Nederland19 mei 2020, door Imara Milatz

Duurzaam Handboek voor de Luie Tuinier

Nederland, 19 mei 2020, door Imara Milatz

Duurzaam Handboek voor de Luie Tuinier

Hop, spring dat dat balkon op, duik de tuin in. Want als je een ouwe mazzelaar bent en beschikt over outerspace rondom je huis, dan kan de natuur dichter bij huis zijn dan je zelf denkt. Door het creëren van je eigen stukje natuur, hoe groot of klein die ook mag zijn, tover je van je eigen omgeving een duurzamer, schoner, (knapper ook) en groener walhalla! Goed nieuws in de maak, het schijnt zelfs de grootste moeite helemaal niet te hoeven zijn dat tuinieren (lees daarvoor ook nog maar eens heel Barts Buiten binnenstebuiten). Want met dit boek ‘Duurzaam Handboek voor de Luie Tuinier’, heb je geen groene vingers nodig, maar is het gewoon uitvoeren wat het boek je verteld. It’s no rocket science, er is alleen iemand voor nodig die zo lief is het even uit te leggen (voorkauwen, mag ook, graag zelfs).

Duurzame Handboek voor de Luie Tuinier

Duurzame Handboek voor de Luie Tuinier

We slaken er bijna een gemakszucht van. Het is zo makkelijk zelfs dat het boek je in 10 (is dat wel mogelijk?) stappen meeneemt in het creëren van een eigen, weelderige bloementuin. En dat is leuk, want dat klopt precies met wat we van onze tuin hopen dat het ooit wordt. Een perfectly tamed, maar wild (maar ook niet te), tuintje. Een tuintje naar het hart, wel te verstaan. Loethe Olthuis is de moeilijkste niet en verteld in Jip en Janneke taal hoe de tuin klimaatbestendig te maken, hoe je een natuurlijk ontmoeting tussen de (juiste) bloemetjes en de bijtjes creëert en hoe je het hele jaar door voor kleur in de tuin zorgt.

Hadden we al gezegd dat Loethe niet de moeilijkste is? De journalist en tuinliefhebber pur sang, verklapt zelfs waar je free of charge aan groen kunt komen. En alsof dat nog niet genoeg is doet ze een boekje open over het feit dat de natuurtuin het allerliefst juist knap gemaakt wordt door een luie tuinier. Lui is fijn voor alle egels, vogels, insecten en andere beestjes om zichzelf een fijn thuissfeertje in je gecreëerde stukje natuur te kunnen nestelen. Dan zijn we er niet, want Loethe laat zien hoe je je eigen eettuin of smulbalkon met fruit en groente kunt aanleggen. Want, wist je vast niet, kruiden in potten zijn al een goed begin. Kortom, dit boek is je meest praktische natuurtuin-stappenplan, met oog voor drukke agenda’s. Doen we graag dat lui zijn. Kom maar op met die natuurtuin.

Duurzame Handboek voor de Luie Tuinier

En en en, we zijn er nog steeds niet helemaal, in het boek vind je ook leuke recepten om in elkaar te flansen met producten uit je eigen tuin. Hoe cool is dat! Tja, voor wie het nog niet door had, hier zijn we fan.