20 oktober 2020, door Maartje

Kids to go: Traktaties voor de allerkleinsten: van die dingen waar je op iedere crèche mee aan kunt komen

20 oktober 2020, door Maartje

Kids to go: Traktaties voor de allerkleinsten: van die dingen waar je op iedere crèche mee aan kunt komen

Maybe it is us maar we zien er altijd als een berg tegen op: de Traktatie. Ja, met een hoofdletter ja want een beetje traktatie is tegenwoordig een ogen-uitsteker en als we nog een keer heel eerlijk zijn, vinden we het stiekem dus wel heel leuk om een beetje ogen uit te steken. Zo zijn we dan ook wel weer. En daar begint dan dus de stress: hoe, wat, waar in hemelsnaam! Want het moet als het even kan én leuk, én lekker, én met-zonder al te veel moeite. Thank you very much. Kan dat? Ja! Dat kan. We komen nog met een lijstje voor de grotere koters maar we beginnen op de crèche (want ja, daar begin het dus al).

Yoghurtijsjes

Yoghurtijsjes

Die mini’s van ons, die lusten maar wat graag 2 dingen: ijs en yoghurt. Van kleins af aan. Niet zo gek dus dat we beginnen met een combinatie van die twee. Moet je wel even checken of je aan het begin van de dag mag trakteren, of dat je aan het einde even binnen mag komen hollen. En anders bewaar je ze lekker voor thuis!

Hoe je dat doet? Men neme een bakje Plantaardig Mango Kiwi baby toetje van NaturNes Bio (dat is nieuw en een hit hier in huis), (siliconen) mini muffinvorm of kleine ronde bakjes, houten ijsstokjes, een beetje honing en vers fruit (wat je lekker vindt. Besjes en frambozen zien er leuk uit).

Even de (bio)honing door de yoghurt roeren, het fruit klein snijden en over de vormpjes verdelen, de yoghurt in de bakjes gieten, de houten stokjes erin steken en afdekken met vershoudfolie. 3 uur in de vriezer en klaar is je feestje!

Vingerhoedjes

Vingerhoedjes

De meeste kleintjes malen niet heel erg om een traktatie maar een kleurrijkspeelgoedje… dat doet het dan wel weer goed!

 

Wij staken, hoe simpel, een appelkoekje van NaturNes Bio in een (gebreid) vingerpoppetje. Helemaal leuk en klaar in 3,2,1… Deze kochten wij via Etsy maar google en gij zult vinden!

(Mocht je zin en tijd hebben: er is ook een heel leuk boekje waarin staat hoe deze poppetjes zelf kunt breien! Kijk, en dan gooi je pas écht hoge ogen).

 

Ook leuk: zet zo’n poppetje op een soepstengel! Een labelkaartje aan elk poppetje voor elk kindje en het is meteen gezellig. Foto van de stengels via voedzaamensnel.nl

knabbelgroente

knabbelgroente

Toegegeven: wanneer je deze groenteknabbels per stuk tegen het lijf loopt zijn ze niet zo indrukwekkend maar een schaal vol potloden of paddenstoeltjes… Ja hoor, that will do the trick! Zorg daarom dat je ook even wat liefde steekt in het dienblad waarop je het hele spul vervoerd: een aantrekkelijk herfsttafel en een cool bureau vinden alle juffen (en ok, de kids ook) cool.

 

En verder? Verder is het nogal simpel: snijd de wortels tot dunne potloden met een (niet zo) scherpe punt en doop het puntje in Tahin; dat is een zwarte sesampasta die lekker blijft plakken. Een klein beetje chocopasta kan ook!

 

Voor het bos met champignons heb je zaken als peen, tomaat, banaan, mandarijn, een kleine appel en wat je zelf nog kun t bedenken nodig, en eetbare bloemetjes voor de gezelligheid. Een stronk van het een en een dakje van het ander. Een satéprikker erdoor en het bloemetje erop!

Vis moet zwemmen

Vis moet zwemmen

Een mandarijntje wordt heel eenvoudig Nemo met een paar wiebeloogjes of zelfs gewoon een zwarte marker. Het special effect zit ‘m in de verpakking: blaas wat lucht in een zakje en knoop er een touwtje met een label omheen!

Deze visjes hebben vleugels van dik oranje karton.

Aan tafel-traktatie

Aan tafel-traktatie

Een heerlijk instagram account om te volgen is HelloSweetandSavage  van de Engelse Rachel Savage. Met haar kindjes maakte ze de heerlijkste traktaties. De meeste zijn voor wat grotere koters maar deze gaan de allerkleinsten ook waarderen: regenbogen voor het avondeten.

 

Hoe je ze maakt? Zo: zorg voor wortel, pompoen, groene sperziebonen, zoete paprika, zoete aardappel en gewone aardappel. Die snijdt je allemaal in halve maan-stukken behalve de bonen (die kun je namelijk buigen) en de paprika (daar maak je strookjes van zodat je die ook kunt buigen). En dan in elkaar passen maar! Door het midden, van onder naar boven, steek je een sateprikker. Besprenkel alles met wat olie en een klein beetje kruiden als je wil en zet ze 20 minuten in de oven (leg alles eerst op bakpapier). Wel even opletten wat ze zijn best breekbaar als ze uit de oven komen: het eenvoudigst is het om gewoon het bakpapier te scheuren en alles in zijn geheel op een bordje te leggen. Wel even de prikker weg trekken en klaar ben je!

Sowieso zijn de appelkoekjes én de Nutripops van NaturNes Bio een traktatie op zich. Strik eromheen, niks meer aan doen.