Nederland16 juni 2020, door Maartje

Kids to Go: de leukste kindercafés van Nederland, dit zijn ze!

Nederland, 16 juni 2020, door Maartje

Kids to Go: de leukste kindercafés van Nederland, dit zijn ze!

Maar natuurlijk kun je naar elk leuk café met koters, absoluut. Maar stiekem is het nog nét wat leuker als er ook daadwerkelijk door de cafés aan het kleine spul gedacht is. Van die adressen waar een babyccino op de kaart staat, waar boekjes en spelletjes klaar liggen en waar je maar met je ogen hoeft te knipperen en er staat een kinderstoel voor je klaar. Die plekken zijn er namelijk, we noemen ze kindercafés en we kennen ze uit ons hoofd...

Noord Holland

Noord Holland

Check hier even onze waslijst met lievelingscafés voor met de kids in onze thuishaven Amsterdam, en lees even mee wat betreft de fijne adresjes door de rest van het land.

Abcoude
Onder de rook van Amsterdam, een kleine 20 minuten rijden, ligt het mooie Abcoude. Sowieso een goed idee om heen te rijden want vanaf daar ben je in mum van tijd op de Vinkeveense plassen waar Vrijhave Zwier de buitenspeel (en logeer)droom van elk kind is. Al gaan we er ook heen voor het Lindenhoff Café. Daar zijn namelijk tal van voordelen: het café hoort bij de Lindenhoff boerderij en op een boerderij zijn… Juist. Dieren. En dat is leuk en spannend. In het café is van alles te zien en te proeven en kindjes worden er als vorsten behandeld.

Blaricum
In het gooi zijn ze ook lief voor het kleine spul. Overal wel, maar Restaurant Bruis vinden we de leukste: het boerderij-stijl café heeft een giga-speeltuin, het menu lijkt gemaakt voor kinderen (maar dat is het niet, en ook wij vinden alles lekker), en is het minder weer, dan is er binnen een heuse ‘fun floor’ en een ontdekhoek voor de kleinste kindjes.

Haarlem
Amsterdam met kinderen = Haarlem. Zo is het nu eenmaal. En Haarlem met kinderen = Meneer paprika. Lees hier alles over Meneer Paprika. Liever het centrum uit? Is ook een goed idee! Zorg dan dat je aanhaakt bij Kweekcafé (foto rechts): leerzaam, heel erg lekker en heel erg leuk. Lees hier alles over Kweekcafe.

Nieuw in het Haarlemse (of in elk geval helemaal vernieuwd) is het cafe van het Dolhuys (foto links). Het Dolhuys is een museum – of eigenlijk: een cultuurhuis zoals ze zelf zeggen – en het museumcafé (met piano) was altijd al heerlijk met kids, maar beloofd na de verbouwing een nog groter feest te worden. We houden je op de hoogte (of ga zelf alvast kijken! Laat je ons weten hoe het was?)

Nog even terug naar Het Gooi: hier zit namelijk ook café-restaurant Bulk: in Laren, aan de hei. En dat is een puike plus kunnen we je vertellen, niet in de minste plaats omdat dit ervoor zorgt dat er een heerlijke speeltuin bij Bulk zit. Toegeven, het is ook zo’n plek waar ze broodjes knakworst verkopen, maar laat die van ons dat nou heerlijk vinden. Het hoeft immers niet altijd een wortel te zijn, toch? Het is een soort Kraantje Lek, en dat is een compliment.

Gelderland

Gelderland

Arnhem
Little Things is Arnhem is een kinderwinkel met een klein café, een beetje zoals de Kleine Parade in Amsterdam, en het is er, het moet gezegd, gewoon echt Heel Erg Leuk!

Apeldoorn
Hetzelfde geldt voor het knusse Schenkers in de binnenstad van Apeldoorn. Het zaakje is wat je noemt kneuterig wat we alleen maar positief bedoelen. Knus. Gezellig. Gemoedelijk. Oud-Hollands. Lief. Maar dat dan in 2020 vorm: van een portie hipheid op z’n tijd zijn ze ook zeker niet vies. Schenkers is er voor koffie, lunch en een borrel. En is toch wel dé plek voor je hippe shotje latte art, ook voor het kleine spul.

Als je er toch bent: de Veluwe is om de hoek! Pak deze er ook even bij: Kids To Go – 10 leuk moet je doen op de Veluwe

Brabant

Brabant

Eindhoven
De Kleine Berg is de meest knusse (winkel)straat van de stad en een prima plek om de dag te beginnen. Bij Lucifer Coffee Roasters krijg je verse koffie, een knap interieur, heerlijke lunches en interessant leesvoer. Die naam? Hier stond vroeger de eerste Nederlandse luciferfabriek – Eindhoven is niet voor niets de lichtstad. Kleine Berg 47 is de plek en de babyccino staat er al klaar.

