13 januari 2016, door Maartje

Kaas & wijn Woensdag

13 januari 2016, door Maartje

Kaas & wijn Woensdag

Woensdagavond = de hort op willen voor een hap en een drank, want bijna weekend. Al halen we die hap net zo gemakkelijk in huis, want nog geen weekend. Al is het alleen een stuk kaas, oke, en wijn. Omdat dat zo lekker de week breekt. En dus: de beste woensdag-kaas-wijn-tips, iedere week, uit of thuis, graag gedaan.

Waar je lekkere kaas kunt halen en waar je goede wijnen vindt, viel hier al te lezen (en more to come). Maar welke kazen en welke wijnen (volgens ons) het lekkerst zijn, dat nog niet. Bij deze: Bart's besties op het gebied van kazen- en wijnen (met in de laatste categorie, de wijn, in dit lijstje de 'ordinaire' supermarktjongens). Misschien niet volgens het boekje (de wijn-kaas-combinaties hebben we zelf bedacht), maar gewoon; lekker. Toegegeven: het is een uitdaging om uit te leggen hoe die kazen en wijnen smaken, zo op schrift, en waarom ze o zo lievelings zijn, dus et voilà, een poging:

De mildste kazen zijn de witschimmel- ofwel witte korstkazen. Een aanrader als je niet van pittige kazen houdt. Favoriet is de Camembert de Normandi, een zachte, romige kaas met een nootachtige smaak. Een andere zachte kaas, die niet alleen op een kaasplankje maar in elk gerecht lekker is, is geitenkaas (duh). Of je voor hard of zacht kiest; geitenkaas is altijd goed een goed idee (hallo geitenkaaskroketjes of grilled sandwich geitenkaas), mits je er van houdt (want oke, niet voor iedereen weggelegd, die geit) Lievelingsgeitenkaas, want ja, ze komen in grote getalen, is de Crottin de Chavignol. Een frisse, kruimelige geitenkaas. Als de kaas ouder wordt, verandert de smaak. Iets vollere wordt-ie en iets nootachtiger. Lekker met deze milde, zachte kazen is een frisse witte wijn. Sol y Nieve of Undurraga bijvoorbeeld, die uit de supermarkt. De Spaanse rueda van Sol y Nieve is heel fris en smaakt een beetje naar peer en citrus (en vooral naar wijn, als je geen kenner bent). Nog lekkerder misschien zijn de wijnen van Undurraga, een heel goed, betaalbaar wijnmerk. De sauvignon blanc is fris, fruitig en iets droger dan de rueda. De merlot van Undurraga gaat trouwens ook heel goed samen met geitenkaas, omdat ‘ie lekker licht is voor een rode wijn (zwaardere rode wijnen kunnen de smaak van de milde kazen wegnemen). Een andere witte topper, en wat ons betreft de tip der supermarkttips: de frisfruitige Sauvignon Blanc Pinot Grigio blend van Jumbo, met het gele etiket, voor maar € 5,49, en de Pouilly-Fumé, van de Albert Heijn, die wel een tientje kost, maar dan heb je ook wat.

De gewassen of rode korstkazen zijn iets pittiger dan de witte korstkazen, al hangt het af van de kaas die je kiest. Allemansvriend is de Port Salut. Een hele (hele!) milde, zachte kaas die, volgens ons, iedereen die kaas lust wel lekker vindt. Wil je liever een iets pittigere rode korstkaas? (Ja, ja, dat wil je!) Dan is de Chaumes een om te onthouden. De Chaumes is ook een zachte kaas, maar met een mild pikante smaak. Een beetje zoals kaas hoort te zijn. Maar absolute favoriet is toch de Langres. Laat je niet afschrikken door de uitgesproken geur; hij is echt lekker. De kaas is heel romig en heeft een pittige smaak (pittiger dan de Chaumes). Als je van sterke kazen houdt, probeer dan deze. Voor bij de rode korstkazen: de cabernet sauvignon van Undurraga, iets zwaarder dan de merlot. Of, nog beter, de Matua Pinot Noir, met het mooie lichtblauwe etiket, voor € 8,99 bij de Albert Heijn.

Beeld link @hitherandthither, beeld rechts @ilovenature