Nederland, Amsterdam9 maart 2021, door Sanne Carbaat

Een feest van kleur en smaak op je bord bij Taiko – en nu ook bij je thuis

Nederland, Amsterdam, 9 maart 2021, door Sanne Carbaat

Een feest van kleur en smaak op je bord bij Taiko – en nu ook bij je thuis

Man, man, man, soms heb je van die food experiences en je weet gewoon niet waar je moet beginnen, want alles - echt alles - klopt. De kleur, de geur, de smaak, de ingrediënten en de plek zelf. Nou, zo'n plek is Taiko, een contemporary asian cuisine in het Amsterdamse Conservatorium Hotel, waar chef Schilo van Coevorden zijn klassiek Franse culinaire training inzet in combinatie met spannende en exotische ingrediënten uit het Oosten. Een feestje op je bord, hoor. Normaal alleen bij Taiko zelf te proeven, maar nu is dat 'feestje' ook thuis te bestellen of je haalt het op bij het Conservatorium Hotel met de Taiko Curious Curry Pop-up.

Drie curries in een grote, zwarte tas en scheur naar huis om te kijken wat er allemaal in zit. We bestelden de kreeft makhani curry (een hele St. Mary’s Bay kreeft, yes!), de zeebaars gele curry en de wagyu beef groene curry en het is onmogelijk om te zeggen welke het lekkerste was. De wagyu beef was melt in your mouth zacht, en dan die felgroene currysaus (met zoveel geur van citroengras, maar alsnog zo in balans), klein beetje kimchi erbij voor wat pit en het was maar goed dat er niet gedeeld hoefde te worden. De kreeft makhani was ook precies zoals je zou verwachten van een restaurant in het Conservatorium Hotel: perfect uit de schaal gehaald, boterzacht, juicy en hoewel kreeft zo subtiel is dat een saus al overheerst, waren ze hier in perfecte harmonie. De zeebaars viel een beetje weg tegen de gele curry, maar die was zo fantastisch dat het ook niet uitmaakte. Pickles zijn nice and chunky met een goede zuur/zout  verhouding en ook de rijst was top (dan denk je dus, hoe kan rijst nou top zijn? Geen idee hoe ze het doen, maar dit was zeker niet je huis-, tuin- en keukenrijst).

In het restaurant Taiko kookt chefkok Schilo Aziatisch geïnspireerde gerechten. Op de kaart vind je raw food, sushi, sashimi, dim sum en vlees en vis van de grill. Ben je vega, dan is dit wellicht niet de beste plek voor je. Sommige gerechten worden versterkt doordat ze geserveerd worden met een glaasje parfum. Niet om op te drinken, nee: je eet een hapje, ruikt en eet weer een hapje. Zo doe je dat. Om vervolgens van je stoel te vallen aangezien dit riedeltje écht iets met je smaak doet. We kid you not.

Exclusieve sakes, wijnen waar maar 1.000 flessen per jaar van worden gemaakt, cappuccino’s als gerecht en een tiptop staf maken de ervaring compleet. Een ervaring waar je ook zeker wel het nodige voor betaalt… Dat is waar. Het is het absoluut waard. Een dikke, vette aanrader voor een bijzondere avond aan tafel.

Helaas dus even niet aan tafel bij Taiko, maar gelukkig is er de Curious Curry Pop-up. Dat het een kleine aanslag is op de portemonnee geldt ook voor de curries, maar dan heb je wel een curryavond die je nog lang nablijft en je krijgt écht wel waar voor je geld.

Je kan bij Taiko ook een nigiri-, sashimi- en makibox bestellen en dat gaan we waarschijnlijk maar snel doen, want die zien er ook uit als een plaatje.

Conservatorium Hotel en Taiko