Nederland, Amsterdam21 juli 2023, door Sanne Carbaat

Pride Amsterdam 2023: #YouAreIncluded

Nederland, Amsterdam, 21 juli 2023, door Sanne Carbaat

Pride Amsterdam 2023: #YouAreIncluded

Pride! Dat behoeft geen uitleg natuurlijk: eindelijk weer een bontgekleurd Amsterdam dit jaar met niets anders dan liefde voor iedereen. Met dit jaar als thema #YouAreIncluded. Van 1 t/m 6 augustus vieren we de vrijheid jezelf te kunnen zijn en dat je - heel logisch vinden we - mag houden van wie je wilt. We vieren feest, zeker, maar Pride is ook een moment om kritisch te kijken wat er nog te verbeteren valt, waar allies kunnen bijdragen en hoe we de wereld inclusiever kunnen maken.

 

Ook de iconische grachtenparade in Amsterdam is er weer op 5 augustus! Maar dat niet alleen: de hele week worden er door heel Amsterdam activiteiten, lezingen en evenementen georganiseerd en het wordt groots aangepakt. Dit jaar verzorgt voor het eerst Queer Amsterdam, naast Pride Amsterdam, ook een deel van het programma.

 

 

The Change Station op CS Amsterdam | 5 aug

The Change Station op CS Amsterdam | 5 aug

Station Amsterdam Centraal opent tijdens de Canal Parade op zaterdag 5 augustus een feestelijke en comfortabele kleedkamer voor bezoekers die met de trein, bus, tram of metro aankomen in Amsterdam. De Change Station is te vinden in de middelste reizigerstunnel van het station en biedt de mogelijkheid om je klaar te maken voor de Canal Parade. Er zijn vier kleedruimtes en je kunt er ook gratis je tas laten staan zodat je die niet de hele dag hoeft mee te zeulen.

Het verhaal van Dylano, werkzaam bij de Starbucks op het station, ook wel bekend als Queen Elsa, is een grote inspiratiebron geweest in de totstandkoming van het concept. “Om als Queen Elsa gekleed te gaan buiten de Amsterdamse binnenstad vond ik nog spannend. Mijn manager bood mij tijdens Pride Amsterdam 2022 een veilige, comfortabele omkleedgelegenheid op Amsterdam Centraal. Daar was ik hem heel dankbaar voor. Fantastisch dat nu iedereen deze mogelijkheid krijgt”. Dylano zal om 10.00 uur aanwezig zijn als Queen Elsa om de Change Station te openen.

The Change Station

Super Lyan | Cocktail for a Cause | hele week

Super Lyan | Cocktail for a Cause | hele week

Pride is er en Team Super Lyan is all-in. Cocktailbar Super Lyan serveert twee speciale cocktails tijdens Pride Week, toegewijd aan iconen uit de LGBTQIA+ community. Zo is er een cocktail geïnspireerd op Elton John en eentje op Ian Mckellen. Per verkochte cocktail wordt  €2,50 gedoneerd aan GLAAD, één van de grootste media belangenorganisaties van de LGBTQIA+ community te wereld.

Van 1 t/m 6 augustus kun je deze cocktails proberen. Entertainment blijft natuurlijk niet uit (had je wat anders verwacht van Super Lyan?).

Super Lyan

Pulitzer's Bar | hele week

Pulitzer's Bar | hele week

Gedurende Pride Week shaket Pulitzer’s Bar Lola’s Pride Blend in elkaar. Een cocktail die de geliefde Amsterdamse bar Pamela eert. Pamela is een klassiek bruin café met authentieke sfeer die de LGBTQIA+ community omarmt. De cocktail zelf is vernoemd naar Lola, één van de eigenaren van het café, die inclusiviteit en acceptatie symboliseert. Bij het bestellen van deze cocktail, schenkt Pulitzer’s Bar €2,50 aan Workplace Pride.

Pulitzer’s Bar

Kimpton de Witt ‘Let Us Be Perfectly Queer’ | 5 augustus

Kimpton de Witt ‘Let Us Be Perfectly Queer’ | 5 augustus

Bij Kimpton De Witt draait Pride om veel meer dan enkel een feest. Sinds de oprichting van Kimpton Hotels & Restaurants zijn de hotels één van de eersten die actief LGBTQIA+ reizigers steunen (ze hebben bijvoorbeeld ook de Travel Proud badge van Booking.com).

