Nederland1 oktober 2021, door Esmée Rebel

5x kidsproof kastelen in Nederland

Nederland, 1 oktober 2021, door Esmée Rebel

5x kidsproof kastelen in Nederland

Zoals je misschien de afgelopen tijd hebt gemerkt, tijdens je-weet-wel: Nederland is helemaal zo gek nog niet! Het tegenovergestelde eerder. Van prachtige B&B's tot heerlijke uitwaaiplekken zonder of mét kids. En wat blijkt? Veel adresjes zijn super kidsproof, zelfs, - of juist - als je dat eigenlijk niet zou verwachten. Voor een gezellig uitje met de familie kun je uit zoveel activiteiten kiezen, maar vergeet niet (ook) een bezoekje aan een kasteel te plannen. Niets leuker dan een dagje ronddwalen in zo'n enorm (mysterieus) gebouw. Als echte ridder, jonkvrouw, prins(es) of hertog(in) kun je de sfeer van het kasteelleven proeven en ruiken (die geur blijft een dingetje) en samen met de koters ontdekken wat er allemaal schuilging achter de kasteelmuren.

 

Dit zijn onze vijf favoriete kidsproof kastelen in Nederland!

(en er is meer... Dit vinden we sowieso de mooiste kastelen van het land en je kunt aanschuiven bij deze internationale kastelenlijst waar je mag blijven slapen. Over dat 'blijf maar lekker slapen' gesproken: de mooiste romantische hotels van Nederland hebben we ook voor je geselecteerd). 

 

 

Slot Loevestein, Gelderland

Slot Loevestein, Gelderland

In het oerhollandse rivierenlandschap staat het kasteel van Dirc Loef, beter bekend als Slot Loevestein. De geschiedenis van dit kasteel (uit 1358!) is in te delen in drie periodes: de middeleeuwen, staatsgevangenis – met de ontsnapping van Hugo de Groot – en de Hollandse Waterlinie. Genoeg om over te weten te komen. En makkelijk is dat Slot Loevestein heeft alles al uitgestippeld. Lucky us! Bij bezoek ontvang je een persoonlijke sleutel om het kasteel te ontdekken. Met spelletjes komen de kids meer te weten over kruit en wapens en tijdens de speciale expositie ‘400 jaar Hugo de Groot’ mogen ze zelfs in de boekenkist kruipen.

Slot Loevestein

Maar die prinsen en prinsessen hebben óók gewoon honger! Waar we ook heen gaan (kasteel of geen kasteel) be prepared en neem altijd een potje Nutripops of plantaardig sapje van NaturNes Bio mee.

Muiderslot, Noord-Holland

Muiderslot, Noord-Holland

Het Muiderslot. Wie kent ‘t niet. Omringd door water en kasteeltuinen ligt, niet ver van onze geliefde (hoofd)stad, al ruim 700 jaar het Muiderslot. Bekend als een van de oudste én best bewaarde kastelen van Nederland en zeker een grote favoriet van ons. Hier ontdek en ervaar je pas écht hoe het kasteelleven vroeger was. Harnassen, zwaarden, schilderijen en beelden everywhere. Alsof je terug in de tijd rondloopt, zo de zeventiende eeuw in.

Good to know: voor de koters is er veel te beleven. Er is een audiotour (speciaal voor kids) over de verdediging van het kasteel. Hoe de vijand op afstand werd gehouden en wat er werd gedaan als het gevaar te dichtbij was. Maar er is meer. Van een speurtocht en tuinsafari tot knutselen en bouwen. Zeker een bezoekje waard!

Muiderslot

Kasteel de Haar, Utrecht

Kasteel de Haar, Utrecht

Dit kasteel is een echte parel in Utrecht. Kasteel de Haar staat bekend als het grootste, meest luxueuze kasteel van Nederland. En daar is niks aan gelogen. Wanneer je aankomt, valt het pracht en praal direct op. Het kasteel zelf is echt zo’n sprookjeskasteel wat je in films ziet, met trapgevels, torentjes en houten raamluiken. De kasteeltuin – met haar strakke indeling en bloemen – mag ook zeker niet vergeten worden.

De kids kunnen al spelend dit kasteel (en het park eromheen) ontdekken. Wat dacht je van een speurtocht of rondje doolhof? Voor elke leeftijdscategorie is er wel een passende speurtocht bij Kasteel de Haar. Hoe leuk!

Kasteel de Haar

 

Kasteel Hoensbroek, Zuid-Limburg

Kasteel Hoensbroek, Zuid-Limburg

Midden in het groen ligt Kasteel Hoensbroek. Dé plek waar je je als bezoeker je een prins of prinses voelt. In Kasteel Hoensbroek komen avonturen uit het verre verleden tot leven. Je kunt hier uren ronddwalen in de fameuze kamers of zalen uit de achttiende eeuw. En kijkt je ogen uit met prachtige plafondschilderingen en kroonluchters.

Tijdens de spannende speeltocht ‘kaspeeltocht’ kunnen de kids een verloren dagboek van graaf Lothar Frans opspeuren of op ontdekkingstocht met een kasteelplattegrond. Heel erg leuk: op 3 oktober, 7 november en 5 december kunnen ze zelfs echte ridders ontmoeten op het kasteel. Deze ridders vertellen over de middeleeuwen en geven een demonstratie zwaardvechten.

Kasteel Hoensbroek

Kasteel Huis Bergh, Gelderland

Kasteel Huis Bergh, Gelderland

Kasteel Huis Bergh is geen kleintje. Het is één van de grootste die ons kleine kikkerlandje kent en daarmee al een bezoek waard. Het kasteel is omringd door een gracht en verscholen binnen de muren vind je een binnentuin. Een prachtig plaatje om te zien, en ook binnen is het er leuk.

Voor de kindjes zijn er tentoonstellingen en rondleidingen. Zo mogen ze verkleed als ridder of hofdame met een gids mee, die een spannend verhaal over het kasteel vertelt. Het is ook mogelijk om een partijtje te vieren. De jarige wordt tijdens een heuse ridderslag als ridder of jonkvrouw gekroond.

Kasteel Huis Bergh