Breda
Mutje vol is het meestal bij In Kannen en Kruiken in Breda. Niet zo gek want we hebben nog steeds geen leukere en lekkerdere lunchroom kunnen ontdekken in de gezellige binnenstad. De kinderstoeltjes staan bijna standaard aan elke tafel en op alles wordt gelet.

Over Kids To Go & Naturnes Bio

Wat is Kids To Go precies? Simpel. Wij van Barts Boekje, en de mensen achter NaturNes Bio, zijn zelf ouders en zodoende onze eigen doelgroep. De een schrijft over de leukste dingen om te doen met je kleintje, de ander maakt de beste producten voor diezelfde kleintjes. Daar moesten we natuurlijk wat mee! Omdat jij, net als wij, je kindje waarschijnlijk het allerliefst wil integreren in het leuke leven dat je leeft, en niet ineens veranderen in een ander mens, alleen omdat je vader of moeder bent geworden. Je bent nog steeds jezelf met dezelfde interesses. Je wilt nog steeds kunnen reizen, uiteten gaan of naar een festival – het beste van alles en nu samen met je kindje! Maar hoe dan? Nou, that’s where Kids To Go comes in! Die ene echte leuke koffietent, dat fijne restaurant waar goed op je kids gelet wordt, dat hotel dat echt leuk én handig is om met je kindje heen te gaan… Lees meer

En dan wil je natuurlijk wel iets lekkers meenemen voor je kindje, zoals een lekker, biologisch kinderchipje of een handig knijpzakje (voel je je toch net iets beter bij dan lollies en gefrituurde chips met zout)

Utrecht (provincie)

Utrecht (provincie)

Amersfoort
First things first: wie een tripje op de planning heeft naar de prachtige historische binnenstad van Amersfoort, slechts vijftien minuten van CS Utrecht, mocht je met de trein reizen, mag Livingstone Coffee eigenlijk niet overslaan. De koffiebar zit verstopt in een van de kleinere straatjes van de stad en heeft precies die reislustige, avontuurlijke vibe die de naam al doet vermoeden. Prominent in de met roestige golfplaten aangeklede zaak hangt een enorme landkaart aan de muur – spannend om de kids op aan te laten wijzen waar ze allemaal zijn geweest! Maar de kaart laat ook zien waar de koffiebonen vandaan komen. 

Maar sla in dezelfde stad vervolgens ook Kroast niet over: hier mogen kinderen pas echt naar hartelust ontdekken, spelen en leeftijdgenoten ontmoeten. Daarvoor is er een speciale play area gemaakt, het Glazen Huys. Deze ruimte is voorzien van allerlei speelgoed, een TV, een tipi tent, knutselmaterialen en zelfs een racebaan! Tijdens het diner op vrijdag en zaterdag is er ook een nanny in huis: zo hoef je even nergens aan te denken en kun je zelf lekker genieten van een heerlijk diner!

In Utrecht-stad is het The Village Science Park precies zo’n koffietent waar zowel papa als mama en de kids graag mogen wezen. The Village is sowieso al de hofleveracier wat betreft koffie in het Utrechtse (er zijn meerdere vestigingen in de stad) en met het Science Park hebben ze er een uit de kluiten gewassen locatie bij in een ultra hoog, blauw gebouw. Het is bedoeld voor studenten, maar stiekem is het ook en puike plek voor koffie met de kids.

Hartje stad, aan de Oude Gracht, schuilt ‘t Koffie Boontje, een kleine zaak waar de pannenkoeken op zijn zachts gezegd on fleek zijn. Feest voor groot en klein.

De allerkleinsten mee? Doe jezelf een lol en ga naar het Nijntje Museum. Iets groter? Hop! Naar het Spoorwegmuseum.

Zeeland

Zeeland

Uitwaaien + ruimte opzoeken = Zeeland. We kunnen hier op Kids To Go een boekwerk schrijven over waanzinnig leuke plekken voor met de kids in Zeeland, en dat gaan we dan binnenkort ook doen. Stay tuned! Tipje van de sluier wil je? Oke, hebben we: een van de leukste plekken in Zeeland ligt, verrassing, niet aan de kust maar in Walcheren, niet ver van Middelburg, en heet Hof Poppendamme. Zelf noemen ze het een indoorspeeltuin maar die term dekt de landing amper: Hof Poppendamme is een heerlijk en ruim café met een dijk van een (giga!) terras, volop speelvertier en een donders goede kaart. Dat laatste is niet zo vreemd want Hof Poppendamme is van dezelfde eigenaren van Honeypie, een te leuk koffie en taart adres in Goes en Middelburg.