Met Pride Amsterdam in aantocht, staat Kimpton deze maand in het teken van ‘Let Us Be Perfectly Queer’ om de vrijheid, diversiteit en inclusiviteit te vieren. Dus let’s celebrate… proud en loud.

Kom 5 augustis naar de Living Room van Kimpton De Witt voor een glamorous start van de Canal Parade. Tussen 10:00 en 13:00 uur staan een glitter make-up artists voor je klaar om jouw look een fantastische sparkly touch-up te geven. En de eerste cocktail is ook van het huis.

Kimpton de Witt

Pride x BAUT x Coby’s Cut karaoke | 6 augustus

Pride x BAUT x Coby’s Cut karaoke | 6 augustus

Als dat geen feest wordt dan weten we het ook niet meer! Voor een flinke dosis chaos, pure gezelligheid en entertainment ben je hier aan het goede adres. Op zondag 6 augustus toveren BAUT en The Social Hub de Wibautstraat om tot een kleurrijke bende. Je Pride sluit je af met Amsterdamse Coby en haar allerberoemdste bingo, ze steelt al meer dan 15 jaar de show op de zeedijk met Coby’s Cut Karaoke. Onder het genot van genoeg eten en dranken kun je je onderdompelen in de show: van de bingo, karaoke, platte grappen tot je portie keiharde humor voor de komende tijd. Genoeg prijzen te winnen van tickets voor Loveland Festival, Superflirt Festival, een diner bij BAUT tot een fles Salmari. Dus schrijf je in op één van de twee shifts: lunch of borrel. Aan jou de keuze, begin je liever vroeg of wat later op de dag? De lunch €45,- tussen 12:30 en 15:00 uur inclusief bingo, glas bubbels en shared lunch arrangement. Gaan we voor de borrel €25,- tussen 16:00 en 18:30 uur inclusief bingo, glas bubbels en drie rondes snacken. Weer eens wat anders op de zondag!

Pride afsluiten in stijl doe je bij Coby’s Cut Karaoke dus scoor snel de laatste tickets: BAUT

Pride Walk & Queer Fest

Pride Walk & Queer Fest

Jaarlijks wordt er gedemonstreerd voor gelijke rechten voor de LGBTQ+ community en lopen we met zijn allen door de stad. De Pride Walk vertrekt op zaterdag 22 juli om 12.00 vanaf de Dam (maar later aansluiten kan natuurlijk ook nog). De Pride Walk eindigt op Museumplein, waar het Queer Fest plaatsvindt.

Fotocredits; Instagram Pride Amsterdam

Vogue Dance Workshop | Hermitage | 3 augustus

Vogue Dance Workshop | Hermitage | 3 augustus

Vogue is een dansstijl die is ontstaan in de ballroomscene van de LGBTQ+ gemeenschap in de jaren 1980. Een expressieve dans die elementen van mode, theater en zelfexpressie combineert. Voor de workshop maakt het niet uit of je al wat geoefender bent of dat dit je eerste keer is: iedereen is welkom.

Vogue Dance Workshop x Hermitage

Drag Olympics

Drag Olympics

De Drag Olympics, ‘s werelds belangrijkste sportevenement voor drag queens, kings, things en gender benders, vinden plaats op vrijdag 5 augustus bij Homomonument op de Westermarkt. Verwacht traditionele sporten als de stiletto-run, de handbag throw en Bitchvolleybal. De inschrijving start om 19:00,  maar alleen komen supporten is ook helemaal goed natuurlijk. De Drag Olympics eindigt om 00:00.

Wil je van alles op de hoogte blijven en niks missen? Houd dan de website van Pride Amsterdam erbij voor alle tips over feestjes, evenementen, lezingen en meer.

