29 april 2021, door Margaux van der Mieden

Je buitenverblijf (tuin/ balkon/ postzegel) zitproof maken doe je zo

29 april 2021, door Margaux van der Mieden

Je buitenverblijf (tuin/ balkon/ postzegel) zitproof maken doe je zo

Hoe leuk om op je eigen cosy terras een glas wijn te drinken omringd door lichtjes, schapenvellen en gezelligheid? Een groot terras, een mega tuin of een klein balkon, alles will do. Elke plek heeft immers zijn eigen charme en gezelligheid. Een mini make-over aan je buitenplek geven? Wat tips:

Scandinavisch tintje

Scandinavisch tintje

Scandinavische landen hebben wel echt een voorsprong op het gebied van van die super gezellige buitenplaatsen. En toch… Veel gedoe is het niet: de betere buitenverblijven, blokhut-stijl, bestaan uit vooral veel hout, schapenvellen en verder eigenlijk zo min mogelijk details. Niet te druk, juist zo minimalistisch mogelijk. Zwarte, bruine en witte tinten, dat is de basis. Zet een paar houten of zwarte metalen stoelen buiten met schapenvellen en wollen dekens bij een vuurkorf (belangrijk, die korf) en je bent zo goed als klaar. Schapenvellen zijn zacht, warm en maken meteen die winterse sfeer. Het kraken en knetteren van het vuur maakt het plaatje af. Hang hier en daar nog wat lichtjes buiten voor die extra gezelligheid. In de vorm van lampionnen, lantaarns of juist simpele kerstlichtjes. Meer heb je niet nodig.

Bohemian details

Bohemian details

Het tegenovergestelde van het minimalistische Scandinavische design is het Bohemian verhaal. Omringd door planten en vooral veel laagjes. Van vloerkleden tot kussens en dekens. Als je alles in een neutraal kleurenpalet kiest, krijg je dat chique boho-lookje maar de regel blijft: the more the merrier. Zet vervolgens her en der (alweer: teveel bestaat niet) kaarsen neer en hang mooie sierlijke lampionnen op met waar mogelijk een houten zitje bomvol kussens. Zet een mooie ronde vuurkorf bij de zitjes voor extra warmte. Hang kruiselings een slinger van lichtjes op zodat er een sterrenhemel ontstaat. Zo heb je een sprookje buiten op je eigen terras. Hier kun je uren zitten en genieten van alle lichtjes. Kies vooral voor houten accenten zoals houten stoelen, tafeltjes en plantenpotten. Zo creëer je een huiselijke sfeer buiten.

Tip: om makkelijke houten zitjes of bijzettafels te maken gebruik je een paar houten paletten. Deze vind je zo op straat of kun je kopen bij een bouwmarkt. Het is goedkoop en makkelijk te stylen. Zet twee van zo’n houten paletten op elkaar. Leg hier een groot buitenkussen op en wat kleinere sierkussen en je buitenbank is klaar!

Een klein balkon of kleine patio is snel heel warm en gezellig met weinig spullen. Een grote patio of terras is al wat moeilijker om huiselijk en warm te maken. Toch kun je met maar een paar mooie dingen een homey vibe maken. Zo zijn twee grote comfortabele banken de oplossing. Gooi daar diep warme gekleurde kussens op en zet een lagere tafel in het midden met een boel kaarsen. Done! Hier en daar opvullende planten en lantaarns op de grond waardoor de ruimte opgevuld is. Zo voelt het meteen cosy en uitnodigend om neer te ploffen in die grote banken. Een must (vinden wij) is een heater of een warmtebron zodat je niet na tien minuten weer naar binnen wilt. Voor de echte luxe paarden onder ons is een buitenkachel of ingebouwde open haard een extra finishing touch. Easy does it!