Kroatië, Praag10 december 2022, door Maartje

Barts Best of Praag: de restaurants die je niet wilt missen in De Gouden Stad

Kroatië, Praag, 10 december 2022, door Maartje

Barts Best of Praag: de restaurants die je niet wilt missen in De Gouden Stad

Praag wat ben je prachtig! Dat wisten we al, aangezien we al eerder een razendsnelle route door de stad deden (dat lees je hier: 24 uur in Praag), maar we deden een en ander nog eens dunnetjes over, ontdekten dat de afgelopen twee jaar de tijd aan de ene kant stil is blijven staan, én dat er een hoop nieuws te ontdekken viel. De eeuwenoude stad is en blijft de stad van het water, de prachtige vergezichten, de pivo's voor een prikkie (een pivo is een biertje) en de vriendelijkheid. En van het vlees, laten we dat wel meteen even benoemen. In Praag eet je vlees, in hompen als je je op een authentieke manier een weg door de stad wil eten. Vega(n)? Plan dan vooral even een ander stedentripje. Maar verder is het er ook zo heerlijk on-hip, met hier en daar een uitzondering. Onze lievelingsadressen op een rijtje. Barts Best of Praag, welke restaurants je niet wilt missen in de Gouden Stad.

Pasta Fresca

Pasta Fresca

Een topfavoriet voor een heerlijke (on-Tjechische) hap is Pasta Fresca. Pasta inderdaad, vers in huis gemaakt door Italianen. Er zijn twee verdiepingen: boven zit je prima aan de lange bak tegen de zijkant. Gezellig wel, en prima wanneer je niet gereserveerd hebt. De pasta is er namelijk niet minder om, en de wijnen zijn de beste die we in Praag geproefd hebben. Maar wil je écht leuk zitten, en een avond lang gezellig tafelen, zorg dan dat je een reservering in de pocket hebt, ook op een doordeweekse dag. Dan wordt er namelijk een tafel beneden voor je gereserveerd, waar de gracieuze obers zich een weg doorheen manoeuvreren, waar de muziek op het perfecte volume staat en waar de pasta (de al dente gekookte spaghetti met olie en chili is perfect) nog net wat lekkerder lijkt te smaken.

Naše maso

Naše maso

Onze eerste én laatste stop in Praag het was authentiek Tsjechische Naše maso. Inderdaad, we gingen meer dan eens: 3 x zelfs. Niet omdat er verder niks te beleven of te proeven valt in Praag, maar omdat het er zo goed, zo leuk en o zo lekker is. Naše maso is, basically, een eenvoudige slager in een hip jasje. Al lijkt dat hippe meer toeval dan wijsheid (er lijkt amper over nagedacht, waar vast heel goed over nagedacht is). De kale witte tegels en de inktblauwe tekeningen zijn namelijk eenvoudig en pakken precies goed uit. Je biertje (pivo) of je wodka tap je zelf in een kartonnen beker uit de muur en verder is het hopen dat je een van de slechts 10 krukken aan de vijf hoge tafels te pakken weet te krijgen. Het is er koppen lopen, en dat is begrijpelijk: de burgers, steak tartaar en de worsten zijn niet te doen zo lekker. Niet voor vegetariërs, mocht dat nog niet helder zijn.

Een van de dingen die we leerden is dat Praag de op 5 na veiligste stad ter wereld is! Staan er niet van te kijken maar het is wel een leuk weetje. Wandelen over de brug is een must, maar laat de burcht voor wat het is (saai!). Liever duik je een van de parken in: vanaf hier heb je pas echt een mooi uitzicht over de bruggen, de stad, de daken én de burcht.

restaurant SaSaZu

restaurant SaSaZu

Heel wat anders is het prachtige, Oosterse restaurant SaSaZu, ook aan de ‘overkant’ van de stad (ook: aan de overkant vind je namelijk ook de enorme en geweldig leuke parken). Wil je een avond écht uit? Reserveer dan bij SaSaZu. Het restaurant serveert Zuidoost-Aziatische gerechten en de zaak is lekker exotisch. Boudoir bijna. Er worden vijf stijlen van de Aziatische keuken (sambal, otak otak, vlam, roti en tai-tai grill) aangeboden – alles lekker. Wel even reserveren want het restaurant is nogal populair. Niet zo gek ook want er zijn in de stad niet zoveel zaken die met SaSaZu te vergelijken zijn, terwijl de Tsjechen zich graag op mogen dirken om de stad in te gaan. Dat kan dus hier (doen!). Grote kans bovendien dat je naast een lokale celeb zit. Reserveren is een must en zorg dat je je dansschoenen inpakt: de populairste nachtclub van Praag zit in hetzelfde complex als het restaurant. Tikkeltje ordinair vonden wij maar hé, dat mag de pret niet drukken.

