21 december 2021, door Anna Sophie Wellink

Dit is het favoriete (kerst)recept van chef Wilco Berends, De Nederlanden (*)

21 december 2021, door Anna Sophie Wellink

Dit is het favoriete (kerst)recept van chef Wilco Berends, De Nederlanden (*)

De Nederlanden, een Michelin sterrenrestaurant mét verrukkelijke slaapkamers onder de rook van Amsterdam. Een niet te missen topper, mocht je de memo gemist hebben. Aan het roer staat sterrenchef Wilco Berends, vooral bekend van zijn signatuur oesterproeverij (daar heb je hem nog een keer, de memo!).

Naast het restaurant heeft De Nederlanden ook elf knappe ingerichte hotelkamers en een suite. Wilco’s vrouw Caroline heeft zich vooral bemoeid met de inrichting van de kamers en is een gastvrouw uit de boekjes. To the point: ook sterrenchef Wilco deelt met ons zijn favoriete Kerstrecept. Eentje om uit te printen en in te lijsten hoor: soufflé van vanille en kwark met bananenroomijs

Ingrediënten voor tien porties

  • 5 verse eierdooiers
  • 160 g magere kwark
  • 50 g witte basterdsuiker
  • 1 vanillestokje
  • 4 verse eiwitten
  • 50 g poedersuiker
  • roomijs van vanille

Bestrijk tien souffléschaaltjes met boter en bestrooi deze met kristalsuiker waardoor een dun laagje suiker ontstaat in het schaaltje. Meng de eierdooiers met de basterdsuiker, kwark en vanille. Sla het eiwit en de poedersuiker tot een schuim, maar zorg dat dit niet te stijf is.

Meng het kwarkmengsel met het eiwit en vul de schaaltjes tot de rand. Strijk deze glad af met een paletmes of de achterkant van een mes. Ga met de duim langs de rand van het schaaltje en wrijf dit randje schoon (waardoor de soufflé mooi egaal kan rijzen en niet vastplakt aan de rand).

Plaats de soufflés in de oven op 205 graden (zonder luchtcirculatie) gedurende 8 minuten (tijd hangt af van het formaat van de schaaltjes). Serveer roomijs in de soufflé. Als u het ijs niet zelf kunt (wil) maken, is het ook heel makkelijk om een halve liter vanille-ijs bij de ambachtelijke ijsboer te kopen.

Bekijk het filmpje hier