18 december 2022, door Maartje

Hoe overleven we die kerst dit jaar toch weer? Dit is de Xmas Survival Guide

18 december 2022, door Maartje

Hoe overleven we die kerst dit jaar toch weer? Dit is de Xmas Survival Guide

Leuk hoor, kerst... Maar voor heel veel mensen is december alles behalve the most wonderful time of the year. Mocht je nou ook als een berg opkijken tegen de feestdagen... Je bent de enige niet! Al die mensen, al die meningen, juist geen mensen om je heen - er speelt van alles tegelijk en dat is voor veel mensen hét recept voor storm: een combinatie van factoren die kunnen leiden tot ‘the most miserable time of the year’. We feel you. Wat te doen?

High performance trainer en mental coach Jacomijn Vlamings ziet het maar wat vaak in haar praktijk en stelde daarom speciaal voor ons een handige 'how to handle die kl*** kerst' survival guide samen, met vijf praktische tips en handvatten.

Hoe overleven we die kerst dit jaar toch weer? Dit is de Xmas Survival Guide.

Eigenlijk is het helemaal niet zo gek: donkere dagen, weinig daglicht, minder vitamine D en daardoor een negatieve balans van je weerstand… Dan moet je sowieso sterk in je schoenen staan. Daarnaast zijn er aan het eind van het jaar veel deadlines, wat extra stress en werkdruk oplevert. En dan nog die (te) drukke sociale agenda, de extra uitgaven voor de feestdagen (hallo financiële druk), economische veranderingen alom, inflatie, energiekosten: you name it, het is er.

En dan zijn er natuurlijk ook nog die verrekte oude familiedynamieken die opspelen tijdens het kerstdiner; voor je het weet voel je je een kind van 12 in plaats van een autonoom volwassen mens van 36+. 

Gooi daar de ontremming van alcohol overheen en in één keer val je je moeder schuimbekkend aan tijdens het kerstdiner, omdat ze voor de derde keer insinueert dat je wel moe zal zijn. Je bent immers zo ongezellig, stil en terughoudend… Terwijl jij gewoon je best doet om niet op de landmijnen te stappen die zij en je vader al sinds binnenkomst hebben neergelegd. Zo ben je al snel (wederom) het zwarte schaap. Het vervelende emotionele ‘kind’ dat je ‘altijd’ al was. 

Oh de feestvreugde... 

Oh de feestvreugde... 

Aan de andere kant ligt tijdens de kerst de nadruk vaak op verlies en voelen we het gemis van een loved one extra scherp. Oh de feestvreugde… 

Terwijl elke film en elke reclame je in december wil laten geloven dat we moeten voldoen aan het plaatje van gezelligheid, warmte en connectie, terwijl voor een deel van ons het juist eenzaam, het tegenovergestelde, is. Misschien ben je ongewenst single, een workaholic die niet weet hoe te functioneren zonder je werk, of ben je ongelukkig in je relatie en tijdens de feestdagen realiseer je je hoe disconnected en eenzaam je eigenlijk bent. 

Afijn: Hoe overleef je de kerst? Een Xmas Survival Guide

Afijn: Hoe overleef je de kerst? Een Xmas Survival Guide

Alles begint met inzicht. Wat zijn de valkuilen? Waar zit de pijn?

Een veel voorkomende valkuil is dat mensen zodra ze het druk krijgen hun self-care rituelen aan de wilgen hangen. Ze stoppen met sporten, gezond eten en ontspanning. Maar let op! Juist dan word je extra prikkelbaar en gestrest. Niet handig. Bovendien zijn zoetigheid, alcohol en weinig slaap raszuivere energie drainers, dus blijf goed zorgen voor jezelf. Sterker nog: maak het juist nu tot een prioriteit.

De tweede veelvoorkomende valkuil is dat mensen ‘ja’ zeggen, terwijl ze ‘nee’ bedoelen. Tegen afspraken en tegen to do’s. Zo creëer je een eigen gebouwde gevangenis met ongewilde verplichtingen. Grenzen stellen dus. Blijf in tune met jezelf, doe wat jij wil. Jezelf wegcijferen en anderen pleasen zorgt voor stress, irritatie en frustratie en daar heeft uiteindelijk helemaal niemand iets aan.

