13 december 2023, door Anna Sophie Wellink

De dinnertafel kerst-proof decoreren doe je zo

13 december 2023, door Anna Sophie Wellink

De dinnertafel kerst-proof decoreren doe je zo

Iets met de mooiste tijd van het jaar? Het klinkt cliché maar het is wel waar. En het is niet alleen de mooiste tijd van het jaar, maar ook de gezelligste; die decembermaand. We vieren erop los, eten en drinken (heel veel), we steken kaarsen aan, het liefst een van deze geurkaarsen, de kerstmuziek wordt grijs gedraaid, de boom wordt versierd... Well, you know the drill.

 

Ieder jaar weer willen we ons hele huis op zijn knapst decoreren. Maar heus niet alleen het huis! We willen zo'n tafel waar je U tegen zegt. Zo'n tafel die je voorbij ziet komen in films, op de gram en in tijdschriften. Je weet wel, zo'n jaloersmakende tafel met alles erop en eraan. We geven eerst vijf eenvoudige tips voor een knap gedekte kersttafel, gewoon omdat het kan. Daarna nog wat van onze favoriete merken waar je de mooiste (kerst)spullen kunt kopen.

Tips

Tips

1. We snappen het, dit is lastig. Waar begin je in vredesnaam? Zoals voor elke fuif geldt ook hier: kies een thema en stick to it. Dat zorgt voor eenheid, of je thema nu een kleur is, een dier of een inside joke van de familie. Kleur in de meest bonte stijl mogelijk? Ook dat is een thema! Kleuren, prints, alles door elkaar mixen en matchen – als het maar veel is. Afijn: de kunst is dus een thema te kiezen en er niet vanaf wijken.

2. Een centraal punt op de tafel is altijd mooi. Bijvoorbeeld in het midden van de tafel wat kersttakken, groen of andere knappe accessoires van verschillende hoogtes. Houd je thema in je achterhoofd! Kleuren in dezelfde tinten met hier en daar een opvallende uitschieter. Tip: geen pannen op tafel met Kerst! Die doen echt geen goeds voor je tafel. Team keuken moet de borden gewoon opmaken in de keuken.

3. Decoreer je servetten. Op een gedekte tafel mag linnengoed niet ontbreken. Echt niet. Leuk om je servetten te versieren met een koord, lint (mooi satijnen lint shop je hier) plus naamkaartje, gedroogde bloem of een takje ertussen en je bent klaar. Simpel maar zo leuk. Je hebt ook die mini-kerstballen, je weet wel, die kun je ook door je koord binden. En hups om je servet. Kleine kartonnen name tags koop je gewoon online (zie ook de linkjes). #neverenoughdetails

Tips

Tips

4. Wissel in niveaus. What? Ja, ga de hoogte in. Dit maakt je tafel dynamisch! Goh, wat klinkt dat stom… Nah, je snapt wat we bedoelen. Je hebt verschillende manieren om dit te doen, maar met kandelaars voor je kaarsen is de makkelijkste manier. Nog leuker is een tafelklem. Die maak je vast aan je tafel en daar hang je dan weer je mooie verlichting aan en andere decoratieve items, van kerstballen tot maretakken. Je kunt ook een lint spannen tussen je lampen als je die boven de tafel hebt hangen. Shop hier een tafelklem. 

5. Tafeldekken. Klinkt misschien eenvoudig maar blijkt toch ieder jaar weer een grappig moment. ‘Waar moet deze lepel dan liggen?’ ‘En dit mes dan?’  ‘Ach, maakt niet uit, leg maar gewoon neer.’ Nee mensen, dit jaar volgens de regels. Je werkt altijd van buiten naar binnen: naar het bord toe en niet anders. Zorg voor mooi passend bestek; goudkleurig misschien een keer? En voor echt mooie (wijn)glazen: niets zo feestelijk als voor elk drankje (water, champagne, witte wijn en rode wijn) alvast een glas op tafel. Ja maar dan staat de tafel zo vol? Klopt.

Favorieten merken

Favorieten merken

  • Anna+Nina, oh my! Niet alleen voor mooie sieraden moet je hier wezen. Bij Anna+Nina hebben ze ook alles voor een knappe tafel. Kaarsen in alle soorten en maten, inclusief een boel kandelaren om het plaatje compleet te maken. Bestek in printjes, kleuren en sjieke looks.
  • Broste Copenhagen het kost wat, maar dan heb je ook wat. En we zeiden het al; linnen mag gewoon écht niet ontbreken aan de tafel. Zelf gebruiken we met de feestdagen zo’n Bordeaux rode kleur. Warm, sfeervol en gewoon mooi.
  • NADUVI is een hele fijne voor de thuisshoppers. Naduvi heeft écht hele mooie merken met écht hele goede kortingen, alles voor in huis en veel knaps voor op de tafel.
  • Dille & Kamille heeft eigenlijk alles en qua prijzen hangen ze er altijd zo tussenin. Van bestek tot aan aardewerk kun je hier terecht. Weetje wat we ook zo’n mooie extra vinden op de kersttafel? Of gewoon altijd… Een decanteer karaf voor je wijn.
  • Serax. Glaswerk zie je tegenwoordig in veel knappe varianten, houden we van. Hoe leuk zijn met kerst van die old school Champagne coupes? Bijpassende waterglazen ernaast of juist net een ander printje. En Serax heeft meer, veel meer, kijk maar.

Citroenen gewoon omdat ze zo knap zijn

Citroenen gewoon omdat ze zo knap zijn

Vrolijk, kleurrijk, knap en ook nog eens hartstikke lekker. Citroenen zijn aan. Tegenwoordig gaat er niet alleen een hele bups in je waterkaraf, ook in het interieur komen de gele parels terug.

Wat dacht je van een citrus twist op je gedekte tafel? Origineel, en je kunt het zelf maken. Of wat dacht je van deze schaal? Kun je vullen met oliebollen. Ah en deze is toch ook te good looking! Dit zijn van die schalen, daar heb je er nooit genoeg van. Handig voor je salades of gewoon voor een zak met chips of of een carpaccio! Als onderbord met soepjes.

Leuke kunst aan de muren doet ook altijd goed. Dan kun je denken, dat heeft toch niks met tafeldekken te maken? Fout, de omgeving doet ook zoveel voor de sfeer.