Café Letka

Café Letka

De foto’s spreken eigenlijk al voor zich… Café Letka is sprookjesachtig! Je vindt het café in de wijk Letna: Café Letka ligt vlakbij het mooie Letna park met prachtig uitzicht over Praag en is verbonden aan een klein theater waardoor het een bohemian en artistiek sfeertje uitademt. De technische universiteit zit er aan de overkant, dat houdt de voetjes weer lekker op de grond en het publiek gemixt. Op het kleine menu dat bestaat uit slechts vier opties voor de lunch (die tot 15 uur loopt) en vier voor het diner (vanaf 15 uur). Bijzondere gerechten die, hehe, eindelijk, overheersend vega zijn. Verrassend zijn ze (want je hebt geen idee wat je besteld), én lekker. Dat laatste geldt ook voor de wijnen. Handjes op elkaar voor Letka!

Lees meer

Dva kohouti

Dva kohouti

Om de hoek van Grils zit Dva kohouti, een nieuw (zo werd ons verteld) bierlokaal van het meest populaire (hippe) onafhankelijke biermerk met dezelfde naam. Via een plein, achter een hek, kom je uit in het bierlokaal dat precies is wat een bierlokaal moet zijn: grote tanks (met bier uiteraard) in de hoek en verder biertafels vol met leuke (voornamelijk) gasten. En dan bedoelen we dus jonge kerels. Van dat (leuke jonge kerels) staan ook de bieren te tappen, die – alweer lekker simpel – aangegeven zijn op de lichtborden boven de afhaalcounter. Dva kohouti kent geen enkele, maar dan ook geen enkele, overdaad. Wat niet nodig is, is er niet. Wat er wel is, is instant gezelligheid vanaf het moment dat je er over de drempel stapt. Met stip de leukste ‘kroeg’ die wij gezien hebben tijdens onze dagen in Praag.

Grils

Grils

In een ontzettend leuke wijk (vonden wij) troffen we een handjevol horeca waar we niet meer weg wilden. Een daarvan is Grils, een eenvoudige eettent voor burgers, pulled pork en kip. Jaja, wederom allemaal vlees… Al viel de zachtheid van de gerechten op, zeker in contrast met het ruige, ongepolijste van de zaak: alweer die tap voor je biertjes, een open ‘keuken’ (eerder een hakblok en een oven) op links en een paar biertafels op rechts. Nog net geen TL-licht en verder was dat het wel. En toch is het er steevast druk en gezellig. Niet zo gek: de prijzen zijn klein, het eten is er echt ontzettend goed: het pulled-varkensvlees met aardappelpuree (alles in Praag is met een of andere aardappel-prut) is zacht en sappig, het personeel lief en de gerookte mayo eigenlijk niet te missen.

Spojka Karlín

Spojka Karlín

Karlin, zo bleek, is met stip onze lievelingswijk want je treft er de ene na de andere leuke horeca. Zo stuitten we om de hoek van Eska prompt op een (nieuwe) groene en opvallend grote stek: Spojka Karlín. Een verademing: het restaurant is een van de weinige vega-proof zaken van de stad (waar het ook nog eens modern en echt heel leuk is). Spojka Karlín heeft als doel, zo werd ons verteld, om iedereen die goed wil eten om één tafel te krijgen, ongeacht hun eetstijl. Lees: de Tsjechische carnivoren en de eigentijdse flexitariër, vegetariër of veganist. De nadruk ligt hier op de kwaliteit van de ingrediënten en de algehele aanpak ervan. Alles is altijd vers en altijd lokaal, groenten en kruiden komen uit de eigen tuin en het biologische vlees van Tsjechische boerderijen. Er zijn ook verse gluten- en suikervrije zelfgebakken broden en desserts, én je mag tot in de kleine uurtjes aan de bar blijven hangen.

 

 

Bakkerij en restaurant Eska

Bakkerij en restaurant Eska

In dezelfde hoek, in de creatieve en jonge wijk Karlín dus, vind je Eska. Meer over deze bakkerij-plus lees je hier.

Wie een beetje rondvraagt over het ‘waar gaan we heen in Praag’ krijgt sowieso vroeg of laat te horen dat-ie naar Lokal ‘moet’. De lokale (bier)gigant heeft verschillende cafés die wij, eerlijk gezegd, maar zo zo vonden. Sorry lieve tipgevers! We vonden het er plat en enorme TV’s aan de muren kunnen onze goedkeuring ook zelden krijgen. Maar mocht je toch willen, dan vonden we deze vestiging de leukste, Lokál Hamburk, niet ver van Eska.