Derde valkuil: elk jaar doe je exact hetzelfde, maar verwacht je ander – ‘beter’ – resultaat. Nee nee nee. Pas je verwachtingen aan en verval niet in gewoonten die blijkbaar niet werken. Als je bijvoorbeeld uit ervaring weet dat een familiekerstdiner steevast uitloopt op conflict, verzin dan een andere setting. Ga lunchen of wandelen. Maar stop met die oude dynamieken. Vier de feestdagen eens in het buitenland, ergens anders, met de mensen die je wel prettig vindt, bij wie je jezelf kan zijn, die je inspireren.

Wil je het toch nog een keer proberen, spreek dan met jezelf af dat je na maximaal 2 uur weggaat. En houd je daaraan. Tegen die tijd ben je overprikkeld door oude triggers en kun je er beter uit stappen voordat het escaleert.

Heb compassie voor jezelf en anderen

Heb compassie voor jezelf en anderen

Luister eens voordat je zelf gaat praten en probeer begrip op te brengen in plaats van een oordeel te vellen. De kans is groot dat de mensen om je heen ook hogere stresslevels ervaren en doordat je dat beiden zo voelt, kom je in een neerwaartse spiraal. Ga uit je hoofd, in je hart. Maak verbinding en ben dankbaar; niet alleen dankbaar voor herinneringen, mensen, dingen en succes, maar spreek ook appreciatie uit naar jezelf. Je talenten en skills, je gezondheid, je weerbaarheid en veerkracht. Het einde van het jaar is een perfecte tijd voor positieve reflectie, juist bij verlies. Zijn er dingen die je aandacht nodig hebben, die je wil veranderen? Niets vreet zoveel energie als het gevoel van vastlopen en stagneren. Constant hetzelfde rondje maken. Hoe zit het met de relatie met jezelf? Het is nota bene de allerbelangrijkste relatie in je leven! Deze relatie definieert namelijk alle relaties die je hebt. Met je eventuele partner, je vrienden, je lichaam, je werk, je kids en je familie. Zet de relatie met jezelf dus boven alles, maak deze gebalanceerd, liefdevol, respectvol en harmonieus. En alle relaties in je leven zullen verbeteren. Maak het glashelder wat je nodig hebt van jezelf voor het nieuwe jaar. Verbinding met de waarheid, ongeacht de consequenties. Mediteer, vertraag zodat je kan versnellen en aankan wat er ook op je bordje komt. Weet dat elke uitdaging een opportunity is tot groei, zelfs het kerstdiner ‘from hell’.

Kortom: voed jezelf

Kortom: voed jezelf

Dit soort oefeningen zijn eigenlijk onontbeerlijk, het hele jaar door, maar er is werkelijk geen betere tijd dan voor en tijdens de feestdagen. Door de extra drukte en bijbehorende stress ligt het leven onder een vergrootglas. Wat een mooi moment om te verdiepen. 

Dát is spirit van het kerstfeest. 

Over Jacomijn Vlamings

Over Jacomijn Vlamings

Jacomijn Vlamings startte haar carrière als trainer en coach in 2013 vanuit haar eigen ervaring: een jaar eerder ‘she hit the wall‘. En wie kan een ander beter helpen, bijstaan en coachen dan een ervaringsdeskundige? Juist. Sindsdien is ze bezig met de beste versie van zichzelf en helpt anderen om ook die versie van zichzelf in zichzelf te vinden en naar boven te halen. Dat is voor iedereen anders, maar begint bij iedereen met een fikse portie zelfkennis en self love. Jacomijn weet als geen ander hoe mensen te triggeren en deze menselijke kwaliteiten naar boven te halen met behulp van een aantal praktische tools. Je kunt immers niets veranderen als je niet begrijpt wat de reden is van bepaalde gedragingen en gewoonten. Hierbij maakt ze regelmatig gebruik van klinische hypnotherapie: je onderbewustzijn creëert ongeveer 90% van je leven en daar kun je mee leren omgaan.

Jacomijn Vlamings

portret @frederiquevlamings