7 juni 2020, door Barts Boekje

Wat de f*ck is een Chakra?

7 juni 2020, door Barts Boekje

Wat de f*ck is een Chakra?

We hebben er heus allemaal wel al eens van gehoord, ergens in een of andere wandelgang, maar wat het nou precies is en wat we er nou eigenlijk mee moeten? Das voor menigeen onder ons nog steeds behoorlijk abracadabra. Bij deze dus -voor eens en voor altijd- een no nonsens antwoord op de vraag: Wat de f*ck is een chakra?

Laten we vooropstellen dat Chakra’s nogal ongrijpbaar zijn. Je kunt er geen CT scan van laten maken en er is eveneens geen wetenschappelijk ‘bewijs’ van het bestaan ervan. Chakra’s moet je vooral voelen (sommigen schijnen ze overigens ook te kunnen waarnemen, maar dat gegeven laten we nu vooral even voor wat het is).

Chakra’s worden ook wel energiecentra in ons lichaam genoemd. Deze centra nemen energie op uit ons omringende krachtveld en zorgen voor een doorstroom van levensenergie in ons lichaam. Je zou het kunnen vergelijken met een wifi-netwerk. Wanneer er geen blokkades tussen je mobiel en de bron van het signaal zijn, heb je lekker snel en veel internet. Hoe meer muren of andere obstakels, hoe slechter het signaal. Zo werkt het ook met die energiebanen in je lijf. Wanneer er een blokkade in een chakra zit (bijvoorbeeld door een trauma, negatieve gedachten of slechte selfcare), kan de energie niet meer goed stromen en merk je dat in je dagelijks functioneren. Mentale klachten of ziekten krijgen hierdoor de kans om zich te ontwikkelen. 

Officieel zijn er 114 chakra’s, maar wij houden het vandaag even bij de 7 belangrijkste. Elk van deze 7 heeft een eigen kleur en je ruggengraat verbindt ze met elkaar. Welke 7 dat nou precies zijn en waar ze voor staan? Komtie:

1.Stuitchakra (rood)

1.Stuitchakra (rood)

Deze chakra is letterlijk de basis en bevindt zich aan de onderkant van je wervelkolom. Wanneer deze chakra in balans is dan ben je stabiel en voel je tevreden, veilig en vol vertrouwen. Je hebt voldoende energie en staat met beide benen op de grond. Wanneer deze chakra uit balans is merk je dat vaak door rusteloosheid, angst en een gebrek aan zelfvertrouwen.

 

Heiligbeenchakra (oranje)

Heiligbeenchakra (oranje)

Deze chakra staat in verbinding met je emoties, gevoelens, creativiteit en relaties. Als deze chakra in balans is dan ben je in contact met je gevoelens, kun je je emoties goed uiten en heb je voldoende zelfvertrouwen. Wanneer deze uit balans is kun je overgevoelig zijn of heb je moeite met het verwerken van emoties. Het kan zich fysiek uiten in bijvoorbeeld PMS of blaasproblemen.

 

Navel chakra (geel)

Navel chakra (geel)

Deze chakra staat voor blijheid, energie en zelfwaardering, bepaalt je persoonlijke kracht en ook mede welke energie je naar buiten toe uitstraalt. Wanneer deze chakra in balans is ben je lichamelijk en mentaal in evenwicht. Je kunt jezelf en anderen makkelijker accepteren zoals ze zijn en het lukt je om te bereiken wat je wil bereiken.

 

Hartchakra (groen)

Hartchakra (groen)

Deze chakra staat voor liefde, warmte, vertrouwen, geborgenheid en balans. Wanneer je hartchakra in balans is ervaar je succes, verbinding en liefde voor jezelf en anderen. Wanneer deze uit balans is kan je moeite hebben met sociale contacten, je minderwaardig voelen of bang zijn voor afwijzing. Wanneer deze chakra juist weer te ver open staat (dat kan dus blijkbaar ook nog), kun je last hebben van het zogenaamde ‘hulpverlenerssyndroom’ en altijd anderen willen helpen (maar jezelf vergeten). 

 

Keelchakra (blauw)

Keelchakra (blauw)

Deze chakra bevindt zich dichtbij je schildklier. Je stofwisseling speelt een grote rol bij deze chakra, het staat symbool voor jezelf durven uiten en hierdoor jezelf te reinigen. Wanneer deze chakra in balans is, kun jij je emoties en gevoelens prima uiten naar de buitenwereld toe. Wanneer deze uit balans is kan het zijn dat je moeite hebt met praten, cijfer je jezelf weg of klap je dicht in gesprekken. Je kan ook letterlijk keelpijn hebben.

 

Voorhoofdchakra (indigo)

Voorhoofdchakra (indigo)

Deze chakra wordt ook weleens het derde oog genoemd. Het is je geweten en gaat over de keuzes die je in je leven maakt. Hier ontwikkel je empathische vermogens. Wanneer deze chakra in balans is ben je intuïtief en spiritueel ontwikkeld. Wanneer deze chakra onderontwikkeld is kun je moeilijk contact maken met je intuïtie en innerlijke wijsheid.

 

7. Kruinchakra (paars of wit) 

7. Kruinchakra (paars of wit) 

Deze laatste chakra zorgt ervoor dat al je energie optimaal door je lichaam stroomt en zorgt dan ook voor eenheid. Je zult je goed in balans voelen en vertrouwen hebben in jezelf en je leven als deze chakra is balans is. Er wordt ook wel gezegd dat dit chakra je verbindt met het Goddelijke en met het Universum. Wanneer ie onderontwikkeld is, ervaar je deze spirituele gevoelens niet.

So far de theorie, nu moeten we aan de slag. Want niet alleen trauma’s en negatieve gedachten kunnen je chakra’s in disbalans brengen, ook stress en chemisch bewerkte producten zoals voeding, cosmetica en schoonmaakartikelen kunnen daarvoor zorgen. Er zijn vele theorieën te vinden die ons doen geloven dat zaken als het dragen van kleding in bepaalde kleuren of de werking van edelstenen bijdragen aan het terugvinden van die balans, maar volgens ons is het ook vooral gewoon een kwestie van een beetje gezond verstand gebruiken en so now & then gewoon gaan voor de healthy lifestyle (en dus tóch ook af en toe zo’n yogalesje meepakken (told you so).