo heldachtig om volle porties te bestellen, hebben de mensen bij Takumi ook menu’s bedacht – wel alles proeven, niet de plofbuik.

Takumi

Yamazato en Sazanka, Okura

Yamazato en Sazanka, Okura

Tsja, Yamazato heeft een Michelinster, so… wie zijn wij om daar aan te tornen? Het eerste traditioneel Japanse restaurant in Europa die deze onderscheiding kreeg, dus goed zit je. Dineren is fijn (erg fijn), maar sla zeker de lunch niet over. Teppanyaki restaurant Sazanka is van een ander, maar wederom hoog niveau: de chefs bereiden de gerechten aan tafel op een hete bakplaat; à la minute en met Japanse precisie.

Okura / Yamazato / Sazanka

Hosokawa

Hosokawa

Een stijlvol, bescheiden en supersympathiek Japans restaurant tussen het schreeuwerige Leidse- en Max Euweplein, je ziet het niet aankomen. Onopvallend, maar zoek en gij zult vinden. Op het menu sushi en sashimi; zo vers, de vis smelt op je tong – als dat zou kunnen dan. De uramaki sushi van zalm of die van wagyubeef zijn ook de bovenstebeste toppers.

Hosokawa

Ku Kitchen & Bar

Ku Kitchen & Bar

De mensen bij Ku Kitchen specialiseren zich in niet-traditionele Japanse gerechten, al is het fijn om te weten dat ze de klassiekers gelukkig niet overslaan. Ook de Japanse dranktraditie wordt in ere gehouden met een uitgebreide selectie Japanse bieren, whisky’s en sake. Heel groot pluspunt: Ku Kitchen serveert Bento boxen. Van alles wat, allemaal vers en allemaal lekker. Voor vegetariërs valt er ook genoeg te kiezen. Heel erg itadakimasu worden we hiervan.

Ku Kitchen & Bar

Taiko

Taiko

O o o chef Schilo. Wat kan die man koken. Oké, niet helemaal door en door Japans is het bij Taiko, het fancy restaurant van het Conservatorium Hotel, maar wat zou het; ‘Asian inspired‘ doet het voor ons ook. Zolang de lobster tandoori, de wagyu beef groene curry, de Taiko-style sashimi en, verdorie, hoe heet die gefrituurde bal nu die we hadden… afijn, zolang dat op tafel blijft komen, mag Schilo het noemen zoals hij wil.

Taiko

Ken Sushi

Ken Sushi

OK, wel echt (bijna) alleen sushi, maar we kunnen/willen Ken Sushi echt niet overslaan. Als je sushi bij Ken hebt gehad, wil je nooit meer anders. Geen keuze uit salmon nigiri of een California roll. Nee, Ken kiest zelf. Lange-tanden-eters moeten hier dan misschien niet reserveren. Het enige waar je invloed op hebt, is welke Omakase je wilt (20 bites, 25 of 30) – de rest is een verrassing. Iedere dag anders, altijd fantastisch.

Ken Sushi

Otemba

Otemba

Een traditioneel Japans restaurant in Westerse sferen. The place to be voor als je echt even zin hebt in een goede kom ramen met je vrienden voor jullie de kroeg induiken, naar de film gaan of gewoon voor een avondje bankhangen. En eerlijk is eerlijk, we aten hier de beste Tonkotsu ramen van Amsterdam. Met gyoza’s, tatsuta en kimchi frieten on the side. Wat drinken we? Japanse cocktails, Asahi en sake natuurlijk. Iets te spannend? Dan hebben ze op de tap ook gewoon je favo bieren van Amsterdamse brouwerijen. De funky graffiti muurschilderingen met Japanse geisha’s en verder simpele, en daarom heel relaxte, aankleding maakt dit een plekje voor ieder moment van de week. En best of all, het is ook nog eens zeer goed betaalbaar. 

Otemba