Over Middelburg gesproken… Kindercafee het Lokaaltje is ook een dijk van een huisnummer! In de binnenstad kun je hier shoppen van de leukste merkjes, spelen en limonade drinken. We’ll be back.

Zuid-Holland

Zuid-Holland

Dordrecht

Het Zuid-Hollandse Dordrecht kent verrassend veel leuke kindvriendelijk restaurants. Sla bijvoorbeeld in geen geval Villa Augustus over, een reden om naar Dordrecht te rijden. Deze buitenvilla vind je aan de rand van de stad maar ook in hartje Dordt huist goed nieuws: No38 City Bakery. De bakkerij is al jaren een begrip in de stad maar kreeg niet lang geleden nieuwe eigenaren en een make-over. Nieuw behang, wat accessoires en een frisse blik op de kaart. De gemoedelijke sfeer bleef, gelukkig. Net als het niveau van de taarten en andere baksels. Red Velvet onder andere, worteltaart met een dikke laag frosting natuurlijk, en een doodnormale cake. Heerlijk. Alles uit eigen oven, net als de rest van de brunch en lunchkaart. 

Den Haag
Geen Best Of kindercafé lijstje zonder De Boomhuttenclub in Den Haag, die steekt namelijk boven het maaiveld uit: een grote boomhut met hangbruggen en zacht groene bomen verkleed als ontbijt- en lunchzaak waar je ook voor een borrel terecht kunt. 

Rotterdam
Amsterdam heeft het Vondelpark maar Rotterdam heeft Het Park en in dat prachtige park onder de Euromast, vind je Parqiet, een parkrestaurant zoals die bedoeld is, met Heel Veel Liefde voor de allerkleinste gasten.

Of zoek voor een babyccino van de beste koffiemakers van de stad (Man met Bril) kindercafé De Kleine Kapitein op (de babyccino is uiteraard zonder koffie, as usual). Het kroost speelt ondertussen met de trein van Brio (een hit) en volop ander leuk speelgoed. De Kleine Kapitein is overigens ook dé plek voor de leukste (voorlees)boeken en spelletjes. Check vooral hun gezellige instagrampagina waar het personeel hun favorieten laten zien.

Overijssel

Overijssel

Zwolle

Ah, Zwolle, meer dan leuk voor een dagje en niet in de minste plaats vanwege de fijne parken hier. Park de Wezenlanden of het Wezenlandenpark, het mag allebei, is het grootste park van Zwolle en de perfecte plek voor een mooie voorjaarsdag. Ieder jaar wordt er het Bevrijdingsfestival Overijssel gevierd en de rest van het jaar kun je terecht in het nieuwe Parkpaviljoen de Wezenlanden. De grote zaak midden in het park is het hele jaar door mooi: in de winter is het heerlijk binnen zitten bij de open haard) en in de zomer is er – uiteraard – een gigantisch terras. Park Eekhout is een klein, openbaar wandelpark waar regelmatig verschillende buurtactiviteiten georganiseerd worden  die voor iedereen toegankelijk zijn, van kinderactiviteiten tot food marktjes. Parken we nog even verder, dan komen we uit bij park Nooterhof, een prachtige plek voor iedereen die houdt van rust en groenen en voor kinderen is het een hele fijne plek om te spelen en de natuur te ontdekken! Het park bestaat uit een waterspeeltuin en andere speelplekken, een bijenstal, meerdere ecologisch beheerde tuinen, bosschages, bomen en velden. En er is het bijzonder gebouwde Theehuis Earthship, met ernaast een klein amfitheater.

Friesland

Friesland

Leeuwarden
Eind 2019 opende het frisse Lazy Lemon in Leeuwarden, een voor-de-hele-dag-cafe waar het strandstijltje geadopteerd werd, aangevuld met vrolijk gekleurde kussens. O-ver-al ligt speelgoed, er staan borden om te krijgen en er is zelfs een eigen speelruimte voor de kids. En op gezette tijden worden er kinderbioscoopavonden voor de iets grotere kleintjes georganiseerd. Het mag geen verrassing zijn dat er ook op het menu rekening is gehouden met de koters.

Dat is ook het geval bij Blikspuit, een ander kidscafé in de stad. Hier meer industriele looks en het café is op een prettige manier afgeschermd van zijn stadse omgeving: rust voor zowel ouders als voorbijgangers.

Bovenste beeld via The Coffee Universe