Tsjechië, Noord-Bohemen7 december 2022, door Romy Weevers

Kerst in Praag: hier moet je zijn!

Tsjechië, Noord-Bohemen, 7 december 2022, door Romy Weevers

Kerst in Praag: hier moet je zijn!

Praag, ook wel De Gouden Stad genoemd en we snappen die bijnaam van de Tsjechische hoofdstad vol-le-dig. Een knap stukje Europa, dat is het. Prachtige architectuur (we zagen bouwstijlen die verschillende perioden door de eeuwen heen kenmerken: Barok, Renaissance en Gotische details), veel gezellige horeca met eten en drinken voor een opvallend fijne (kleine) prijs. En hoewel de stad het hele jaar door prachtig is, zijn we er het allerliefst rondom de feestdagen. Dan is het namelijk niets minder dan een waar winter wonderland met waar je ook kijkt kerstkraampjes, sfeerverlichting en een reusachtige kerstboom op het Oude Stadsplein. Daarnaast eet en drink je je een slag in de rondte met dank aan een keur van Tsjechische lekkernijen, zo dwars door de stad. Kortom, stedentripje in de winter? Het antwoord is: Praag.

 

Nog geen anderhalf uur rijden van Praag vind je het sprookjesachtige Noord-Bohemen: glasblazen is hier tot een heuse kunst verheven, er zijn nóg meer kerstmarkten te vinden in Liberec en de natuur is adembenemend mooi! Trouwens ook een heel goed skigebied voor de beginner en voor families.

 

Fotocredits: Prague City Tourism

Praag

Praag

Eerst even een stukje praktische zaken. Praag is onderverdeeld in een nieuw deel en een oud deel. Het nieuwe deel is niet zo heel nieuw (1348), maar Karel IV, de Boheemse koning en keizer van het Heilige Roomse Rijk, vond dat het oude deel te druk werd, vandaar dat het ‘nieuwe’ deel er toen bij is gebouwd. Je verplaatst je heel gemakkelijk door Praag: het is een echte wandelstad. Daarnaast is het openbaar vervoer in Praag top (met hoofdletter T). Je kunt overal komen, het is schoon, veilig en goedkoop. De stad is ingedeeld in verschillende wijken die worden aangegeven met een nummer en dus meer dan alleen het oude en het nieuwe deel.

Fotocredits foto rechts: Prague City Tourism

Kerstmarkten, Namesti Miru

Kerstmarkten, Namesti Miru

Elk groot plein heeft een eigen kerstmarkt, hoe gezellig! Je drinkt er glühwein of warme appelcider en hebt hier talloze kraampjes. Vinohrady District is in 1922 aan Praag toegevoegd. De torens van de kerk zijn gemaakt zodat de kerk vanaf beneden zichtbaar is en om uitzicht te hebben op alles wat beneden gebeurd. Vinohrady District heeft een prachtig plein: Namesti Miru, ook wel Square of Peace, waar een hele gezellig kerstmarkt is. Verschil tussen deze kerstmarkt en de anderen in Praag is dat hier vooral locals zijn. Het aanbod is hier dan ook op de lokale bevolking gericht. Prime time? Rond 17.00 zijn hier veel mensen uit de buurt om een borrel met elkaar te drinken na een dag hard werken. Kerstmarkten blijven open tot (om en nabij) 6 januari.

Meer kerstmarkten

Meer kerstmarkten

Zoals we al zeiden: kerstmarkten in overvloed! We noemen een Praagse Burcht. Dit is een heel romantisch plekje, sprookjesachtig mooi. Hier staan wederom talloze kraampjes waar je Tsjechische specialiteiten kunt eten en drinken, zoals svařák (glühwein), punch, gepofte kastanjes en klobása, een typisch Tsjechisch worstje dat vaak met mierikswortel geserveerd wordt. Natuurlijk kun je hier ook terecht voor kerstdecoratie voor op tafel of in de boom of een leuk cadeau voor thuis.

Meer winter fun in Praag vind je hier!

Fotocredits: Prague City Tourism & Libor Svacek

 

Loop naar de klein, maar fijne kerstmarkt Andel, deze staat op een brede stoep bij het metrostation ‘Andel’. Wanneer dit geen kerstmarkt is, kun je er de rest van het jaar terecht voor groenten en fruit. Tijdens de winter haal je hier echter het lekkerste versgebakken kerstbrood en gebak. Je kunt hier ook terecht voor een kerstboom of de populaire (verzilverden) maretakken. Op Tyl’s plein vind je nóg een kerstmarkt, ook in de wijk Vinohrady (waar ook Namesti Miru zit). Deze is ook wat kleiner, en met veel authentieke verkopers voor de echte unieke koopjes.

Fotocredits boven: Prague City Tourism

Hier geen kerstman maar Little Jesus (op z’n Tsjechisch, Ježíšek), die alles met kerst te maken heeft, maar niet verbonden is aan het kerstverhaal zoals wij het kennen; de meeste mensen zijn namelijk niet gelovig. Vrijwel alle kerstdecoraties die verkocht worden op de marktjes zijn handgemaakt in Tsjechië!