Favoreat sandwich en Pohostinec Karlín

Favoreat sandwich en Pohostinec Karlín

Goed en gezond eten maar dan overdag doe je, nog steeds in Karlín, bij het coole Favoreat sandwich achter de houten gevel met de Miami Vice vibes. Alleen overdag aangezien Favoreat sandwich precies dat serveert: sandwiches, en bij voorkeur to go. Tenminste, dat blijkt uit het kleine aantal zitplekken in de zaak. Geeft niks: de broodjes zijn verrassend en vreselijk lekker! In de zomer in Praag? Maak dan eerst hier een stop en duik daarna met je broodjes en een flesje wijn (of een pivootje) aan de overkant van de rivier het park in. Topdag verzekerd.

Een paar deuren verder zit voor de hele dag Pohostinec Karlín, een groot brasserie-stijl restaurant met goed eten (vlees weer vooral) en kleine prijzen.

Wie naar Praag gaat, wil vast ook over de Charles Bridge lopen. Logisch. Dat is ook leuk. Maar de beste plaatjes schiet je aan de overkant, aan het water, wanneer je net even naar beneden loopt.

Savoy

Savoy

Wie zich een beetje in Praag verdiept heeft, en van lekker eten + klassieke horeca houdt, zal vast brasserie Savoy op zijn lijstje hebben staan. Goed idee! Dat hadden wij ook, verwachten vervolgens een ok brasserie en werden meer dan blij verrast met bijzonder goede service, goed eten en de allerbeste wijnen. Last but not least is er een fantastische patisserie aan de voorzijde van de zaak – daar wil je je lunch echt mee afsluiten, trust us.

Restaurant Mlýnec

Restaurant Mlýnec

Dineren aan de Moldau, wie wil dat nu niet? Bij Restaurant Mlýnec drink je de lekkerste (Tsjechische) wijnen en eet je écht heel erg goed. Eigenlijk is alles hier fantastisch. Het interieur is een plaatje en de bediening zorgt ervoor dat er niets te wensen overblijft. Je kunt hier voor een menu gaan of a la carte je keuze maken. Wij raden in ieder geval aan om het toetje niet over te slaan. De locatie is super, lekker centraal. En daarnaast zit Mlýnec pal naast de beroemde Karelsbrug. Perfect dus om voor of na het diner een wandeling te doen. Wat ons betreft een must visit, when in Praag.

Restaurant Mlýnec

Sisters Bistro v Dlouhé

Sisters Bistro v Dlouhé

Er zijn mensen die beweren dat de zoete honingcakes ‘typisch’ Tsjechisch zijn… Mis! Is niet zo. It’s a tourist trap, zo vertelde een local ons. Aha. Wisten wij veel. Nee, typisch Tsjechisch, eet-technisch althans, is aardappelsalade en ‘chlebíčky’. Sorry, wat? Onthoud maar gewoon dat het een soort Spaanse pintxos zijn, maar dan op grotere broodjes en zonder stokjes. Maar verder soort van vergelijkbaar. Je bestelt een plat broodje, formaat roggebrood, met een van de belegsoorten. Uiteraard is die met aardappelsalade en ham de classic, maar er zijn tegenwoordig allerlei soort te krijgen, bijvoorbeeld met geitenkaas en biet, of met ei. De leukste plek om de broodjes te bestellen is Sisters Bistro v Dlouhé, pal tegenover Naše maso. Daar zit je meteen goed voor je tweede authentieke Praagse lekkernij: koláče. Dat zijn zoete bladerdeelrollen (heeeeel luchtig en zo lekker) met, als je de klassieke variant wil, mascarpone.

Artic Bake House

Artic Bake House

Niet ver van Savoy mag je eigenlijk ook Artic Bake House niet missen, zeker niet wanneer je van (zuurdesem) brood houdt, bagels, croissants en zoete koek. De tuna melt is niet te versmaden, beloofd, maar eigenlijk is alles er lekker (dat wil zeggen: alles ziet er om te smullen uit; wij konden nauwelijks kiezen). En, ook belangrijk, het was het eerste bakkie echt goede koffie to go dat we er troffen.

Over lekkere trek gesproken: als het weer mee zit (of niet natuurlijk), en je houdt van ijs, dan is Creme de la Creme een must. Het beste ijs van de stad en als de zon schijnt staat het er rijen dik.

Dat ‘rijen dik’ is weer een mooie ezelsbrug naar stiekem de leukste plek van de stad, maar alleen van april tot september wanneer de outdoor food markt Manifesto opgebouwd staat.

Een van de vaste gasten van Manifesto zijn de pizzabakkers van Pizza Nuova. De bakkers hebben ook een vaste stek hartje stad waar je boven aanschuift voor een snelle maar goede (pizza)hap.

Heb je nou nog een avond over, doe jezelf dan een lol en schuif aan bij Nejen Bistro. Of bij La Degustation

Ook een tip voor met mooi weer in Praag: wanneer je niet de Charles Bridge, maar de brug bij Savoy oversteekt, kun je in het midden van de brug naar beneden. Dan kom je uit op een heerlijk park op een klein eiland in het midden van de Moldau!