2 december 2020, door Anna Sophie Wellink

De dinnertafel Kerst proof decoreren doe je zo

2 december 2020, door Anna Sophie Wellink

De dinnertafel Kerst proof decoreren doe je zo

Iets met de mooiste tijd van het jaar? Het klinkt cliché maar het is wel waar. En het is niet alleen de mooiste tijd... Het is ook een gezellige periode, die decembermaand. We vieren, eten en drinken (heel veel), we steken kaarsen aan, het liefst een van deze geurkaarsen, de kerstmuziek wordt plat gedraaid, de boom wordt versierd... Well, you know the drill.

 

Ieder jaar weer willen de ons hele huis op zijn knapst decoreren. Maar heus niet alleen het huis! We willen zo'n tafel waar je U tegen zegt. Zo'n tafel die je voorbij ziet komen in films, op de gram en in tijdschriften. Je weet wel, zo'n jaloersmakende tafel met alles erop en eraan. We geven eerst vijf eenvoudige tips voor een knap gedekte Kersttafel, gewoon omdat het kan en daarna wat van onze favorieten merken waar je de mooiste (Kerst)spullen kunt kopen.

Tips

Tips

1. We snappen het, dit is lastig. want waar begin je in vredesnaam. Zoals voor elke fuif geldt ook hier: kies een thema and stick to it. Dat zorgt voor eenheid, of je thema nu een kleur is, een dier of een familie inside joke. Kleur in de meest bonte stijl mogelijk? Ook dat is een thema! Kleuren, prints, alles door elkaar mixen en matchen – als het maar veel is. Afijn: de kunst is dus een thema te kiezen en er niet vanaf wijken.

2. Een centraal punt op de tafel is altijd mooi. Bijvoorbeeld in het midden van de tafel wat kersttakken, groen of andere knappe accessoires van verschillende hoogtes. Houdt je thema in je achterhoofd! Kleuren in dezelfde tinten met hier en daar een opvallende uitschieter. Tip: geen pannen op tafel met Kerst! Die doen echt geen goeds voor je tafel. Team keuken moet de borden gewoon opmaken in de keuken.

3. Decoreer je servetten. Op een gedekte tafel mag linnengoed niet ontbreken. Echt niet. Leuk om je servetten te versieren met een koord, lint (mooie satijn lint shop je hier) en een naamkaartje, gedroogde bloem of een takje ertussen en je bent klaar. Simpel maar zo leuk. Je hebt ook die mini kerstballen, je weet wel, die kun je ook door je koord binden. En hups om je servet. Kleine kartonnen name tags koop je gewoon online (zie ook de linkjes). #nevernotenoughdetails

Tips

Tips

4. Wissel in niveau’s. What? Ja, ga de hoogte in. Dit maakt je tafel dynamisch! Goh, wat klinkt dat stom… Nah, je snapt wat we bedoelen. Je hebt verschillende manieren om dit te doen: met kandelaars voor je kaarsen, dat is de meest makkelijke manier. Nog leuker is een tafelklem. Die maak je vast aan je tafel en daar hang je dan weer je mooie verlichting aan hangen en andere decoratieve items, van kerstballen tot marretakken. Je kunt ook een lint spannen tussen je lampen als je die boven de tafel hebt hangen. Shop hier een tafelklem. 

5. Tafeldekken. Klinkt misschien eenvoudig maar blijkt toch ieder jaar weer een grappig moment. ‘Waar moet deze lepel dan liggen?’ ‘En dit mes dan?’  ‘Ach, maakt niet uit, leg maar gewoon neer.’ Nee mensen, dit jaar volgens de regels. Je werkt altijd van buiten naar binnen naar het bord toe en niet anders. Zorg voor mooi passend bestek; goudkleurig misschien een keer? En voor echt mooie (wijn)glazen: niets zo feestelijk dan voor elk drankje (water, champagne, witte wijn en rode wijn) alvast een glas op tafel. Ja maar dan staat de tafel zo vol? Klopt.

Favorieten merken

Favorieten merken

  • Anna+Nina, oh my niet alleen voor mooie sieraden moet je hier wezen. Bij Anna+Nina hebben ze ook alles voor een knappe tafel. Kaarsen in alle soorten en maten inclusief een boel kandelaren maken het hele plaatje compleet. Bestek in printjes, kleuren en sjieke looks.
  • Broste Copenhagen het kost wat, maar dan heb je ook wat. En we zeiden het al want liggen mag gewoon écht niet ontbreken aan de tafel. Zelf gebruiken we met de feestdagen zo’n Bordeaux rode kleur. Warm, sfeervol en gewoon mooi.
  • NADUVI een hele fijne voor de thuisshoppers. Naduvi heeft écht hele mooie merken met écht hele goede kortingen, alles voor in huis en veel knaps voor op de tafel.
  • Dille & Kamille heeft eigenlijk alles en kwa prijzen hangen ze er altijd zo tussenin. Van bestek tot aan aardewerk kun je hier terecht. Weetje wat we ook zo’n mooie extra vinden op de Kerst tafel of gewoon altijd een decanteer kan voor je wijn.
  • Serax. Glaswerk zie je tegenwoordig in veel knappe varianten, houden we van. Hoe leuk met kerst van die old skool Champagnecoupes. Bijpassende waterglazen ernaast of juist net een ander printje. En Serax heeft meer, veel meer, kijk maar.

Citroenen gewoon omdat ze zo knap zijn

Citroenen gewoon omdat ze zo knap zijn

Vrolijk, kleurrijk, knap en ook nog eens hartstikke lekker. Citroenen zijn aan. Tegenwoordig gaat er niet alleen een hele bups in je waterkaraf ook in het interieur komen de gele parels terug.

Wat dacht je van een citrus twist op je gedekte tafel. Origineel en je kunt het zelf maken. Of wat dacht je van deze schaal, kun je vullen met oliebollen. Aah of deze is toch ook te good looking, dit zijn van die schalen daar heb je er nooit genoeg van. Handig voor je salade’s of gewoon voor een zak met chips of of een carpaccio, als onderbord met soepjes. En deze dan voor je olijven of nootjes. Deze schalen van Noëlle zijn ook echt een aanwinst voor bij je keukenservice voorraad.

Leuke kunst aan de muren doet ook altijd goed en dan kun je denken dat heeft toch niks met tafeldekken te maken? Fout, de omgeving doet ook zoveel voor de sfeer. Oh en dit ook nog leuk voor op tafel een krans met citroenen.