Nationaal Museum

Nationaal Museum

Nationaal Museum is hét museum van Praag en staat prominent aan het einde van het Wenceslasplein, of in het Tsjechisch: Václavské Námesti. We vergelijken de Václavské een beetje met de Spaanse ramblas. Het Nationaal Museum bestaat uit twee gebouwen, het nieuwe gebouw en de klassieke. Tussen de gebouwen loopt een tunnel die op grote schermen de historie van Praag laat zien. De tunnel is (vooral onder de locals) populair en brengt een flinke lading emotie met zich mee. Nog een tip voor het Nationaal Museum: je kunt hier helemaal naar het bovenste puntje in de koepel en dan kijk je over de hele stad uit. Die Tsjechische ramblas is trouwens ook beregezellig. Overal kerstkraampjes, lichtjes en straatartiesten die typisch Tsjechische kerstmuziek spelen.

Tsjechische kersttradities

Tsjechische kersttradities

Kerst vieren in Tsjechië is net even anders dan we hier gewend zijn. De Tsjechen beginnen al vier zondagen voor kerst en dan is het een kwestie van je huis versieren en de keuken in. Want één van de belangrijkste tradities is het bakken van kerstkoekjes. Niet om meteen op te eten, want dat mag pas met kerst! Als je rond de feestdagen in Praag bent en toch al voor kerst een koekje wilt proeven, kun je dat het beste bij koekwinkeltje Perníčkův sen doen. Tip: hier hebben ze peperkoek in alle soorten en maten en prachtig versierd..

Ook de dennenboom wordt pas op kerstavond versierd, en dan met zoveel mogelijk lokale decoraties. Dan is natuurlijk ook makkelijk als je op anderhalf uur afstand van het Reuzengebergte woont, waar al meer dan honderd jaar unieke glazen kralenversieringen worden gemaakt. En wat er wordt gegeten tijdens het kerstdiner? Geen kalkoen hoor, maar karper, vissoep en schnitzel met aardappelsalade. En iedereen blijft netjes zitten tot elke gast is uitgegeten, want eerder opstaan brengt ongeluk!

Oude Stadsplein

Oude Stadsplein

Beetje toeristisch is natuurlijk niet erg, we zijn immers op stedentrip. En dan moet je echt wel naar Oude Stadsplein. De geur van glühwein en barbecue. De gigantische kerstboom centraal op het plein. Iedereen warm aangekleed. Kortom: de droom voor iedere kerstfanaat. Praag is veilig hoor,  maar wel oppassen voor zakkenrollers. Dus dames en heren: tasjes onder de arm klemmen terwijl je glühwein nipt. Op het Oude Stadsplein huist ook de Astronomische Klok voor beetje historie snuiven bij de warme choco. Je kunt de toren in (met de lift kan ook) en hebt hier het mooiste uitzicht over het plein. Onze tip? Ga even boven zitten bij café Mozart, aan het raam. Dit café zit tegenover de klok en ieder uur toont de klok een showtje (it’s worth it). Achter het plein zit het Mariaplein, waar je het gemeentehuis en de Nationale Bibliotheek vindt. Leuk om even langs te lopen.

Foodtour door Praag

Foodtour door Praag

Ja, en dan het eten… We kunnen er een heel artikel aan wijden, maar de allerbeste tip die we je kunnen geven is om met een local op pad te gaan. Wij specificeren: een foodtour met George of zijn vrouw Leona. Ze laten je de verborgen pareltjes van de stad zien en proeven, zijn razend enthousiast en geven ook een stukje geschiedenis over de Gouden Stad. Wat ons betreft een must als je in Praag bent. Om vast een tipje van de sluier te geven, bij deze een paar van onze favorieten (en binnenkort vast ook van jou): food & drinks spots in Praag:

Prague Food Tour

Mlýnec- een prachtige plek voor diner aan de Moldau. Alles is hier fantastisch: de wijnen, het eten, de sfeer en de bediening. Je kunt hier gaan voor een driegangen diner, maar a la carte je keuze maken. Tip van ons: sla het toetje niet over! Oh, en als afzakkertje kun je hier een prachtige avondwandeling doen over de beruchte Karelsbrug. Mlýnec

Grand Café Orient – Alles is hier in kubistische stijl (zelfs de taartjes). Je kunt hierheen voor swing party’s. Nee, geen swinger party’s, maar dansen. Er is hier vaak live muziek en dit is een topplek voor een drankje. ‘s Zomers ook eentje voor op het lijstje, dan zijn de balkonnetjes namelijk open.

Eska – industrieel interieur (want voormalige fabriek). Het menu verandert dagelijks en je vindt Eska is in Karlín, één van de hipste buurten van Praag. Een paar minuutjes met metro (metrolijn B, station Křižíkova) en écht de moeite waard.

Kolacherie –een typische Tsjechische lekkernij die je in alle bakkerijen kunt vinden, maar hier zijn ze het allerlekkerst, in Celetná straat in de Oude Stad.

Fotocredits: Libor Svacek