14 april 2020, door Maartje

5 buitenspeeladresjes onder de rook van Amsterdam

14 april 2020, door Maartje

5 buitenspeeladresjes onder de rook van Amsterdam

We wonen graag, heel graag in de stad maar soms is het heerlijk om even te kunnen ontsnappen en het kroost net iets meer ren- buitel- en speelruimte te gunnen. Ver hoeven we daar heus niet voor te rijden: onder de rook van Amsterdam tref je volop heerlijke horeca waar de kinders uitgelaten kunnen worden, en waar je zelfs, op de koop toe, ook nog eens ontzettend goed zit.

THEEHUIS ’T BLUK, LAREN

THEEHUIS ’T BLUK, LAREN

Op krap 7 minuten rijden van de snelweg, middenin het bos én aan de hei ligt Theehuis ’t Bluk. We got this thing met theehuizen, om de kneuterigheid en het lievige. Oh en om de taart, want die is bij het gemiddelde theehuis hartstikkehomemade en hartstikke om je vingers bij af te likken. Zo ook hier. Appel met slagroom, zoals het hoort. Ook de rest van de kaart is simpel en goed: pannenkoeken, bagels met zalm een salade geitenkaas. Oh en voor de kleintjes staan er. Knakworsten op het menu. Niks meer en niks minder; gewoon waar ieder kind blij van wordt. Qua inrichting heeft ’t Bluk iets weg van een boerderij. Binnen en buiten staan oude rotan stoeltjes en als het ook maar even lekker weer is, vind je hier altijd wel een plekje in de zon. Voor het kroost is er een speelhuisje, een glijbaan en een schommel. Dat is nog eens ontspannen theeleuten.

KRAANTJE LEK, Overveen

KRAANTJE LEK, Overveen

Kraantje Lek achter de duinen van Overveen was altijd al een begrip, maar nu het recent is overgenomen is het er een bruisende bedoeling. Als twee ongekend enthousiaste ondernemers een lief historisch pandje op een prachtige plek omtoveren tot een café voor jong, oud en alles ertussenin, dan is dit het resultaat. Wat ben je leuk Kraantje Lek. Het strand heeft een ongekende aantrekkingskracht en als grootste pluspunt van Haarlem, wordt vaak genoemd dat het dicht bij zee ligt. Het feest begint al tijdens de route door de duinen, al stranden we (see what we did there) tegenwoordig vaak al aan de rand van het bos van Overveen. Daar ligt namelijk pal aan het fietspad Kraantje Lek aantrekkelijk te wezen met haar rode luiken, enorme terras en nieuwe speeltuin. Een iconisch gebouw naast de klimduin en een favoriet onder wandelaars, fietsers en jonge ouders die kun kroost laten luchten terwijl ze zelf hun well deserved koffietje bestellen.

Bij de opknapbeurt hoorde ook een nieuwe kaart. ’s Ochtends vanaf 10:00 uur meer je aan en dan rol je zo richting lunch, borrel en diner. Voorheen was het pannenkoeken wat de klok sloeg en die bakken ze nog steeds, maar je luncht er nu ook met een broodje hertenham met vijgen, paddenstoelen en kastanjes of een salade met gegrilde tonijn, paksoi, sesamzaadjes. Vroeg in de avond kun je met het hele spul aan tafel en is er voor de jonkies een kindermenu. Veel vlees en vis voor de grote mensen, daar mag wat ons betreft nog wel een vegetarische verrassing aan worden toegevoegd. But hey, we zitten in de zon op rotanstoelen met schapenvachtjes en loungebanken terwijl het kroost zich eindeloos vermaakt. Ons hoor je niet klagen. Kraantje Lek is een pitstop die vaak overgaat in ‘we blijven lekker de hele middag plakken’. Kleintjes blij, wij blij, we halen nog een rondje.

Kraantje Lek

BRASSERIE BUITENHUIS VALKENBURG (BIJ LEIDEN)

BRASSERIE BUITENHUIS VALKENBURG (BIJ LEIDEN)

Nét niet binnen de gebade (stadse) paden en eerlijk gezegd ook niet echt meer onder de rook van Amsterdam, maar wel heel dicht bij Leiden! Telt ook, toch? Want er is nog zó veel leuks in eigen land te ontdekken. Zoals Brasserie Buitenhuis in Valkenburg, niet te verwarren met het Limburgse Valkenburg maar met het mini Valkenburg bij Leiden. Het bestaat.

Brasserie Buitenhuis is precies dat: een buitenhuis aan het Valkenburgse Meer aan de rand van het altijd leuke Leiden. Een pracht van een locatie met een terras waar je U tegen zegt, uitkijkend over het water en met heel (heel!) lang zon. Beetje fris? Heaters aan. Nog frisser? Op naar de open haard binnen. Waar het overigens ook een knap plaatje is.

Op de kaart van die gerechten die je bij een brasserie verwacht maar die toch niet saai en van het geijkte zijn. Tosti geitenkaas, pasta vongele en een heel prima kippetje. Van die lekkernijen die ook het kleine spul heerlijk vind. Het personeel mag soms op bijles maar wie zijn verwachtingen bijstelt (en de soms terechte, en soms ronduit veel te zure recensies op facebook negeert), kan alleen maar blij verrast worden bij Brasserie Buitenhuis.

Mocht je het je nog afvragen: JA. Brasserie Buitenhuis is ontzettend kindvriendelijk. Er kan overal gespeeld worden en ouders hebben een goed zich op het terras. Fijn.

Buitenplaats Plantage Vogelenzang

Buitenplaats Plantage Vogelenzang

Alle adressen op deze site mogen, als ze een beeldje zouden zijn, in een pronkkastje staan. Maar sommige verdienen nu eenmaal een plekje vooraan. Buitenplaats Plantage in het plaatsje Vogelenzang, een gehucht tussen de Noordzee en Hoofddorp, is er zo een. Hoewel de slow food & mood (zo noemen ze het zelf, dekt de lading prima) plek vooral overdag geliefd is, in de zomer op het buitenterrein, in de winter bij de enorme open haard, is voor ons het dinermoment favoriet. De kleintjes kunnen voor het naar bed gaan nog even uitrazen op het omringende groen, naar konijntjes zoeken en schommelen op de schommels die aan de bomen hangen. Het menu siert niets dan verrukkelijke en voornamelijk vegetarische gerechten: een gezond feestje voor groot en klein.

Lees meer

Het Rijk van de Keizer

Het Rijk van de Keizer

Voor wie die het Rijk van de Keizer niet kent: het Rijk van de Keizer is een evenementenlocatie diep in Amsterdam-West. Ze hebben verschillende, historische gebouwen waar je een receptie of feest kunt geven. En ook kun je er, mocht je willen, vergaderzalen huren. Alles is er met ontzettend veel smaak neergezet, vooral ongedwongen ook. Het Rijk is omringd door weilanden, dus je hebt niet het gevoel dat je nog in Amsterdam bent. Overdag is het deels overdekte terras aan het water absoluut de fikse fietstocht waard. Hier, bij De Cantina, tref je hangmatten, grote zitkussens en lange tafels tussen de bomen. Oh en een doorgezaagde Mercedes die nu dienst doet als zitje – hoe spannend! Groot glas (gember)limonade en een stuk huisgemaakte taart erbij: relaxter wordt het niet.