Drag Bingo | 28 juli | Hermitage

Drag Bingo | 28 juli | Hermitage

Op 28 juli kun je van 14:00 to 16:00 deelnemen aan de Drag Bingo. Een bingo met veel drag, that is. Dit evenement is bedoeld voor 50+ en de deelname is geheel gratis. Er zijn heel leuke prijzen ze winnen en de tickets gaan snel, dus schrijf je snel in!

Drag Bingo x Hermitage 

Milkshake Festival | 29 & 30 juli

Milkshake Festival | 29 & 30 juli

Time to shake that booty. In het Westerpark is het op 29 en 30 juli weer tijd voor Milkshake Festival, een van de bekendste open-minded, elektronische dance festivals van het land. Niets moet en alles mag, zo lang je maar plezier hebt en lief bent voor elkaar. Er zijn maar liefst negen podia, voor ieder wat wils dus.

Milkshake Festival

 

Pride Street Parties

Pride Street Parties

Geen plan is ook een plan, soms is het gewoon lekker om door de stad te struinen en nog niet te weten waar je eindigt. Je hoeft in ieder geval niet bang te zijn dat je nergens terecht kunt. Er beginnen al allemaal straatfeesten op 22 juli en tot en met 6 augustus gaat al dit leuks door.  tot en met 7 augustus worden er namelijk op veel plekken straatfeesten georganiseerd. Stiekem toch al benieuwd waar je moet wezen? Hier vind je een overzicht.

Pride Bingo | Hoxton x Lotti's | 6 augustus

Pride Bingo | Hoxton x Lotti's | 6 augustus

Heisa Jynx is terug bij Lotti’s in het Hoxton Hotel! Na een geweldig afscheid van Pride Week vorig jaar brengen ze hun epische drag bingo-feest terug. Houd je markeerstift bij de hand en wie weet ga je naar huis met een knaller van een prijs.

De lui bij het Hoxton en Lotti’s organiseren trouwens nog veel meer hoor: op 3 augustus neemt Mister B, de #1 winkel van Amsterdam voor al je fetisjbehoeften, de lobby over en op 4 augustus kunnen ook de voetjes van de vloer. Natarcia, een van de resident DJ’s, neemt MC Aron mee voor een avond vol Ballroom vibes.

Voor nog meer evenementen, feestjes en ander Prides kijk je op de website.

Hoxton x Lotti’s x Pride

Miss Cartier | Westfield Mall

Miss Cartier | Westfield Mall

Oke, oke, niet in Amsterdam, maar Westfield Mall of the Netherlands heeft ook een heel programma speciaal voor Pride 2023, met Miss Cartier in de hoofdrol. De hele week is het een ode aan liefde tijdens Pride week van 26 juli tot en met 4 augustus. Een glansrol dus, voor Miss Cartier, die bezoekers meeneemt in de wereld van drag. Tijdens de openingsavond kun je live vragen te stellen over make-up, glam en haar ervaringen met drag, om ‘s avonds geïnspireerd naar huis te gaan. Daarnaast wordt
de liefde gevierd aan de hand van het werk van illustrator Soraya en een bijbehorende tentoonstelling.

Met de slogan ‘I see you, I love you’ nodigt Westfield Mall of the Netherlands bezoekers uit om zichzelf te zijn. De levendige en kleurrijke viering wordt ingeluid op 26 juli (vanaf 16:00 uur) door ambassador Lady Bee. Tijdens de openingsavond laat de elektrische muzikant, MC, DJ én producer haar skills horen.

Reguliersdwarsstraat

Reguliersdwarsstraat

Natúúrlijk de Reguliersdwarsstraat; één van de meest kleurrijke en inclusieve uitgaansstraten van Amsterdam. Hier valt altijd wel iets te beleven, maar tijdens Pride is het extra gezellig. Als je zin hebt in een (of heel veel) feest dan kun je hier tot in de late uurtjes uit je dak gaan. (Sowieso een goede plek voor de after).

Canal Parade

Canal Parade

Natuurlijk mag het hoogtepunt van de Pride niet ontbreken in dit lijstje. Op zaterdag 5 augustus van 12:00 tot 18:00 vaart de botenparade van het Oosterdok, via de Nieuwe Herengracht, de Amstel en de Prinsengracht naar het Westerdok. Heel druk, maar vooral ook heel gezellig.

Canal Pride